Cavente 2012

Het jaarlijkse kinderdorp in Vaassen is altijd een bron van activiteiten. Ook dit jaar waren wij (Veron afd. Apeldoorn) weer aanwezig met onze hobby. Doel: de kinderen van 4 tot 12 jaar in contact te brengen met de radiotechniek. Op 15 en 16 augustus waren we op het Irene veld met Henk PA0HFT, Jille PA1DV, Henk PA5VK en Hans PA7HPH. In onze vaste tent hadden we ATV, HF, VHF, seinen op een PC en het bibberspel. Het ATV gedeelte had flink wat updates nodig om een goed zend en ontvangst signaal te verkrijgen. Zie hiervoor “op bezoek bij Leo”. Dinsdagmiddag de 14e augustus de tent ingericht met tafels en bankjes. Pc’s klaar gezet, ATV test, VHF test en HF test. Voor HF hadden we een GPA-50 met daaraan een Alinco 70DX (koffer Dares) De koffer heeft een ingebouwde psk-modem en interne accu’s.
Voor het VHF gedeelte kwam Henk PA0HFT met de mobiele antenne voor 2/70. Om 17:00 uur was alles gereed voor de grote dag.
Woensdag 15 augustus.
Het was warm die dag. 30 graden Celsius. Alles open in de tent om goed te laten doorwaaien.
Om 09:30 kwamen de eerste kinderen. Het ATV spel was direct druk en dringen wie het eerst met de mobiele camerahelm mag lopen. Soms waren er wel 25 kinderen in de tent. Henk was druk met de 2 meter verbindingen en liet de jongens zelf (het is tenslotte kidsday) een verbinding maken. De call die gebruikt werd was PF30CAVENTE. Dit was de 30e keer dat dit kinderdorp actief was. Het woord “cavente”staat voor “kinderen van de Cannenburgh”.
Het evenement werd voor het kasteel de Cannenburgh gehouden. Jille deed hetzelfde met PSK\RTTY op 20 meter. Af en toe namen we even pauze voor de koffie maar de jeugd maakte de pauze steeds korter. Het ging zo door tot 13:30 uur. De verkoeling kwam er aan. De brandweer kwam met 2 wagens een regen gordijn en een schuimdeken aanbrengen op het grasveld. Wij hadden dan even rust omdat de tent leeg liep. Na een uurtje was alles weer “normaal”en gingen de kinderen weer met hun activiteit aan de slag. Wat opviel is dat het 80% meisjes waren die achter de seintafel zaten. Sommigen kwamen wel voor de 10e keer een “diploma” halen. Bij de VHF en HF tafel was het meer de jongens die een verbinding maakten. Om 15:30 werden de meesten opgehaald door de ouders en liep het veld leeg.
Tijd om de spullen te controleren en hier en daar een reparatie uit te voeren.
Donderdag 16 augustus.
Iets minder warm maar in de tent was daar niets van te merken. Henk PA5VK kwam ons helpen en werd ingezet bij de seintafel. We kwamen diploma’s tekort maar werden direct bijgedrukt zodat er weer flink gehakt kon worden. De ATV zender deed het prima. Aan het eind van de dag met de zender 700m van het terrein af geweest en het ontvangst signaal bleef prima. Leo PA0LMD kwam ook nog even kijken naar al dat hoogfrequent geweld en zo te zien kon hij niets ontdekken wat er eventueel gerepareerd moest worden. Dan maar even wat fris drinken. Het was weer een geslaagd evenement. Ruim 600 kinderen per dag waren er op het terrein aanwezig. Op 2 meter werden er 46 verbindingen gemaakt verspreid over het hele land en een paar in Duitsland. Op HF ongeveer 80 verbindingen, voornamelijk in Europa.
Rest ons om de leiding van Cavente te bedanken voor de gastvrijheid en de mogelijkheid om onze hobby te promoten. Voor Albert Vos was het een bijzondere week omdat de burgemeester hem persoonlijk kwam onderscheidden. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Op naar de 31e Cavente in 2013.
Zie ook de foto’s van onze activiteit en natuurlijk op www.cavente.nl

 

Hans PA7HPH

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BACK