Test met de FB33 in de nieuwe mast. (deel 3)

 

Heeft weer even geduurd maar nu is het voor elkaar.
De FB33 gaat nu definitief de mast in. Na de verbrande spoel van de vorige keer en andere niet goed ingeschatte zaken lijkt het er op dat de FB33 zich gewonnen geeft.
Behalve een defecte spoel bleek ook de balun het vermogensgeweld niet te hebben overleefd. Maar dankzij Leo PA0LMD, kwam er een nieuwe balun op tafel en samen met de nieuwe spoel werd het weer een echte antenne. De straler heeft nog een paar dagen bij mij op de binnenplaats gestaan en bleef goed werken. Samen met Jille de voorbereiding gedaan en bleek dat alle elementen moesten “hangen” onder de boom dus gaf dat wat extra werk. Maar gezien het mooie weer was dat niet erg en je doet toch weer een schat aan ervaringen op! Zaterdag 29 oktober was het zover. Hans PA0WYS, Leo PA0LMD, Jille PA1DV, Wicher PD0WR, Ben PA0I en Gert PA5TS en ondergetekende waren weer op het terrein om de antenne in de mast te plaatsen. We hadden de antenne voor de 1e test op een 2 meter mastje geplaatst zodat Leo gemakkelijk kon testen vanuit de auto. De auto van Hans werd hiervoor gebruikt. Eerst de s.w.r. meten. Dat was voor alle banden goed. De test met vermogen ging ook prima. Voorzichtig met 300 watt en alles bleef goed. Met volle overtuiging kon Leo zeggen “alles ziet er geweldig uit” en dat gaf ons moed om verder te gaan De mast in met die antenne. Samen met Gert de laatste handelingen verricht. Wij op de steiger en een paar man aan de andere kant van de motorclub om te trekken. Het geheel ging vlekkeloos omhoog. Vergrendelen en klaar voor de 2e test. Elektrisch gezien weer perfect maar de rotor gaf toch weer een domper op de feestvreugde. De rotor draaide wel maar het bedienkastje gaf geen informatie. Hierdoor kon je niet zien in welke richting de antenne stond. Maar dit wordt in een later stadium gerepareerd. Vermoedelijk is er water in de rotor gekomen en dan moet je gewoon afwachten. Ondertussen heeft Gert voor een nieuwe rotorkabel gezorgd zodat we dat eventueel kunnen vervangen als dat nodig is. Rest mij een ieder te bedanken voor de hulp bij de opbouw en steun als het weer “mis” ging. Speciale dank gaat naar Leo PA0LMD die toch maar een nieuwe balun en spoel gedoneerd heeft. Zonder deze actie was de antenne niet zo snel hersteld. En nu maar hopen dat hij de winter goed doorkomt, de stormen overleeft, de condities trotseert, alles blijft vastzitten, geen corrosie optreedt of waterschade ontstaat. En met deze geruststellende woorden was dit voorlopig het laatste deel van dit project. Zie ook de foto's en filmpjes.

73, Hans PA7HPH.

.

 

 

Inmiddels is de rotorkabel vervangen. De nieuwe kabel is gedoneerd door Gert PA5TS en door ons vervangen. Er bleken 3 draadbreuken in de oude kabel te zitten. Dus het was geen overbodige luxe! Ook de oude connector weggehaald. Door ons zijn er aan beide kanten de juiste draadoogjes gesoldeerd en het resultaat was een perfect draaiende rotor.

Ook zijn de kabels netjes weggewerkt en het straatwerk weer hersteld. Zie de foto's als bewijs. Of klik op de

Op naar PACC 2012!! Zie ook verdere voorbereiding KLIK HIER.