Test van de home made beam (mono-band 20 m.)

 

. Op bezoek bij Ben PA0I te Heerde. Door Hans PA7HPH

Eindelijk was het zo ver. Het testen van de 20 meter beam. Jille, PA1DVen ik gingen 28 februari 2008 naar Heerde om de inmiddels gerepareerde antenne te testen. Een week geleden had ik de spoelen verzwaard met 1.2 mm Cu in verband met de te verwachten hoge stroom. Dat het anders uit ging pakken wist ik toen nog niet.

Om 14:00 uur die dag reden we zijn erf op en stonden enige tijd stil bij Ben zijn indrukwekkende antenne-installatie. Ben woont zeer ruim en dus ruimte genoeg om de spullen te testen. Na de gebruikelijke thee ronde en een rondleiding in zijn shack konden we aan de slag. Het toeval wil dat Ben een qso had op de repeater van APD met o.a. Henk, PA0HFT die zijn brandblusser aanbood maar desondanks ons succes wenste met de experimenten.

De straler werd op een fotostatief geplaatst en ruim weggezet van obstakels. Een RG213 naar zijn shack voor aankoppeling op de set. Achter de set was een lineair gekoppeld om het vermogen te verhogen naar 1000 watts. We begonnen met 100 watt en constateerde dat alles goed ging. Het vocht van de vorige keer was goed weggehaald. Zie HIER voor het verslag van de PACC 2008. Langzaam werd het vermogen opgedraaid naar 200 watts. Nog ging alles goed. Hoger maar weer naar 300 watts met uitschieters naar 500watts. Hier constateerde Ben een onstabiliteit en de swr liep op naar een ongebruikelijke waarde. Een blik naar buiten en we wisten hoe dat kwam.

Het aluminium na de spoelen hing 90 graden naar beneden. Met andere woorden de spoelen stonden op het punt van smelten. Alles uit en naar buiten gesneld om de schade te bekijken.

Het was wel een lachwekkend gezicht om zo de straler met gesmolten spoelen te zien. Na demontage van de straler en ontdaan van de krimpfolie werd het een en ander duidelijk. De draad was niet gesmolten maar het PVC was gesmolten. We hadden bij de constructie van de spoelen PVC gebruikt en dat gaat wel goed als je niet hoger gaat dan 100 watts. Bij grotere vermogens gaat er meer stroom lopen en wordt de spoel warm en pvc wordt week bij grotere temperaturen dan 50 graden en smelt bij 85 graden. Dus totaal ongeschikt voor ons doel. We hadden teflon moeten gebruiken. Dat heeft een smeltpunt van 327 graden Celsius. Maar relatief weer duur in aanschaf. Het was weer een leerzame middag en direct kwamen er allerlei ideeën voor een betere constructie. We gaan de straler (dipool) wijzigen met dikker aluminium en grotere spoelen. Deze worden gewikkeld met 6mm² (3mm dik) met een spatie er in waardoor de Q factor zal stijgen. Ook willen we de straler wat langer maken zodat de spoel niet zo groot wordt. (minder zelfinductie). En hopelijk hierdoor een breedbandige antenne ontstaat. Eerst gaan we experimenteren met een luchtspoel waarbij we een goede constructie moeten bedenken. We hebben nog tijd. De PACC-2009 is nog ver weg. Als we klaar zijn voor de volgende test nodigen we Henk, PA0HFT uit. Je weet maar nooit of er een brandblusser nodig is! Zie ook het foto-overzicht.Klik HIER

Dit verhaal heeft dus (weer) een vervolg.

Hans PA7HPH