Bouw Antenne(mast) M.C. Vaassen.

 

Het is alweer een jaar geleden (2010) dat we besloten hebben om een vaste antenne (FB33) te plaatsen achter de motorclub. Ons contest gebouw dus. Door verhuizing van de webmaster moesten de afspraken verzet worden. Wel is er vorig jaar een gat gegraven van 1 x 1 x 1 meter. In april 2011 besloten we verder te gaan met de bouw van de kantelmast. Er moest beton gestort worden. Jille had nog een heleboel grind op zijn schuur wat goed van pas kwam. Verder (om de kosten te drukken) verkochten we wat schuur-inhoud zoals koper, aluminium, en ijzer. Dit bracht zo'n €150,- op. Genoeg om betonzand en cement te kopen. Verder kwam er wat betongaas en draadeinden aan te pas en we konden starten. het "onderstel" werd door Jille voorzien van draadeinden en geplaatst op de bodem van de put. Vervolgens werd dit goed gefixeerd zodat bij het storten de boel bleef staan. Een betonmolen werd opgehaald bij de qrp van Jille en we konden malen. Op zich ging dit vrij snel en binnen een paar uur was het gat gevuld met een dikke brei. Na 3 weken drogen gingen we verder met het plaatsen van het 1e segment. Dat paste vrijwel meteen op de draadeinden. Bij segment 2 (met het scharnier) onstond er een probleem. De koppelflenzen kwamen niet overeen met de gaten op het 1e segment. We konden dit wel passend krijgen maar dan zat het scharnier 120 graden verkeerd. Dus wat is wijsheid? .........................

Inmiddels weer twee weken verder en een plan gemaakt om het antennescharnier de goede kant te laten gaan. De mast werd op 1 meter hoogte doorgezaagd en met 3 draadeinden weer aan elkaar gelast maar dan wel 120 graden gedraaid! Het was weer een hele klus maar we konden de eerste 2 segmenten vastzetten en ook de voet werd stevig vastgezet. De planning is om over 2 weken de FB33 in elkaar te zetten en te testen op goede S.W.R. Daarna gaan we een hulpsteiger plaatsen om de antenne geheel klaar te maken voor gebruik. Vermoedelijk 2e week van augustus........................................Zie vast de foto's en filmpjes.

De volgende fase is weer achter de rug. De antennetest. We moesten tot 1 september wachten voordat het weer redelijk was. Maar eindelijk scheen de zon! Dit was uniek in Nederland. Ons doel was eerst de FB33 compleet te testen voordat hij de mast in gaat. Ondanks dreigende luchten bleef het droog. De antenne werd geheel in ekaar gezet en op een mastje van 2,5 meter geplaatst. Een nieuwe grondplaat was gemaakt door Jille met bijpassende beugels, moeren en bouten. Er stond een aanhanger op het terrein was ons mooi uit kwam. Na de montage (gaatjes in de spoellen naar beneden!!) werd er getest met de antenne-analyzer. Alle banden binnen de normen. (zie de foto's page 4) . Tevens werd door Wicher de voet van de antenne ingesmeerd met een soort specie. Kan dus geen water meer bij. De laatste fase komt in zicht. Het monteren van het laatste segment en uiteindelijk votooien van het geheel. Voorlopige planning: 8 oktober 2011.

Zie voor het vervolg KLIK HIER