JOTA 2009.  Maarten Van Rossum Vaassen. Call PH52MVR.

 

Jota 2009 was een gezellig weekend bij de scouting groep Maarten van Rossum in Vaassen.
Alleen de jongste groep (Esta’s) kwamen langs om een verbinding te maken met een andere scouting groep. Dus hadden we meer ruimte om andere dingen in te zetten zoals ATV, seindiploma en het bibberspel.
Al weken voor de Jota begonnen met de voorbereidingen. Waar komen de antennes en waar komen de spullen. Hoeveel coax is nodig. En hoeveel diploma’s moeten er gemaakt worden. Teksten voor PSK en RTTY maken. Verzorgen van de speciale call PH52MVR. En natuurlijk melden bij het DQB enz. Vrijdag voor de Jota begonnen met het ophangen van de antennes. Voor HF had ik een FB13 (de straler van een FB33). Een multiband dipool, met sperspoelen, geschikt voor alle banden. Een HF (Dares) koffer met een Alinco 70-DX voor alle banden. Voor UHF had ik een Dares koffer voor 2 meter en 70 cm. Een J antenne voor 2 meter en de shack was compleet. Er was dit jaar gekozen voor een eenvoudige steiger midden op het plein tussen de gebouwen.
Hoe goed je het ook voorbereid toch kwam Dhr. Murphy even langs.
De FB13 gaf een prima SWR en bleef goed werken. De multiband dipool (die jaren bij mij thuis heeft gewerkt) dipte niet op 40 en 80. Ik heb niet naar de fout gezocht maar wel een nieuwe antenne gemaakt speciaal voor 80 meter. 2 x 20 meter weggespannen en gevoed via een balun en ook deze antenne wilde zeer slecht dippen. Met een antenne tuner kreeg ik het wel goed maar de verliezen waren hoog. De aangesloten PC voor PSK had een eigen wil en kreeg ik met veel moeite weer goed. Ook kregen we de politie op bezoek. Er kwam een motor agent aanrijden en parkeerde zijn motor naast de steiger. Maar dit was gelukkig niet voor ons. Er was verderop in het bos een (illegale) dump gesignaleerd en de politie kwam polshoogte nemen. Verder ging er niets meer mis. Op tijd klaar voor de eerste ronde scouts. Ook Wicher PD0WR kwam assisteren en begeleide de scouts met het behalen van het sein diploma. Met de ATV(helm) ging ook prima en dat deel werd door de leiding zelf geregeld zodat wij de handen vrij hadden voor het zend en seinwerk. De condities waren prima en we hoefden nooit lang te roepen voor een verbinding. Jota stations waren overal op de banden. Gewerkt met Italiaanse en Portugese Jota stations. Maar voornamelijk met het 2 meter station wat voor de jongste groep het beste was. Dat de call gewild was bleek ’s avonds wel. Er waren veel RTTY stations die ons wilden werken. Die zelfde avond was er voor de verkenners een avond spel waarbij contact gelegd moest worden met een ander groep. Dit ging prima omdat er genoeg stations waren op 2 meter. Bezoek van andere amateurs was er ook. Henk PA5VK kwam langs met qrp Jasper en ook Frank PE1IEX met Dhr. Mulder kwamen even kijken. Namens Scouting Nederland kwam Benno PA3FBX het station controleren en na goedvinden werd dit beloond met een certificaat. Zondagmorgen nog even wat verbindingen gemaakt met Japan en Thailand en daarna de boel afgebroken en opgeruimd. Er zijn ongeveer 270 qso’s gemaakt waarvan vele DX-stations. Max power was nooit hoger dan 50 Watts. De Volgende dag thuis de 80 meter antenne gecontroleerd en wat bleek? De balun was defect en daardoor geen goede SWR. Zo zie je maar weer, zelfs je eigen spullen zijn niet te vertrouwen HI. Tim bedankt voor de gastvrijheid en alle steun tijdens de Jota en mogelijk doen we dit volgend jaar nog eens over.

Hans, PA7HPH (PH52MVR)

 

Tijmen achter de microfoon.
Wicher PD0WR bezig op HF. Op de voorgrond Henk PA5VK met qrp Jasper op bezoek. Klik hier voor de site van Henk Spaghetti met een sausje...Hm.. Lekker!!

Voor meer foto's klik HIER.

 

BACK