Multiband trap antenne met twee spoelen.

 

 

Een van de vele proeven met antennes wat betreft afmetingen en magnetische werking was deze multiband-trap dipool. Deze antenne heeft een jaar goed gewerkt. De antenne is geschikt voor alle amateurbanden dus voor mensen met een relatief kleine tuin zoals ik. Voor wie het wil nabouwen volgt hier de beschrijving en wat foto's en natuurlijk de resultaten.

Begin met het maken van de spoelen met ingebouwde condensator. De spoellichaam is gemaakt van 40mm PVC en heeft een lengte van 11cm.

Het aantal wikkelingen is 13. Draadtype is blauw installatiedraad van 2,5 mm. De wikkelingen strak tegen elkaar wikkelen. Roestvrij stalen boutjes gebruiken. De condensator bestaat uit een stukje RG58 met een lengte van 67cm. Dit stukje coax in het spoellichaam opsluiten en afwerken met twee afsluit doppen van 40mm PVC. Het geheel omwikkelen met watervaste tape. Denk ook aan de trekontlasting. Ik heb door de spoelen een nylon draad lopen zodat er geen krachten op de spoel komen. Zowel aan het einde als in het voedingspunt goed isoleren met plastik ringen en musketon haken. Zie de foto's.

Aanpassing: De antenne heeft een gemiddelde impedantie van 125 Ohm. Hiervoor maken we een Balun van 1:2,25. Aanbrengen bij het voedingspunt. Zie de foto's. De Balun is een combinatie van een spanningsbalun en een mantelstroomfilter.

Bron: Bob J. van Donselaar. Gepubliseerd in Electron 12, 2000 en Electron 1, 2001

Zie ook (voor balun-info) klik HIER.

De resultaten:

BAND
SWR
10m
12m
De swr is op alle banden
15m
beter dan 1:1.5
17m
 
20m
 
30m
 
40m
 
80m
 
160m
 

 

 

Spoel met trekontlasting (nylonkoord)
Isolatiering bij het voedingspunt
Open spoel met uitgetrokken "condensator"

BACK