INDEX

PSK SITE

 Voor de amateur die de software wil downloaden is er veel te halen op het internet. B.v. Mixw.

Naar MixW


       Ook op de Official PSK
         site is een hoop te zien.
     
  

Naar Official PSK site. NB6Z heeft ook een mooie site.
Alles op digitaal gebied.

Naar NB6Z site.

 En natuurlijk onze eigen VERON PSK site.

Veronsite.

   

PSK 

                                                                                                                                                                   

Ik heb laagohmige trafo’s toegepast omdat ik deze voorhanden had. Bij de testen bleek echter wel dat in de stand “zenden” de trafo een C van 2,2 microfarad nodig  had, daar anders het uitgangsvermogen (alc) niet te regelen is. Op deze wijze vergroot je de impedantie en kan je output op de juiste wijze afregelen. Let wel op als je dit nabouwt dat je een metalen kastje neemt en de PC zijde geheel isoleert voor wat betreft de aarde van de tulpconnectors. De uitgang is wel gemaakt voor een FT920 maar kan natuurlijk geschikt gemaakt worden voor ieder andere tranceiver. ( raadpleeg je manual van je tranceiver)

Een opmerking moet gemaakt worden in geval je een wat oudere tranceiver toepast. Een ervaring die we opdeden bij de set van PA1COR. Deze set had een pure sluiting nodig voor het PTT contact en daarom was de uitgang van de optocopler niet toereikend. Wij meten 225 Ohm aan de uitgang als de opto geactiveerd werd, en daar hebben de moderne tranceivers geen probleem mee! Om toch  een lage waarde te halen heb ik er een 2N3055 als schakeltor ingebouwd. ( zie schema ) de basisweerstand inregelen op doorlaat (1mA) en je hebt een goede uitgangsweerstand. 

Hoe werkt PSK. ? (globaal)
In vergelijking met FSK zoals RTTY die met het start en stop systeem werkt en een vertraging van 150 msec waren de ontstane fouten acceptabel en door anderen eenvoudig mee te lezen. Door de komst van de (snelle) computer en onze moderne tranceivers met een  vele malen stabieler vfo was rtty rijp voor verbetering. We kunnen dus betere coderingen toepassen waarmee de foutcorrectie nog kleiner wordt gemaakt.

De maker van deze nieuwe mode werd geïnspireerd door de morse code. De morsecode is zelfsynchroniserend. Er is geen afzonderlijk proces nodig om te weten waar een nieuw teken eindigt en begint. Dus geen moeilijke start of stopbit. Hij heeft eenvoudig alle 128 tekens van de ASCII set  gedefinieerd in 10 bits. 

Om aan de bandbreedte van 31,25 Hz te komen  is er een bemonsterfrequentie van 8 KHz toegepast. Wat neerkomt op 50 woorden per minuut. Door  de draaggolf van polariteit te laten wisselen maken we beter gebruik van onze zendenergie. Dit wordt BPSK genoemd ( binary phase shift keying). 

De foutcorrectie.

Iedere foutcorrectie werkt vertragend, immers er moet een vergelijking plaats vinden met het originele signaal en door een bepaalde (gok) berekening wordt het beste bit uitgekozen. De vertraging kan soms oplopen tot 800mS wat nog acceptabel is. Een nog betere  toepassing in geval van fading, is QPSK. Door toevoeging van een tweede draaggolf  90 graden in fase verschoven  verdubbel je de informatiecapaciteit van een bpsk signaal. Voorwaarde moet zijn dat de ontvanger ook in de qpsk mode staat. Dit kost wel 3 DB doordat het zendvermogen evenredig verdeeld moet worden over 2 kanalen. De Q staat voor quaternary.

Het ASCII alfabet had toch nadelen voor sommige gebruikers. De toetsenborden in Frankrijk waren weer anders dan in Duitsland, en weer anders in Engeland. Daarop is het alfabet uitgebreid tot het Windows ANSI tekenset. Dit betekende dat er nog eens 128 tekens bij kwamen waarop de bitcode uiteindelijk 11 of 12 bits werd.

Samenvatting.

Met het gebruik van (B)PSK is er op eenvoudige wijze te communiceren, met een  smalbandig signaal, hoge ruisverhouding, en bij redelijke propagatie,  bijna foutloze overdracht  te verkrijgen. Bovendien kan men volstaan met de helft van het vermogen. De meeste stations werken met 30-40 watts.

Software.

Ik gebruik als software “MixW”. Om de reden dat het een prima overzicht geeft van je PSK bandbreedte. Het is echter geen freeware. Je kunt het 15 dagen proberen en daarna opnieuw installeren of kopen voor 50 dollar. Voor degene die wil weten waar je dit spul kan vinden (ook freeware) zijn enkele ingangen genoemd. Zie linkerzijde van deze page.

  Back