JOTA/JOTI-M.V.R. SCOUTING VAASSEN 2013


Eindelijk weer eens een JOTA. Het was 5 jaar geleden  dat ik een JOTA gedraaid had. En ook deze keer bij de Maarten Van Russum groep in Vaassen. Een grote groep, de esta’s en de scouts (verkenners). In de leeftijd van 7 tot 17 jaar. Totaal 37 scouts. Vincent was er voor het internet gedeelte dus zijn hulp was meer dan welkom.
Voordat ik aan de slag kon gaan moest er nog het een en ander gebeuren. Op vrijdag 18 oktober ’13 gingen de scouts aan de slag met het bouwen van een 20 meter hoge toren. Onder leiding van Robin ging het hele spul tegen de avond omhoog. Zie de foto’s van de toren. Bovenop de top werd een 27 MHz GP geplaatst en daaronder de J-antenne voor VHF. Daar onder weer de GPA-30 voor 10/15/20 meter. In de top had ik ook een katrol geplaatst voor het omhoog hijsen van de 80m dipool. Voor ATV werd een Double Quad geplaatst op een bouw lamp. Ook werd  het ring spel geplaatst. Gezien de interesse in de vossenjacht heb ik van Hans PA0WYS een spoetnik geleend zodat ze wat ervaring op konden doen in kruispeilen.  Door de vele speltakken moest ik de meeste taken overdragen aan de leiding zodat ik voornamelijk bezig kon zijn met HF/VHF. Al met al dus veel techniek genoeg voor een heel weekend.
Zaterdagmorgen 10:00 uur begon het spektakel en kreeg ik de eerste groep aan de HF/VHF tafel. Op 80m was er veel QRM en op 2 meter was er op een enkeling na niets te horen. Besloten werd digitale verbindingen te gaan maken op 10 en 20 meter. Dat was een groot succes. Ik liet de scouts zelfstandig een verbinding maken en dat ging hun goed af. Sommige hadden de macro toetsen helemaal niet nodig. Ze gebruikten hun eigen naam en vonden het geweldig dat vanuit een ver land, tekst met hun naam, terug te krijgen. Verder werd er een beetje “onderwijs” gegeven hoe de verbindingen tot stand kwamen en hoe het spelalfabet te gebruiken. Er werden 142 qso’s gemaakt. Beste DX was Argentinië . Ook wel diverse  /J gewerkt waaronder PA6JAM/J.
Controle van scouting Nederland was er ook. Het leverde weer een mooi certificaat op. Damiet, wicher en Frank kwamen ook nog even langs.
Het ATV station werd goed gebruikt. De scouts gingen soms geblinddoekt met de camera-helm lopen. Ook bij de seintafel was het druk. De activiteiten gingen door tot 22:00 uur. Daarna gingen ze een “greppeltocht” houden met behulp van 27 MHz. Tijd om naar huis te gaan.
Zondagmorgen  08:30 uur. Nog wat verbindingen gemaakt op HF. En om 10:00 was het einde JOTA. De toren werd “neergelaten” alles werd opgeruimd en om 12:00 was de sluiting van de groep. Het was een prachtig weekend met veel technische activiteiten. Rest mij een ieder te bedanken voor de gastvrijheid en de goede zorgen.  Vergeet niet om naar de foto’s te kijken.  
73 Hans PA7HPH