Pacc 2009.

Pacc 2009 is weer achter de rug. Het was weer een prachtig contest weekend. 1164 qso’s zijn er gemaakt door het team. Ten opzichte van vorig jaar zijn dat er 86 qso’s meer.

De voorbereiding begon al voor de kerstdagen in 2008. Vorig jaar hadden we de call PC99ADT ter nagedachtenis aan Ad PA0ADT. Ook dit jaar werd besloten met een bijzondere call te komen. De voorwaarde was dat er een herkenning van de contestnaam in moest zitten. De call werd PA09CC. Een 2 cijfercombinatie werd soms niet gemakkelijk genomen door het tegenstation zodat we extra ons best moesten doen om het qso 100% te krijgen. Het voornemen is om volgend jaar met PA10CC (2010) uit te komen.
Na de toestemming van het AT en bevestiging van het DQB werd het antenne plan gemaakt met het doel om de onderlinge qrm zo klein mogelijk te maken.
Na een “qrm schema” gemaakt te hebben bleek vooral de 40 m band een boosdoener te zijn wat betreft doorstraling op de 15 m band. In de praktijk bleek later dit juist te zijn. (3e harm.)
Later meer hier over.
Het QRM schema was leidend voor de opstelling van de antennes. Het bleek dat de 20m beam en de 80m dipool in een steiger geplaatst kon worden. De 15 m beam en de 160m dipool gingen ook samen. De GPA 30 (10m) en de 40m dipool zover mogelijk weg van 15 en 160m antenne. Het terrein van Cavente (achter de motorclub) is niet zo groot en het was passen en meten om alles goed te plaatsen.
Het nadeel was de lange voedingleiding voor de verste steiger. Er was 2 x 100m coax voor nodig om de 15 en 160m antennes te voeden.
Ook werd (vanwege hun omvang) een inverted L gemaakt van de 80m en 160m dipool. Als tegencapaciteit werd de steiger gebruikt wat een goede swr opleverde. Maar effectiviteit kon ik niet meten maar dat zal in de praktijk blijken. Uit voorzorg hadden wij toch een 80m dipool gespannen zodat er tijdens de contest alleen omgeplugd hoeft te worden.
Voor de energieverdeling (220V) werden door ons in de meterkast een uitbreiding gemaakt met 2 groepen van 16A. Dit is gedaan om de 4 lineairs die tijdens de contest in bedrijf waren ieder een eigen zekering te geven zodat de energie netjes verdeeld wordt over de aanwezige groepen. De hoofdzekering van de groepenkast is 35A. Ik had wel enige zorg hierover maar dat is geheel weggenomen door Leo PA0LMD. Later bleek dit juist te zijn en alles bleef keurig in bedrijf.
De invoer van de coax voedingslijnen was ook een aandachtspunt. Wij lieten alle kabels door een luik bij de CV installatie lopen en dan kruislinks naar de sets toe. Dit was geen goede oplossing omdat er kans is op onderlinge beïnvloeding en bovendien blijf je het hele weekend over de coax struikelen.
Op de zolder van de motorclub lag een raam die zou moeten passen in een bestaand raamwerk. Met wat aanpassingen werd een raaminvoer gemaakt door Jille en Wicher. Soms met grof geweld. Zie ook de video die van de contest gemaakt is.
Opzet was dat de coax van iedere antenne niet gekruist en niet in de buurt van een andere coax zou komen. Door verschillende invoeringen te maken waren we hierin geslaagd.
Twee weken voor de contest zijn Jille, Wicher en ik begonnen om de steigers op te zetten. Dit hebben we moeten doen door de regen en sneeuwbuien heen. ( waarom de PACC niet in de zomer?) De coax zoveel mogelijk uitrollen (over de containers) en veilig vastzetten in de steigers. In de laatste week voor de contest kregen we hulp van Henk PA5VK en Clement PD4CK om de restwerkzaamheden te voltooien. Henk moest maar niets hebben van dat gewiebel op de steigers en was maar wat blij als hij weer vaste grond onder zijn voeten had.
Met Clement (PD4CK) was het iets beter en konden we af toe van het uitzicht genieten.
Zaterdagmorgen 14/2/2009.
Tijd: 09:00 uur.lokale tijd.
