PACC-2005                                                                                                                    door Hans PA7HPH 
       
Ook dit jaar was de “pacc contest-club”actief vanuit de locatie Apeldoorn.Voor het echter zo was dat we konden starten is er heel wat gebeurd.

Voorbereiding:

Om onze score te verhogen (291 verbindingen in categorie E 2004) is het volgende bedacht.

1. Het maken van resonante antennes voor alle banden incl. baluns
2. Het maken van filterpotten om onderlinge qrm te voorkomen.
3. Het loggen via een netwerk.

Bovenstaande heeft ongeveer 6 weken in beslag genomen om onze wens te verwezenlijken.We zijn begonnen met het maken van twee mini beams voor 15 en 20 meter. Dit ontwerp had ik gezien op de dag van de radioamateur en was gebouwd door Jac, PA3AJW.

Ik had toen een bouwbeschrijving meegenomen met de bedoeling dit na te maken. De beam bestond uit een combinatie van twee stralers en twee directoren voor 15 en 20 meter.Aangezien wij per band actief zijnin de contest, hebben wij de antenne gesplitst in twee minibeams voor 15 en 20 meter.Na het halen van de nodige stukken aluminium is begonnen met de bouw.De kritische componenten waren de spoelen.  Na een dag uittesten bij Jille PA1DV achter   in de tuin waren de beams resonant op de goede frequentie. Alle elementen zitten vast met slangenklemmen en zodanig gemarkeerd dat snel in en uit elkaar halen effectief is.Hiena hebben wij draadantennes gemaakt voor 40, 80 en 160 meter. Dit zijn resonante dipolen . Ook weer zodanig gemaakt voor snelle op en afbouw.Voor het bepalen van de juiste lengte (resonantiepunt) is een HF snuffelaar gemaakt op een Histor verfstokje. Met dit instrument konden we de maximum spanning bepalen aan het eind van de draad. Het voordeel van resonante antennes is dat je alle energie er ook daadwerkelijk uitkrijgt. Dus mooie staande golven met als stroompiek in het voedingspunt. Om mantelstromen tegen te gaan heb ik 1 op 1 baluns gemaakt en gemonteerd in een stukje pvc pijp.

Vorig jaar hadden we veel last van onderlinge qrm. Als er een bezig was op 20 meter dan hoorde je dat op een andere band. Dit idee werd opgedaan bij Radio kootwijk (PC100H) waar Jille en ik actief waren. Daar werden voor iedere band een filterpot in serie met de antenne geschakeld. De bouwbeschrijving kwam van de contestgroep PI4DEC. Via Internet heb ik alles kunnen downloaden. Het principe van een filterpot is het volgende. Door het aanbrengen van “stubs”op de voedingslijn en deze zodanige lengte te geven dat ze voor de andere banden 20 tot 30 DB onderdrukken is het resultaat geen qrm voor de ander die dicht bij je zit.

Zo was er voor iedere band een beschrijving van de stubs. Het probleem was nog wel van, waar haal ik de blikken vandaan waar de coax-stubs in moeten? Jille heeft uiteindelijk blikken weten te bemachtigen bij een bedrijf hier in Vaassen. Het maken was in principe eenvoudig. Binnen een paar dagen hadden we de filters af. Zie de foto’s elders in dit blad.

Loggen.

Voor centrale logging is het noodzakelijk dat er een netwerk gemaakt werd. Gebruikt werd het programma van FLE. Om het netwerk te maken werd de hulp ingeroepen van Vincent (qrp van PA7HPH ) hij heeft er voor gezorgd dat er een vlekkeloze overdracht plaatsvond naar de mainframe. Het grote voordeel was dat, we van alle deelnemers, direct de resultaten konden inzien.En nu van al dat aparte invullen af zijn.

Bij het naderen van het pacc weekend werden we gehinderd door het weer. Het zou de zaterdag en zondag zeer slecht weer worden. Hierdoor geleid hebben we besloten de vrijdag ervoor de antennes op te zetten. Achteraf was dat een juiste keuze. Op de eerste contestdag zaterdagmorgen regende het pijpenstelen en waren we blij dat het meeste werk erop zat. Zaterdagmiddag ging het ook nog flink waaien zodat de antennes flink werden beproefd. Maar gelukkig bleven ze goed functioneren zodat we rustig door konden gaan.

Het resultaat was uiteindelijk 557 verbindingen en 65.726 punten. Een goed resultaat vonden wij zelf. Wij hadden als doel tenminste 500 verbindingen en deze mijlpaal werd ver overschreden. Wij hebben een borrel genomen bij het passeren van deze mijlpaal!

Bij de evaluatie komen er toch weer zaken naar boven die kunnen bijdragen voor een nog hogere score.

De  20 meter beam verbeteren naar een iets hoger resonantiepunt.
De 80 meter draad antenne breder maken.
De 160meter antenne hoger hangen.

Bezoek kregen we van Wicher (PD0WR) uit Vaassen die af en toe achter de zet ging en meegeholpen heeft bij de op en afbouw van de antennes.

Verder heeft natuurlijk meegeholpen Cor (PA1COR). Zonder hem stond er geen antenne stormvast. Als operators waren aanwezig Jille PA1DV, Dennis (PD4R) en ondergetekende die van de 557 qso’s 150 in CW gewerkt heeft.

De condities waren soms redelijk. Door het zonnevlekkenminium bleven de verbindingen op 10 meter achter. De rijtjes Amerikanen bleven ook uit. Vanaf volgend jaar kan het alleen maar beter worden. Voor Foto's klik HIER.

73, Hans.                  INDEX