AD-PA0ADT Silent key 23-12-2007

PACC 2008- PC99ADT

Het was wel even wennen, zeker in CW, de call PC99ADT ter herinnering aan Ad, PA0ADT. Door deze call kreeg de contest wat extra “jus” wat zeker meegespeeld heeft in de einduitslag. Het contestteam is flink gegroeid en is populair geworden in de afdeling Apeldoorn. Zowel met mensen als met apparatuur is er flink uitgebreid.

Het begon allemaal in januari met het zoeken naar een logprogramma en een locatie voor onze activiteiten. We konden niet meer terecht op de zusterflat naast het Juliana ziekenhuis en daarom werd besloten onze oude locatie in Vaassen te benutten. Het grote voordeel van deze locatie is dat we weer mochten beschikken over het achtergelegen veld van Cavente. We hadden daar alle spullen (steigermaterialen) tot onze beschikking. De storing van de buren, bleek achteraf, nihil te zijn dus hadden we daar geluk mee. (hoogspanningslampen)

Met een netwerklogging hadden we vorig jaar wat problemen. Het ging traag en niet correct. Ik vond een programma van SD (EI5SD) wat wel in de smaak viel. Een contest programma moet simpel en eenvoudig zijn en SD leek mij zeer geschikt. Na wat oefeningen met het programma en het samenvoegen van verschillende bestanden en veel overleg met Adriaan, PE2KP is alles goed gelukt. Het voordeel is dat iedereen apart logt en ook op die band blijft en niet vast zit aan een server. Het nadeel is echter dat er wat meer nawerk is.

Met zes antennes en zes transceivers en een flink aantal amateurs konden we alle banden bedienen op elk tijdstip van de dag. Op 2 februari werden er 3 steigers opgezet voor 15, 20, 40, 80, en 160 m antenne. De GPA-30 werd gebruikt voor 10 meter. Al met al flink wat werk wat ook meerdere dagen in beslag nam. De 160 meter antenne (halve dipool ) is nog flink groot en ging aan beide zijden buiten het terrein van Cavente.

Het aantal (contest) amateurs is ten opzichte van vorig jaar toegenomen. We hadden nu 10 amateurs die actief met de contest meededen. Dat waren.

Jille PA1DV, Dennis PD4R, Henk PA5VK, Leo PA0LMD, Ben PA0I, Wicher PD0WR, Clement PD4CK, Jim PA2JIM, Brian PA3HGY en ondergetekende Hans PA7HPH.

Voor hulp bij problemen en bij het opruimen van de steigers en antennes was ook Koen PA3BKO aanwezig.

Bezoekers waren er ook. Ik heb gezien Henk PD0EDB, Lex PA3CDM, Peter PA3AZN, Henk PA0HFT en natuurlijk niet te vergeten Thea en Damiet die voor het avond eten gezorgd hadden.

De ruimte zelf was ingedeeld met 6 tafels met ieder een eigen (veiligheid) aarde waarop ze hun spullen konden aarden. Deze keer gekozen voor een vaste”frequentietafel”wat inhield dat er alleen met de operators gewisseld kon worden en niet met apparatuur. In de praktijk bleek dit goed uit te pakken wat ook meer rust in het team gaf.

Ook al plan en regel je zo goed mogelijk er is altijd wel iets wat fout gaat. Er bleek net voor de start dat de 20 meter beam een hoge SWR gaf en niet te gebruiken was. In rap tempo werd besloten een andere kabel aan te sluiten en een andere balun toe te passen. Het bleek niet te helpen wat inhield dat een van de spoelen (of beide) defect waren. Een tegenslag, maar omdat de 10 meter band toch dicht zat, werd er besloten de GPA-30 voor de 20 meter band te

gebruiken. Op de 10 meter set werd een (reserve) antenne geplaatst. Dennis had nog een windom meegenomen.

