FOTO'S
INDEX
 

UBITX-INFO

De μBITX is een HF SSB / CW-zendontvanger kit met een frequentiebereik van 3 MHz tot 30 MHz met tot 10 watt zendvermogen op SSB en CW, en een zeer gevoelige ontvanger. De basisprint wordt compleet geleverd, het aansluiten en inbouwen moet men zelf uitvoeren.

De μBITX is een begrijpelijke radio waarbij de complexiteit tot een minimum is beperkt zodat u altijd kunt uitbreiden en wijzigingen kunt aanbrengen als u dat wilt.

Kan ik het bouwen?

U kunt de μBITX in alles verpakken, van een koekjesblik tot een op maat gemaakt 19-inch rek. Een metalen behuizing wordt sterk aanbevolen.

De kit is gemakkelijk in elkaar te zetten. Je moet het bord in een kast naar keuze monteren, voeding, connectoren en de bedieningselementen aansluiten om het tot een functionerend geheel te maken. Dat is alles. Alle SMD's en andere componenten zijn vooraf op de printplaat gesoldeerd.

Ondersteuning is ruimschoots beschikbaar. Omdat het een Open Source-project is, wordt ondersteuning geboden via een zeer actieve community van ontwikkelaars op http://groups.io/g/bitx20. De collectieve wijsheid van velen bouwers staat tot uw beschikking.

De μBITX heeft een goed doordachte gebruikersinterface.

De afstemknop biedt vele menu-opties die beschikbaar zijn door eenvoudig op de afstemknop te drukken.

Dubbele VFO's, RIT, CW-snelheid,

zijband-selectie. etc. zijn allemaal toegankelijk vanuit een enkel menu.

Ontvanger:

  • Gevoeligheid: een 0.2uv-signaal is duidelijk hoorbaar

  • Selectiviteit: 2,4 KHz, laagrimpel SSB-filter met 8 kristallen

  • RIT (Incrementele afstemming van de ontvanger)

  • Continue dekking van 500 KHz tot 30 MHz

  • Zijbandkeuze

  • Stemt af met grotere stapsnelheden wanneer snel wordt afgestemd

Zender:

  • Meer dan 10 watt tot 10 MHz, 7 watt tot 21 MHz, 2 watt op 28 MHz

  • CW met de ingebouwde keyer

  • Gebruikt IRF510s x 2 als PA- en 2N3904 x 4-stuurtrap in push-pull-modus.

Basis Architectuur:

De μBITX gebruikt up-conversie naar de eerste IF van 45 MHz. Dit elimineert de noodzaak voor een groot aantal banddoorlaatfilters, waardoor het ontwerp eenvoudig en vrijwel spiegelvrij blijft.

Het IF filter op 45 MHz is 15 KHz breed. Het signaal wordt vervolgens omgezet naar 12 MHz, waarna een SSB-filter met 8 kristallen wordt gebruikt om een goed selectief geluid te verkrijgen.

De Raduino is een klein bord met een Si5351 klokgenerator, een Arduino Nano en een 16 × 2 LCD-scherm. Het wordt aangesloten op het hoofd-radiobord. De software die de radio bestuurt, is geschreven in Arduino's C taal en reeds geïnstalleerd bij levering.


Bron: Veron afdeling Apeldoorn.