TEST LINEAR + IRF TESTER + LPF. FOTO'S
INDEX

Bouw ervaringen Linear-kit 50-70 watts.

 

In januari kocht ik een bouwpakket bij een bekende Chinese leverancier. Voor €16,- kan er niet veel gebeuren dacht ik zo. In eerste instantie leek het ook zo. De print met onderdelen waren in een avond gesoldeerd en met een kastje van Gert, PA5TS was het vrij snel voor elkaar. Bij de eerste test (bias instelling) van 2,7 V trok de linear 400 mA drainstroom. Op zich goed maar volgens de beschrijving van PD7MAA zou de bias 3,7 V moeten zijn. Dit was het eerste punt van aandacht. Hier kom ik later op terug! Ondertussen had ik ook een low pass filter-kit gekocht bij dezelfde leverancier. Ook dat was snel gebouwd. Met behulp van RG136 coax snoertjes heb ik deze twee printen aan elkaar gekoppeld. (zie de foto’s). De eindtrap leek goed te werken en ik heb hem achter de Ubitx geplaatst. Met de regelbare  RF-gain op de ubitx kon ik de input regelen. De linear heb ik zo drie maanden (1000 qso’s)  laten draaien, voornamelijk met FT-8. Ging probleemloos totdat ik een fout maakte  met de low-pass schakelaar! Even een hoge swr! En eruit vlogen de eindtorren!
Op zich geen probleem. Ook qua kosten niet. In China kosten ze €0,11. Ik had gelukkig nog een partij IRF530N ingekocht en ging aan de slag om ze te vervangen! Altijd weer even de bias potmeter in de veilige stand zetten! Na vervanging begon de ellende! Ik kreeg het niet meer voor elkaar om de bias goed in te regelen en daarbij behorende drainstroom. Bij 2,1V was er wel drainstroom maar zeer onregelmatig en bij 2,2V ging de tor geheel open! Dat was dus weer rook en vuur! Gelukkig heb ik een kortsluitvaste voeding dus die bleef keurig zijn werk doen. De volgende sets IRF-fets heb ik een voeding gebruikt met stroom begrenzer. Dat is wel zo veilig. Alle componenten gecontroleerd op juiste waarde. Alles was goed. Ik merkte wel dat ik te weinig kennis had van de werking van een schakeltor zoals de IRF530N.
Dus eerst maar de kennis toe eigenen. Een mooie site is die van:         https://www.circuitsonline.net/artikelen/view/41/5

Daar staat beschreven hoe je een mosfet kan testen op eenvoudige wijze!
En uiteraard de werking.

Ook een site met veel informatie is  https://verstraten-elektronica.blogspot.com/p/igbt.html

Na dit alles doorgelezen te hebben ben ik begonnen met het opvragen van de datasheet van deze fet. Dat geeft een hoop informatie over het te verwachten gedrag van deze mosfet.
Conclusie was. De Mosfets uit China kunnen de vuilnisbak in! Het kost dan wel niets maar je hebt ook niets. Ja rook en vuur! 
Nadat ik een bezoek gebracht had aan de lokale elektronica handel in Emst waren de problemen snel over! Deze fets waren goed in te stellen. Nadat ik de bias op 3.6V had gezet werkte deze eindtrap weer als vanouds. Trok een goede drainstroom en na 300 FT-8 verbindingen ging enkele storing. Goed linear gedrag. Ik kan er meer vermogen uithalen door de gate spanning te verhogen maar ik blijf aan de veilige kant. 30 tot 50 watts voor FT8/PSK is meer dan genoeg, Bovendien is het een klasseAB versterker en niet bedoeld voor een continu signaal zoals FT8 of FM. Ik blijf onder de 30Watt zodat de boel niet te warm wordt.
De koeling van de Fets is eigenlijk nog belangrijker dan de gatespanning. Bij geen goede koeling ontstaan rare effecten en op den duur defecte fets. Gebruik daarom een koelblok met minimaal 1 cm dik aluminium. Let ook op de koelplaatjes. Gebruik die met maximale warmte overdracht. En het gebruik van pasta is geen overbodige luxe. Ook een ventilator is een must! Ik heb er zelfs twee gebruikt. 1 blaast door de koelvinnen en de andere boven de torren zelf. Om sluitingen te voorkomen, in de onderlinge coax verbindingen, heb ik gekozen voor SMA snoertjes met RG136.. Ook uit China. Maar die zijn dan weer wel goed!
Toen ik eenmaal zover was dat alles weer goed werkte ben ik begonnen met nog een versterker te maken en zelf de print te maken met een geheel andere opzet. Zoals je op de foto’s kan zien heb ik daarvoor dubbelzijdig printplaat gebruikt. Het is een experimentele  linear geworden. Ik heb de bias voorziening en de Z/O relais apart gehouden. Dus de HF print bevat alleen de twee trafo’s, IRF530N en wat connectors. Zo kan ik op eenvoudige wijze verschillende testen uitvoeren. Ook gemaakt een print om de fets te testen op schakel gedrag. Hiermee kan ik precies bepalen wanneer de drainstroom gaat lopen! Ik heb er wel een weerstand van 15 Ohm in serie gezet. Wel zo veilig in een test omgeving, Maar je zou het ook met een lampje kunnen doen. Dan kan je met je vinger schakelen. Oneindig of 0 Ohm. Lamp aan of lamp uit!
Op de foto’s zie je ook een low-pass filter. De print komt uit een ICOM-718.Deze is geschikt voor de hele HF band. Inmiddels aangepast voor universeel gebruik en inmiddels getest!

73 Hans PA7HPH

Low-pass filter (IC-718)