Iets later dan 12:00 uur (UTC) konden we beginnen. We waren direct actief op alle banden en dat konden we onderling goed merken. Ondanks de filterpotten hadden sommige (20m) toch last van een ander. Door gebruik van lineairs (meer dan 400Watts) hadden we last van directe instraling wat ten nadele van zwakke stations was. Het ruisniveau werd wat “opgetild”wat als qrm werd ervaren. De oorzaak hiervan is dat we allemaal op elkaar zitten met zowel mensen als antennes die soms maar een meter van elkaar gescheiden waren. Weer een aandachtspunt voor 2009. Als mijn FT920 uitstond (van spanning af) lichte mijn display op het ritme van de modulatie op. De veldsterkte in de ruimte was behoorlijk groot. Zaterdag avond om 19:00 uur werd het wat rustiger en ging de 160 meter band goed open. Bijna 200 qso's gedraaid op deze band en voornamelijk in CW. In SSB mocht ook maar met CW ging het een stuk beter.'s Nachts was ik alleen met Henk nog aanwezig tot zijn ogen om 05:00 uur dichtvielen en even “plat” moest gaan liggen. Kon ik mooi van de ene tafel naar de andere hoppen en toch nog een flink aantal verbindingen maken. Om 07:00 uur kwamen de eerste weer binnen druppelen en was iedereen weer volop bezig. De doelstelling van 1000 qso's werd zondagmorgen overschreden om ongeveer 11:00 uur. Een uurtje later, aan het einde van de contest, stond de teller op 1078 verbindingen. Een mooie prestatie van een goed gemotiveerd team. Terugkijkend zijn er een aantal aandachtspunten voor volgend jaar. Dat zijn:

  1. Onderlinge storing minimaliseren.
  2. Voicekeyers gebruiken of bouwen voor de sets die dit niet hebben.
  3. Antennes meer spreiden.
  4. Ruim voor aanvang contest alle antennes met vermogen testen.
  5. Beams (3el) voor de hogere banden.

Er zijn natuurlijk grenzen aan het Cavente terrein maar misschien moeten we daarbuiten wat plaatsen.

Direct na de contest zijn alle steigers en antennes afgebroken door het hele team. Na twee uur was alles weer afgebroken en opgeruimd. Een prachtig radio weekend met een goed draaiend team. Hopelijk kunnen we dit volgend jaar herhalen. Iedereen bedankt voor zijn inzet en gedrevenheid om de doelstelling te behalen.

De volgende dag (maandag) al vroeg weer bezig met de dipool antennes te reviseren. De 160 m dipool werd direct goed op lengte gemaakt en op de juiste haspel gedraaid. De andere dipolen kregen ook een opfrisbeurt.

Ook de 20 meter beam onder handen genomen. Ik was toch benieuwd wat de oorzaak was van de hoge swr. Met Jille een test opstelling gemaakt in mijn achtertuin. De straler op een fotostatief geplaatst en met de analyzer gemeten op resonantie. De test gaf aan dat er niets fout was. 50 Ohm met een swr van 1:1.4. Toch moest er een fout in zitten constateerden wij. Een spoel werd ontdaan van de krimpfolie en losgemaakt van het aluminium. Toen gaan meten met de Ohm meter en daar kwam de fout aan. 15 meg-Ohm tussen 2 delen waar normaal een oneindige hoge weerstand moest zijn. Met andere woorden er stond een weerstand van 15 meg-Ohm over de spoel wat met (relatief) laag vermogen niet merkbaar was. Het kon niets anders zijn dan vocht. Na de spoel geheel uit elkaar gehaald te hebben kwamen we vanzelf bij het vocht terecht. Na schoonmaken en getest te hebben met een megger (hoge spanning) bleek alles weer goed te zijn. Krimpfolie er over en klaar voor de test met groot vermogen. Voor dat laatste gaan we een bezoek brengen aan Ben PA0I. Later meer hier over. Klik HIER voor de spoel foto's.

73 Hans PA7HPH

BACK FOTO'S VIDEO