5
       
INDEX

UBITX-INFO-LINEAR 70W

 

70W SSB lineaire HF-eindversterker voor YAESU FT-817 KX3

Bron: PD7MAA ham stuff Blog          

Mijn eerste indruk: hoogwaardige PCB (100 x 50 mm), alle onderdelen in de set inclusief 2 power FET's type IRF530N. Condensatoren zijn 10nF in plaats van 100nF zoals weergegeven in het schema, maar dat is geen probleem. De windingen van 0,5 omwenteling bevinden zich op de printplaat door middel van de buizen in de toroïden. Steunen voor de transformatoren moeten uit de print worden gesneden. De constructie is eenvoudig, maar een laagdoorlaatfilter voor elke band is verplicht. Ik gebruikte de low-pass gegevens van W3NQN voor een 7-element Chebyshev met standaardwaarde zilveren mica condensatoren en T68-6 toroïden. De meegeleverde draad voor het stroomblok (2 beurten) heeft een zwakke coating. Het is beter om het te vervangen om snelkoppelingen te voorkomen. Begin met het solderen van de kleine onderdelen en eindig met de transformatoren. Draai de potentiometer linksom en stel de voorspanning langzaam in op ongeveer. 3.7V. Ik verving de FET's door een paar IOR IRF530N, wat resulteerde in stabielere en minder input SWR, maar de input swr wordt sterk beïnvloed door het aandrijfvermogen. Bij 5 Watt loopt de swr op tot meer dan 1: 3 .... De beste resultaten met deze PA worden verkregen op CW en FM.
De test was in de oorspronkelijke configuratie op 13,8 V en 5 Watt FM-invoer van mijn FT-817. Max. vermogen was 80 Watt. Bij 3 Watt input was de output ongeveer 50 Watt op 20m. maar de modulatie was zoals verwacht vervormd in ssb-modus bij de aanbevolen 2.7V voorspanning.
Bij 3,7 V (gate) bias is de modulatie acceptabel, maar verre van perfect. De 150 Ohm-weerstanden boven de FET's worden sterk opgewarmd op vol vermogen FM. Het is beter om het aandrijfvermogen te verminderen tot 2 Watt wanneer u 12V FM / AM werkt. Verminder het vermogen niet door de Bias-spanning te verlagen, want dit resulteert in een vervormde modulatie in de SSB-modus. Gebruik beter een stroomverzwakker: Power att. calculator PA1B
Helaas vergeet de verkoper vaak om de documentatie toe te voegen, de foto toont een kopie van het originele pdf-bestand.
Een YouTube-impressie van KC2IRV:  algehele indruk van de versterker
                                                               De PA testen 
Bezoek de blog van John DK9JC voor een leuke test: Link

Conclusie: dit is een mooie set met acceptabele resultaten voor een lage prijs. Verminder voor de beste resultaten het aandrijfvermogen tot 2,5 Watt.
swr bij 5 Watt input: 1: 3+. swr bij 2,5 Watt input 1: 1,8 met meer dan 50 Watt output. Dit is meer dan genoeg voor veldwerk.

Betere input swr update door OE1CGS:  Link   Ik had een 18 Ohm 3 Watt weerstand op voorraad, de swr is bijna perfect op 20m. bij 5 Watt input (-: de output is gedaald tot 50 Watt, meer dan genoeg op een goede antenne.
 OE1CGS vond deze waarden voor de ontbrekende R6 over de ingangstransformator voor een lage ingangsswr. Gebruik een weerstand van koolstof of metaalfolie.

Met DEZE link kan je de bouwbeschrijving bekijken. Ook DEZE link geeft veel info


 

Aanvulling van PA7HPH: de weerstand van 15 Ohm wordt zeer warm. Gebruik 4 weerstanden van 15 Ohm. 2 parallel en 2 parallel in serie maakt weer 15 Ohm. Daarmee breng je het warmte vermogen naar een veilige waarde!!