contest

                                               Contest Performance

Hoe ga je te werk als je wilt contesten? Alleen? of met een groep? Welke programma's moet ik gebruiken? HF of VHF? SSB of Hell?

Zo zijn er nog vele andere vragen. Bedenk wel dat het niet vanzelf gaat. Vooraf zal je wat "huiswerk" moeten maken. Maar als je eenmaal de sleutel te pakken hebt is het een verslavende tak van onze hobby. Onderstaande geeft weer hoe ik zelf dit medium ondekt hebt en daarbij de ontstane problemen opgelost hebt.

1. Begin eenvoudig. (luistercontest)
2. Ga "buurten" bij een contestgroep.
3. Geef je op als operator (voor enkele uren).
4. Zoek zelf uit welke mode bij je past.(cw, ssb, digi mode)
5. Spit de "rules" door. (Internet)
6. Besteed veel aandacht aan de afwerking. (logfile)
7. Gebruik een PC programma als ondersteuning.

Er is genoeg software te krijgen (freeware) om ter ondersteuning te dienen. Er zijn ook 15-dagen probeerversies dus keus genoeg.
Zoek een programma dat je contest ondersteund oftewel supported is.
De 3 meest gebruikte programma's zijn:    (Klik op de naam en je zit op de betreffende site)

1. Mixw.

2. Gen Logger.

3. N1MM Logger.

Zelf gebruik ik Mixw omdat dit een detectie en logger tegelijkertijd is. Een enkele keer moet ik uitwijken naar Gen Logger omdat de "format" niet aanwezig is. De format geeft de regels aan (rules) en moet dus in de aplicatie aanwezig zijn om de puntentelling goed te laten verlopen.
Er zijn heel veel contesten. En allemaal hebben ze hun eigen specifieke regels.
Kijk maar bij Werner PA0FLE. Hij heeft zelfs een eigen contestprogramma gemaakt voor de PACC en de PA beker contest.
Stel je wilt meedoen aan de ARRL DX SSB contest. Trafficnieuw in Electron geeft allen maar de datum, mode en tijd. Voor specifieke informatie kan je gaan naar Supported contest. Dit is een goede ingang om op de site te komen van het land dat de contest uitschrijft.
Als je de rules hebt gedownload kun je aan de slag. Stel je gebruikt MIXW dan is het eerste wat je moet doen de contest kenbaar maken in je programma. Ga naar View/contestmode/add new. Hier wordt de contest "ingeschreven". Ga nu naar toets "select the statistics filter" en zoek de contest op. Vul aan de linkerkant de naam van de contest in en voer de datum en tijdsduur in. Let op geen 24:00 maar 23:59:59 invullen.
Bij "autolnc" vul je 100 in (power).
Het invullen van de macro toetsen is een verhaal apart maar bij een SSB contest is dit niet zo interesant.
Als alles goed ingevuld is dan ok, select en close. Het programma staat nu in de contestmode. Zie voor een uitgebreid help-file op 
http://k6ix.net  Voor een contest in de digi mode wordt het een ander verhaal. Het is belangrijk dat je macro-toetsen goed ingevuld staan. Zie hiervoor de help doc. Heeft je tranceiver een CAT ingang dan worden de gegevens zoals frequentie, mode en volgnummer automatisch opgeslagen. Nog geen ervaring in digitale modes? Bouw dan eerst het PSK interface. De beschrijving staat elders op deze site.
Een pentium 4, een moderne tranceiver met CAT ingang, een psk interface en internet is een ideale combinatie voor te contesten in de digitale modes. Maar het hoeft niet het kan ook met een oudere tranceiver en zonder internet  (dx cluster) maar het is iets meer werk. Contesten in groepverband gaat heel anders. De programma's zijn in een netwerk aangesloten zodat er centraal gelogd wordt. De faciliteiten zijn beter zoals een uitgebreid antennepark en filterpotten voor iedere band. Het gebruik van een voetschakelaar is ook een handig middel om het ptt kontakt te schakelen. Of een headset met microfoon. Het voordeel is dat je je handen vrij hebt voor het toetsenbord. 
Na de contest komt de verzorging van de logfile. Deze moet gegenereerd worden vanuit het programma. Na de selectie moet er meestal een cabrillo logfile gemaakt worden. Een enkele keer komt het voor dat een tekst-file gevraagd word. Schenk hier goed aandacht aan! Er staat meestal een voorbeeld in de "rules". Bovenstaande programma's hebben hier geen problemen mee. Stuur de log file op naar het adres genoemd in de informatie site van de betreffende contest. Bijna altijd krijg je een bevestiging van de ontvangst. Sommige grote contesten hebben een robot die de log controleerd op fouten. Ben je eenmaal ingeschoten dan kan je veel lol hebben van contesten.