Op bezoek bij Leo PA0LMD

Al voor de zomer ben ik begonnen met het optimaliseren van de ATV spullen. In augustus is er weer een Cavente (kinderdorp) en de helm/camera is zeer populair. Als zender had ik een 23cm module met display voor de uitlezing. Hierop aangesloten had ik een waterdichte camera die bovenop de helm gemonteerd is. Voor het audio gedeelte has ik een extra voorversterker gemaakt en dit op de ingang aangesloten op een van de audio kanalen. Met een kleine accu paste dit net in een rugzakje waaruit de antenne stak voor communicatie met de ontvanger. In de helm was een koptelefoon met microfoon gemonteerd zodat er duplex verkeer mogelijk was.
De ontvanger bestond uit een oude satelliet ontvanger en een 23cm HEMT LNA antenne versterker met een versterking van 43 dB. Het signaal werd op een portabele TV zichtbaar gemaakt.
Al begin dit jaar had Leo mijn antenneversterker meegenomen voor controle op goede werking. Al snel bleek de versterker totaal niet te werken dus ik had wat huiswerk te doen.
Ik vermoedde dat de tor NE42484 defect was en dus een nieuwe besteld bij een leverancier in Noord Holland. Binnen een week had ik het in bezit. Nu is dit een zeer klein onderdeeltje wat je niet zomaar even insoldeerd. Met een goede bout en vergrootglas en een anti statische mat is het gelukt. Maar werkt hij ook? En dit werd dus het eerste bezoek bij Leo. Hij woont tegenwoordig in Oldenbroek dus was dat voor mij (Vaassen) maar een klein eindje rijden. Leo is in het bezit van meetapparatuur die frequenties van 23cm aan kan. Altijd gezellig bij Leo. Je zit daar tussen allerlei ham radio spullen met heel veel meet apparatuur. Net een winkel met een koffie hoekje. De versterker ging op de testtafel en ja er kwam wat uit. Na wat afregeling kwam de versterking op 32 dB. Wel was dit afhankelijk van de aangelegde voedingsspanning. In mijn geval werd hij gevoed door de satellietontvanger met 18V via de coax. Toen ging het dekseltje er op en er ontstond intern oscilleren. Weer naar huis met een opdracht, hoe kom ik van dit oscilleren af? Leo gaf al aan dat er materiaal bestond die dit tegen gaat. Via Henk PE1PJM kwam ik achter het juiste materiaal. Ook gaf hij aan dat alle solderingen vlak moeten zijn omdat anders een soldeerpunt als antenne kan gaan werken Het bleek dat ik dat spul in mijn rommelbak had. Het is dat zwarte schuimachtige materiaal waarop IC’s bewaard worden. Voor ik de 2e keer naar Leo ging had ik eerst zelf de zender onder de loep genomen. De zender was afkomstig van PE1ACB. Een complete module met twee audio kanalen en een output van 1 Watt. Hierop aangesloten een display voor de uitlezing. Al vrij kort na aankoop bleek het niet goed te functioneren. 1 audio kanaal deed het niet en de output was vrij laag. Bovendien kon ik het niet goed instellen met de universele display. In overleg opgestuurd naar de ontwikkelaar met de mededeling, kijk het spul goed na. Na een week kreeg ik het retour met de mededeling dat hij niets kon vinden behalve een instelling in het menu. Na het betalen van “onderzoekgeld” was ik dus geen steek wijzer. Jaren gewerkt met een halfbakken zender. Na het defect raken van de display en een audio kanaal was ik het zat. Ik heb alleen het eindversterkertje uitgezaagd en de rest de prullenbak ingegooid. Bij de firma Dijken een nieuwe module gekocht met display en die op een metalen plaat gemonteerd. Een nieuwe microfoonversterker gebouwd en op de module aangesloten. Dit werkte prima. Alleen de output van 50mW wilde ik wat vergroten naar 1 watt. En hiervoor heb ik dat uitgezaagde eindtrapje van PE1ACB gebruikt. Na het maken van een mobile 23 cm antenne ging ik dus voor de 2e keer naar Leo.
Eerst de antenneversterker controleren op oscilleren en dat bleek verdwenen te zijn. Een winstpunt dus. Het ingeplakte materiaal bleek goed te absorberen tegen oscillaties. Toen de 23cm zender op de pijnbank. Het eindtrapje functioneerde totaal niet! Er kwam niets uit behalve het oscillatorvermogen. Na een inspectie van Leo kwam hij er snel achter dat er geen voorspanning op de basis van de BFQ-34 aanwezig was. De spoel L7 ontbrak en heeft er nooit ingezeten. Dus dat was de reden dat het niet werkte. Betekend dat PE1ACB de zaak niet goed heeft nagekeken en mij mooi heeft laten zitten met defecte spullen.
Met een humeur beneden het vriespunt weer naar huis. Het spoeltje L7 gemaakt en ik kon constateren dat er nu stroom liep en een goed video signaal aanwezig was. En voor ik de 3e keer naar Leo ging eerst een betere antenne gemaakt voor 23cm. Het toeval wilde dat Jille PA1DV ook een dergelijk module had gekocht bij PE1ACB en daar zat L7 wel in.(wat een geluk) Ook had Jille het bouwpakket van de antenneversterker bijna gereed en dus gingen we samen naar Oldenbroek.
Eerst de versterker van Jille aangesloten op de meetapparatuur en na wat afregeling was dit prima. Ook deze versterker ging oscilleren met deksel dus ook hier wat absorberend materiaal geplakt. Het bijzondere was wel dat het spul maar op de helft van de binnenkant geplakt moest worden en dan nog op de goede wijze op het blikje gedrukt moest worden. Zo zie je maar weer hoe kritisch dit is. Mijn 23cm zender was nu goed en er kwam er 1 watt uit. Ook mijn 23cm antenne bleek een goede dip te hebben op 1283Mhz.
Eindelijk tevreden naar huis met goede spullen.
Het resultaat is te zien op de page van Cavente 2012.

Hans PA7HPH.

BACK