INDEX
QRO-TABEL

UBITX-INFO

Wijzigingen ten behoeve van de Ubitx.

Uiteraard zijn dit wijzigingen die ik uitgevoerd heb en niet omdat het moet!
De volgende wijzigingen waren voor mij uitbreidingen en verbeteringen in het kader van experimenten.

Leidend was ook het ubitx forum met zijn modificaties.

FT8 modem.
Ik heb een USB interface in gebracht om digi signalen in te voeren in plaats van een microfoon signaal.
Usb geluidskaart.
Op de achterzijde van de ubitx een USB ingang gemaakt waarop aangesloten een usb geluidskaart. Het voordeel daar van is dat je niet meer met 2 losse kabels (fone en lsp) te maken hebt en dus een bedrijfszekere werking hebt van de digi signalen.
CW pitch control.
Een ledje geeft aan waar zich de zero beat bevind en zo het tegenstation  kan werken in CW.
Antenne ingang.
Ik heb de aansluiting op het main board verwijderd en een SMA  bevestigd. Het is een kant en klaar coax snoertje met een SMA en een N-connector. Je hebt hierdoor geen strooivelden die de overige zaken kunnen bij-invloeden.
Low pass relais.
Iedere maal dat het PTT contact schakelt schakel je ook ALLE relais in de Ubitx. Je verlengt de levensduur van de low pass relais  door van 3 relais een printspoor onderbreking te maken en deze aan de + leiding te monteren. De relais schakelen dus niet meer op het ritme van het PTT contact maar op het frequentie spectrum.
Ventilator
Ik vond het wenselijk om een extra koeling te plaatsen achter de 2 eindtorren. Plaats deze fan wel 3 cm achter de eindtorren anders kan je last hebben van HF inslag.
RF-gain.
Ook handig is een RF regeling op je front. Zeker als je nog een linear wil maken Die van mij had een ingangsvermogen nodig van max. 2 watts.
Voeding Nextion display.
In verband met storing vanuit het display was het wenselijk om een eigen voeding te maken voor het display. De 5V kan met een DC-DC converter gemaakt worden.
Schakelaar digi/mic
 Om een goede werking te verkrijgen tussen microfoon en digi signalen is een schakelaar   
wenselijk. Zo kan er geen extra impedantie komen op het digi signaal.
Microfoon met extra gain.
Mijn microfoon had weinig compressie  op de uitgang. Dit loste ik op door een klein microfoon versterkertje in te bouwen en daardoor een betere (gain)modulatie ontstond. Wel was er extra 5v voeding noodzakelijk. Dit werd gevoed door de ubitx en op het juiste punt ingevoerd op de microfoon plug.
Driver.
Ik heb R941, R911, R96 enR942 vervangen door een 11 Ohm weerstand. Dit kan je doen door een 22 Ohm weerstand parallel te monteren. Door de lagere emitterweerstand  verhoog je het vermogen
Q90.
Door Q90 te vervangen voor een BFR106 heeft dit invloed op het vermogen. Verhoog hierbij R81 naar 2.5 K.

Linear.
Ik heb een kleine linear (bouwpakket) gemaakt voor wat meer power. Ali levert bouwpakketten met verschillende vermogens. Mijn keuze was een 70 Watt versterker. Makkelijk te bouwen en bij precieze soldering gaat het werken.
Low pass fiter.  
Een fiter aan de uitgang van deze versterker is een must!!
Ook dit filter is als bouwpakket te koop bij b.v Ali.
Alle leds heb ik op het frontpanel gemonteerd en zo heb je een goed overzicht wat er geschakeld wordt.

Al bovenstaande wijzigingen vragen aanpassingen op het main board. Van de meeste heb ik tekeningen gemaakt en is elders op deze site te vinden. Zo moet er ook een extra relais ingebouwd worden om de linear te activeren.
Ook is er een tabel met vermogen per band.

Raspberry.
In een aparte kast heb ik een raspberry met voeding en een 9 inch scherm ingebouwd en deze kan aangesloten worden op de ubitX. De raspberry vervangt een laptop en daardoor wat compacter. De software met FT8 van WSJT-X is beschikbaar voor de raspberry.
Alle poorten zijn naar buiten gebracht in er kan dus een muis en een bluetooth  verbinding gemaakt worden met een draadloos toetsen bord.  Na 500 verbindingen kan ik zeggen dat dit subliem werkt! Het werken met Ft-8 vereist een nauwkeurig tijdsverloop. Vandaar dat ik er een RTC (real time clock) geplaatst heb op de raspberry. Hiermee is internet niet noodzakelijk zodat je met het complete set het veld in kan gaan.

73 Hans PA7HPH.