Filterpotten

 Foto's van de filters zijn ook hier te vinden. Nieuwe blikken zijn niet echt nodig. Je kan best gebruikte blikken gebruiken.

Foto's

 Als je alle info van de filterpotten wilt hebben ga dan eens naar de site van K1TTT. Hier staat alles wat je weten wilt.

K1TTT.

 Ook bij de contest groep PI4CC,
  Hoek Van Holland, weten
  ze wat filterpotten zijn. Een
  uitgebreid foto overzicht

  staat ook hier.


  PI4CC


 


   

     
Het maken van filterpotten.               door Hans PA7HPH Filterpotten onmisbaar in de contestgroep. Het idee werd opgedaan tijdens het honderdjarig bestaan van radio Scheveningen (PC100H). De filters werden in serie met de antenne opgenomen en was voor iedere band uniek. In de potten (verfblikken) zit niets anders dan opgerolde coax. Dit waren opgerolde stubs die voor iedere andere band (behalve van jezelf) 30 Db onderdrukt. Hiermee kan je rustig op de band werken zonder dat je QRM hebt van de overige leden van de groep. Het maken is net zo simpel als de werking. Voor de 10 t/m 80 meter kan je volstaan met een verfblik van 25 x 19 cm. Het filter voor 160 meter moet groter worden omdat daar veel meer coax in moet. In ons geval is dit een bus geworden van 60 x 18 x 18 cm. Je kan ook dunnere coax toepassen b.v RG58U. Dan is het oprollen een stuk eenvoudiger. In ons geval hebben we RG213 toegepast omdat we dat voorhanden hadden. Begin met het aanbrengen van de connectoren op het blik en soldeer daar een strip tussen. Zie FOTO'S. Bij sommige hebben we een dikke koperdraad gebruikt en werkt ook goed. In het midden komen de stubs. Let op dat je de aarde goed met het blik verbind. De lengte van de stub hangt af van de toegepaste frequentie en is voor ieder filter verschillend. Wij hebben de info van internet gehaald dus klik maar HIER en je kan aan de slag. Dit is een site van K1TTT (kom je vaak tegen in contesten) waarin beschreven wordt wat voor lengtes je moet toepassen. Let op!!! de maten zijn in in foot en inches.
1 inch = 2,54 cm. 1 foot = 12 inches = 30,48 cm.

Omgerekend naar meters.

Maten voor het 10 meter filter: 2 Stubs.    Maten voor het 15 meter filter: 1 Stub.
3,51 M  open eind.                                      7,02 M  gesloten eind.
7,02 M  open eind.

Maten voor het 20 meter filter: 2 Stubs.    Maten voor het 80 meter filter: 1 Stub.
7,02 M open eind.                                       14,02 M gesloten eind.
3,51 M gesloten eind.

Maten voor de 40 meter filter: 3 Stubs.    Maten voor het 160 meter filter: 1Stub. 7.02 M gesloten eind.                                 28,04 M gesloten eind.
4,65 M gesloten eind.
2,34 M open eind.
Voor de juiste wijze van montage kijk dan even op de site van K1TTT. Hij heeft er tekeningen van, Let op dat de uiteinden goed afgetape worden.