PACC 2006                                                                                                                                                         door Hans PA7HPH

Een leuk evenement om naar uit te kijken. Al was het alleen maar om te weten of al je spullen nog correct functioneren.

Voor de 22e keer deed ik mee aan de PACC contest maar de laatste jaren in teamverband met de verenigingscall PI4APD. Het voordeel van een contestgroep is de gezelligheid en leuke samenwerking onderling. Maar er moest wel veel geregeld worden, zeker als je geen vaste plek hebt om te contesten. Bijna ging het niet door omdat de locatie (boerderij) verkocht was en daardoor onze stek. Drie dagen voor de contest kwam Wicher, PD0WR met het idee om de contest te draaien in de motorclub van Vaassen. De antennes konden we opzetten achter het clubgebouw op het terrein van Cavente ( gemeente grond met een hoop steigermaterialen ) Het terrein meette 65 x 20 meter. Genoeg voor onze 6 antennes op te zetten. Na goedkeuring van de eigenaren gingen we vrijdagmiddag 10 februari met de voorbereiding van de contest beginnen.

Samen met Jille  PA1DV, Wicher PD0WR en Cor PA1COR begonnen we aan de beam voor 15 meter. Door het onlangs overlijden van de xyl van Cor kon hij maar zeer beperkt aanwezig zijn. Hopelijk kan hij volgend jaar weer volledig ingezet worden.

We hadden toestemming om de steigermaterialen te gebruiken wat ons prima uitkwam. De beam was snel opgezet en had een hoogte van 11.5 meter. We konden wel hoger maar gezien de veiligheid en beperkte tijd lieten we het zo.

Zaterdagmorgen om 08:30 gingen we verder met de opbouw. Ook kwam onze vaste medecontester Dennis PD4R op onze locatie aan zodat het geheel wat vlotter ging lopen.

Op het terrein stond al een mast met een vlag en dat lokte ons uit om er de 160 meter antenne bij te plaatsen. Ondanks de hoogtevrees van Dennis klom hij in de mast en plaatste de dipool op de top.

De 20 meter beam werd met een 3 kantige mast opgezet wat weer stabieler was. Op de top de beam samen met de 40 meter dipool. De 80 meter dipool en de GP voor 10 meter kregen ook nog een plaatsje en was samen met de veronvlag het antennepark compleet.

Alle voedingskabels vonden een weg naar binnen via een rooster en werden direct gemerkt zodat een ieder wist welke je moest gebruiken.

Ondanks de vele voorbereidingen gaat er toch altijd wat mis. Het loggen van de verbindingen ging over een netwerk en werd op een server bijgehouden. Het aanmelden verliep niet helemaal zoals het moest maar een half uur voor de start was alles goed. De filterpotten, voor onderlinge qrm, werden in serie geschakeld met iedere antennekabel.

13:00 uur start van de pacc. Het was erg druk op de banden zodat alles moeizaam verliep. Condities waren er nauwelijks. 10, 15, 40, 80 en 160 waren dicht zodat iedereen op 20 meter zat. Na een paar uur ging toch 15 even open en ontstond er een spreiding van de qsos. Tegen de schemering ging eindelijk de hogere banden open en kwam er rust in de ploeg. Nu kon er eindelijk gescoord worden. Met 4 transceivers op 15, 20, 40, 80 tegelijkertijd ging het een tijdje prima. Maar toen ging de straatverlichting aan.

De S meter gaf  59 continu storing op alle banden. Nu zal het wel niet de lamp zijn geweest die voor het gebouw brandde maar wij konden niet traceren waar het precies vandaan kwam. Ondanks deze tegenvaller toch maar doorgaan met loggen. Er gingen een heleboel stations verloren in de hevige qrm. Ik was op 160 meter met CW bezig maar ook daar was het niet prettig met al die storing. 18:00 uur tijd voor de chinees! Dennis presteerde het te eten, verbinding maken en loggen tegelijkertijd. Om 23:00 uur was het genoeg voor vandaag en ging een ieder naar huis voor de nodige nachtrust. Er was toch niets meer te beleven.

Zaterdagmorgen 07:00 uur was ik weer terug op de stek en om 07:15 uur konden de eerste verbindingen gelogd worden. Om 08:00 uur ging de straatverlichting uit en weg was de storing. Dennis, Wicher en Jille konden weer aan de slag. 10 en 15 meter was maar heel even open zodat we het toch van 20 en 80 meter moesten hebben. Het volgende probleem kwam eraan..... Een pulserende kraakstoring begon aan alle banden te knagen met 59+. Ook hierdoor misten we een aantal stations. Soms was het weg en soms was er geen doorkomen aan.

Omdat de ruimte verhuurd was aan een band die om 12:00 uur wilde beginnen moesten wij om 11.20 uur ophouden en de ruimte vrijmaken. We hadden een doel van 600 verbindingen en de bereikte we precies tegen die tijd.

Gezien de korte contesttijd ( 14 uur), de storing, het zonnevlekken minimum is dit een goede score.

50 qsos meer dan vorig jaar! Voor volgend jaar is het doel 700 gelogde verbindingen maar dan moet de storing wel weg zijn.

Evaluatie.

De filterpot van 160 en 40 meter moeten nagekeken worden.

De coaxconnectoren controleren.
Een veiligheidsaarde maken (was niet aanwezig).
Netwerkloggen stabieler maken.
Plaatselijke storing lokaliseren.
De 160 meter dipool op een haspel rollen in plaatst van "opbossen".

Mogelijk door toepassen van een scheidingstrafo met ontstoorfilters kan het weg zijn maar dan moet er wel een verbinding met het sterpunt (aarde) gemaakt worden.

De gebruikte spullen waren.

FT920, TS50, FT847, FT900, 2 minibeams, GPA30, 3 dipolen.

Bezoekers waren er genoeg . Clement PD4CK Koen PA3BKO en ook onze voorzitter Hans PA2BIN was er om HF op te snuiven.

Tijdens het afbreken was ik alweer aan het denken aan de verbeteringen voor de volgende contest. Er zullen altijd uitdagingen blijven en perfect krijg je het nooit. Op deze wijze blijft de hobby wel levendig en is er altijd stof om te communiceren.

Wicher bedankt voor de gastvrijheid in de motorclub Vaassen en het gebruik van het terrein van Cavente . Zonder jou inspanning was de PACC niet doorgegaan.
Het weer was prima. Geen storm en regen deze keer. De coax ging droog de het magazijn in.

Onze manager Ad kan weer een mooi log tegemoet zien. En zoals ieder jaar kan de volgende PACC alleen maar beter gaan.

Voor foto's klik HIER.

73, Hans                              Back.                                          Filmpje