Test 20m beam en upgrade naar 1Kw.

 

Dinsdag 20 januari 2009 is er opnieuw getest met de 20 meter beam door Ben PA0I.

Geruime tijd ervoor is de straler van de beam geheel gewijzigd. Het materiaal van de straler is gedeeltelijk vervangen door koper. De constructie is daardoor veel zwaarder geworden. Zie mijn artikel “test 20 meter beam” (1). Klik HIER voor het document.
Deze antenne wordt veel gebruikt tijdens de PACC contest en moet daarom aan verschillende eisen voldoen.

  1. eenvoudig te monteren en demonteren.
  2. voor 1 band geschikt.
  3. resonant zijn.
  4. geschikt voor 1 Kw

Dit laatste was nodig daar er steeds meer operators kwamen die een lineair hadden van een Kilowatt. Het is niet alleen de spoelen die zwaarder moesten worden maar ook de balun en/of mantelstroomfilters kregen de volle aandacht. En niet te vergeten de voedingslijnen en connectors werden ook meegenomen in de voorbereiding.

De 20 meter straler werd voorzien van een pertinax spoellichaam met daarom heen een spoel van koperdraad met een diameter van 2,5 mm. Dit was ruim voldoende om het vermogen te verwerken. In de tuin werden de spoelen in resonantie gemaakt en daarna in de jachtlak gezet.
De 15 meter beam werd iets anders behandeld. De spoellichamen werden gemaakt van bezemstelen hout (essen?) Dit heeft een diameter van 28 mm. De spoel zelf werd gewonden om een rondhout van 30mm (vlaggenmast). De windingen zweven dus 1 mm boven het hout.
De moeilijkheid was om een gat te boren van 12 mm in het verlengde van het stukje hout. Het gat moest precies recht lopen en 7 cm diep. Maar na 3 pogingen had ik een bruikbaar resultaat. Maar iemand met een houtdraaibank gaat dat een stuk eenvoudiger.

Op naar Heerde voor de test met de stralers 20 en 15. Mogelijk dat er nog verbeteringen noodzakelijk waren.
De straler werd op een statief geplaatst en een RG213 kabel naar de set.
Op geruime afstand werd er getest. Het vermogen werd langzaam opgeschroefd naar 1100 watt FM. De SWR bleef goed laag en stabiel. Daarna naar buiten om te controleren of er iets “heet” werd. Alleen de balun vertoonde wat warmte maar niet overdreven heet.
De test van de 15 meter straler met dezelfde balun had hetzelfde resultaat, dus uitstekend.
Tijdens de test moest wel de 15 meter straler wel verder staan dan de 20 meter straler. Op 21Mhz was er duidelijk een terugwerking waar te nemen. Maar een rol coax doet wonderen.

Na deze succesvolle ochtend rest mij nog wat aandacht te geven aan de baluns.
De volgende dag werden alle ferrieten verwijderd uit de baluns en zoveel mogelijk ook de pvc isolatie. Het resultaat was 4 nieuwe baluns. Geschikt voor 1Kw (piekvermogen) Ook werd er aandacht besteed aan de QRM wat optreedt als er meerdere lineairs in de lucht zijn op verschillende banden.
Noodzakelijk zijn de filterpotten om onderlinge qrm te elimineren. Waterdicht is dit niet en daarom heb ik chokes’s gemaakt om tussen de filterpot en set te plaatsen. De mantelstromen die ontstaan vanwege de hoge veldsterkte worden hiermee weggehaald. Uiteraard moeten alle headsets ontstoord zijn en de voedingslijnen elkaar niet kruisen. Zie voor een volledig verslag en voorbereiding PACC 2009. Zie ook de foto’s