Verslag Cavente 2011

 

Zware regenbuien waren op komst maar dat maakte de kinderen helmaal niets uit. Een beetje regen en wind maar de zon liet zich ook af en toe zien. Er kwamen 450 kinderen per dag op het Ireneveld. Dit jaar waren er ook weer diverse activiteiten tijdens het 29e kinderdorp in Vaassen Gelderland. Ook dit jaar waren we weer actief op het Ireneveld om onze hobby te promoten. Kinderen van 4 tot 12 jaar konden onder begeleiding verbinding maken op 2 meter. Op HF was er een RTTY/PSK station actief en ze konden met ATV aan de slag. Ook dit jaar weer een “seintafel” waar ze hun seindiploma konden halen. Als call hadden we PF29CAVENTE en dat gaf veel respons op de banden. Al deze activiteiten werden begeleid door Jille PA1DV, Wicher PD0WR, Henk PA0HFT, Henk PD0EDB en Hans PA7HPH.
Een dergelijk evenement vraagt goede voorbereiding. Voor ons was dat maar een klein deel. Voor onze activiteit werd een legertent opgezet met verlichting en een haspel met 220V. Voor HF hadden we een FB33 gepland maar gezien de harde wind en een ongeschikte mast werd het een FB13. Alleen de straler dus. Voor 2 meter werd de DARES aanhanger van stal gehaald. Deze stond toch maar werkeloos in een schuurtje. Bovendien moet een dergelijk constructie ook eens getest worden! Het opzetten gebeurde een halve dag van te voren zodat we 2 volle dagen ter beschikking van de jeugd waren. De aanhanger werd, volgens gebruiksaanwijzing, opgetuigd en 12 m schuifmast ging omhoog. Bovenin werd een 2 meter beam geplaatst met een waterdichte camera voor ATV. De beam werd aangesloten op de dares koffer met ingebouwde accu. De FB13 werd aangesloten op de HF koffer (ook met accu). De Alinco 70dx werd op 50w gezet voor rtty/psk bedrijf. De seintafel werd ingericht, diploma’s klaar gelegd en de boel getest. Buiten de tent werd een camera met zoom functie op een statief geplaatst en een display voor controle van de beelden. Binnen werd een 23cm zender ingeschakeld met een omschakel functie voor 2 camera’s. Het signaal werd ontvangen door een ontvanger (oude analoge satellietontvanger) omgezet voor heldere beelden op een kleine tv. De laatste draadbreuken werden hersteld en gereed waren we.
De volgende dag waren er 450 kinderen op het veld. Een deel daarvan ging door onze tent. Zowel Henk EDB als Henk HFT betrok de kinderen bij de 2 meter verbindingen. Daarna naar Jille om een verbinding op HF te maken. Vervolgens naar de seintafel voor te oefeningen met de seinsleutel. Ook werd de “spiraal” niet vergeten. Wicher bewaakte de ATV camera’s die ze zelf mochten bedienen. Heel druk dus. Woensdag middag kwam de brandweer zodat we even op adem konden komen. De brandweer legde een regengordijn en een schuimdeken op het gras zodat de kinderen daar doorheen konden rollen. Zie ook de foto’s.
De andere dag was ook een succes. Vele kinderen gingen langs de seintafel en de stations. Om 15:00 uur kwam Henk PA0HFT zijn aanhanger voor vertrek gereed maken en werden de stations afgebroken. Ook lex PA3CDM en Joop PE1CCX kwamen even buurten.We kunnen terugkijken op twee geslaagde dagen waar we goed onze hobby konden presenteren.
Rest mij een ieder te bedanken voor zijn inzet en speciaal Henk PA0HFT met de DARES aanhanger. Gert PA5TS voor het lenen van de ATV zender en Henk PD0EDB als gastoperator. En natuurlijk Albert, voorzitter van Cavente jeugddorp Vaassen. De FB13 heeft het prima gedaan en wordt binnenkort definitief opgezet als FB33 op de vaste contestlocatie bij de motorclub hier in Vaassen. Op naar volgend jaar als PF30CAVENTE. Zie ook het LOG met een uitdraai van HF en 2 meter. Kijk ook eens op de CAVENTE site voor een totaal overzicht.

73, PA7HPH
 

Enkele korte filmpjes van de activiteiten.