FB33 oud model.

 

De FB-33 is een 3 el-beam van het merk Fritzel. Nu heeft Fritzel vele antennes gemaakt vanaf  1970. Na 1982 is het bedrijf overgenomen en zijn er ook FB-33 in handel gekomen voor groter vermogen. Vandaar dat er verschillende uitvoeringen zijn die te herkennen zijn door de spoeldikte, De oudste beams hebben een spoeldiameter van 4 cm en de nieuwere (na 1982) hebben een spoeldiameter van 5 cm.
Voor een overzicht van de FB serie kijkt u op Internet.

Een paar maanden geleden kreeg de afdeling Apeldoorn een FB-33 in handen. De bedoeling was uit te komen met een beam voor 3 banden tijdens de PACC contest. De beam kwam uit Eerbeek waar hij al jaren bij Leo PA0LMD in de schuur lag. Half in de schuur en half er buiten. Totaal groen uitgeslagen en hier en daar verbogen. Na demontage van de elementen (dat viel niet mee) ging alles op de auto en gingen we richting Vaassen. We brachten de antenne onder bij de motorclub Vaassen waar wij ieder jaar onze PACC contest houden.

Begin oktober gingen we (Jille PA1DV en Wicher PD0WR en Hans PA7HPH) aan de slag met de FB33. Alle spoelen gingen open voor controle en alle delen werden losgeschroefd. Dit was ook wel nodig voor het bewerken van het aluminium. Alle schroeven werden vervangen door RvS met kruiskop zodat we gemakkelijk kunnen monteren en demonteren. We hadden te maken met een antenne van voor 1980 en dus een “oud model”. De spoelen hadden een dikte van 4 cm en zag er voor hun leeftijd nog redelijk uit. Bij het demonteren kwamen er levende wespen uit de spoelen. Bij sommige spoelen kon je het spoellichaam niet meer zien van het vuil. De beestjes kwamen binnen via de “ wateruitloop” onder de spoel.
3 middagen zijn we bezig geweest om de antenne weer toonbaar te maken. Alles is eerst met de hand geschuurd en daarna gepolijst met de machine. |Als nieuw kwam hij weer te voorschijn. Klaar voor een nieuw leven bij de contestclub. Maar er moest toch nog wat gebeuren eer hij weer te gebruiken was. De balun (zie foto) was afgebroken. Dat wil zeggen het omhulsel was afgeknapt dus moest er een nieuwe komen. De balun werd zelf gemaakt en gemonteerd tussen de twee straler helften met uiterraard RvS boutjes. Tijd voor de test met de analyzer! We hadden de straler gemonteerd op de boom en werd door Wicher even in balans gehouden. De meting was prima. Wel scherp gepiekt maar voor de hele band goed bruikbaar.
Later bleek de straler prima te functioneren tijdens de JOTA-2009. Dus voor dit deel waren er geen problemen.
Het probleem kwam toen we later de elementen naast elkaar gingen leggen voor controle. De director bleek langer te zijn dan de straler en dat is dus niet goed. Op zoek naar de juiste documentatie van deze antenne. We hadden alleen een beschrijving van de FB-33 nieuw model. De afmetingen kwamen niet overeen met wat wij hadden dus moest er een oudere beschrijving bestaan. Na vele weken speurwerk kwamen we terecht bij PA0FRI. Na een mailtje en persoonlijke inzet van Frits kwam er een beschrijving van de antenne oud model.
We zijn Frits zeer dankbaar omdat we nu zeker weten hoe onze spoelen aan de elementen moeten. Onder deze tekst vind je de afmetingen van de straler en director.
Ook op de site van Frits staat goed beschreven hoe je de Frizel antennes moet onderhouden.
Over niet al te lange tijd gaat de beam de lucht in en zullen de resultaten bekend zijn.
Dit verhaal heeft dus nog een vervolg.

73 Hans PA7HPH

Bron tekening PA0FRI

BACK