Al vroeg opgehaald door Clement en via de bakker naar de contest locatie gereden. De restwerkzaamheden waren: Het opzetten van de GPA-30 vlakbij de ingang van het clubhuis en de draad van 160m langs het fietspad spannen.
Alle contesters druppelden binnen. Binnen een uur rook het stevig naar hoogfrequent. De deelnemers waren: Henk PA0HFT, Leo PA0LMD, Henk PA5VK, Ben PA0I, Dennis PD4R, Brian PA3HGY, Clement PD4CK, Jille PA1DV en ondergetekende.
Ruim voor de starttijd was Henk (HFT) zich aan het warm lopen op de 40m band en zo te horen ging dat goed.
Tijd: 12:00 uur lokale tijd.
Even snel eten en weer verder en een laatste controle van de spullen. Een noodkreet van Henk (VK). De lineair doet het niet. Snel ging de lineair open en constateerde een losse draad bij de connector van de 220V. Snel solderen en weer proberen. Weer fout. Deze keer geen output. Weer open en alle koppen diep in de elektronica. Nu was er oxidatie op de bandschakelaar. Kap los er overheen en snel weer op zijn plek gezet. Gelukkig het werkte!
Tijd: 13:00 uur lokale tijd.
Start op alle banden met de call PA09CC.
De drukste banden waren 40 en 80m. De banden 10 en 160 waren volkomen dicht. De 15m ging wel maar bleef toch mager. De 20m was erg druk maar bleef achter met de score. Bij het donker worden ging 15m helemaal dicht en 160 open.
Ondertussen werd de (maaltijd)soep opgediend met extra stukken worst zodat men “welgevuld” door kon gaan. Toch waren er kleine probleempjes. De Inverted L van 80 functioneerde niet voor 100%. Na de omschakeling naar de dipool ging het stukken beter.
Tijd voor koffie met een flink stuk taart. Henk (HFT) bracht vanmorgen een grote slagroomtaart mee en ja, dan moet de wereld maar even wachten.
Later op de avond hebben we de 160m Inverted L ook vervangen door een dipool en ging dit ook beter. Weer een les geleerd. Vervang je antenne niet voordat je de effectiviteit weet.
Om 23:30 uur ging de laatste naar huis om te slapen. Ik bleef achter om de boel te bewaken en van tafel naar tafel te hoppen en nog wat te werken. Om 05:00 werd de activiteit zo laag dat ik even de luiken dicht deed en zelf horizontaal ging. Om 06:30 werd ik (al) gewekt door Dennis die direct op 80m aan de slag ging. Om 08:00 uur was een ieder weer aanwezig en konden we punten maken. Helaas bleef de 10 meter band dicht zodat we maar enkele lokale qso’s konden maken. Mogelijk dat het volgend jaar beter gaat op deze band. De 11 jarige cyclus is aan de stijgende kant.
De onderlinge storing was toelaatbaar. Het meeste “last” had Ben PA0I. Henk PA0HFT werkte op 40 m en gaf met zijn signaal wat energie aan Ben op 15m. De 3e harmonische van 7 MHz is 21 MHz en dat kon Ben goed merken. De filterpot van 15m geeft geen onderdrukking voor 40 m zodat het signaal van Henk goed hoorbaar was op verschillende delen van de 15 m band. Door wat in frequentie te verschuiven had Ben geen last.
Bezoekers zijn er ook nog geweest. Hans PA2BIN is geweest en heeft wat video opnamen gemaakt. Gert PA5TS, David PA3HS, Koen PA3BKO, Thea, Damiët, Irene en Tom kwamen ook buurten.
Na het laatste qso werd er snel een foto gemaakt van de hele groep en daarna werd begonnen alle steigers af te breken en de coax op te rollen. Binnen twee uur was alles opgeruimd en keerde een ieder  huiswaarts. De aandachtpunten en/of verbeteringen voor volgend jaar zijn:

  1. FB23 voor 20 en 15 m met rotor
  2. Beam voor 10m maken.
  3. Filterpot voor 40m verbeteren.
  4. Een grotere tafel voor Ben anders kan hij z'n lineair niet kwijt.
  5. Score verhogen naar 1500 qso's

Rest mij nog het complete log temaken, QSL kaart te ontwerpen en natuurlijk iedereen te bedanken die meegewerkt heeft om deze contest succesvol te maken. Albert bedankt voor het gebruik van de steigers en het terrein en Wicher voor het gebruik van de ruimte van de motorclub. Vergeet niet te kijken naar de foto’s en het filmpje.

73. Hans PA7HPH

BACK