Bevrijdingsweek in Beekbergen. door Hans PA7HPH

Op uitnodiging van Martijn Rikkengaa, een van de organisatoren van de expositie WO2, zijn wij (Jille PA1DV en ondergetekende ) een paar dagen te gast geweest in de “boerderij” in Beekbergen.

Doel was de jeugd kennis te laten maken met de communicatie uit de jaren 40-45. Dat kan dus niet anders zijn dan morse seinen. Op 17 en 18 april was de expositie geopend voor de scholen Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen. Op 19 april was het geopend voor het publiek.

Er was veel te zien over genoemde periode. Zo was er een hoek met filmmateriaal, een hoek met dia's en veel documentatie (achter glas). Ook was er een radio die verstopt was in een aantal boeken. Buiten was er een grote legertent met een paar oude radio's en andere spullen uit die tijd. Ook oude voertuigen stonden geparkeerd op het voorterrein. (zie de foto's)

Wij hadden een PSK station opgezet met een Alinco 70-DX en een laptop met morse-cat waarop de jeugd hun kunsten kon laten zien. Buiten hadden we een GPA-30 geplaatst die slechts 3 meter boven de grond stond.

De eerste dag hadden we het vrij druk. 4 groepen kinderen kwamen langs onze tafel en vonden het zeer interessant wat er gebeurde. We lieten de kinderen hun naam seinen en voor de liefhebber werd er een echte verbinding in morse gemaakt waarbij ze konden “meelezen” op het scherm. (software Mixw) Dit recept passen we ook toe bij de Jota en andere jeugd evenementen. Radio Gelderland kwam ook op visite zodat er toch nog een microfoon gebruikt werd. Voor het audio geluid zie elders op deze page.Tussen de groepen door werkten we ook in ander modes (psk en rtty) Als DX werkten we met Japan en China. Er zijn zo'n 40 verbindingen gemaakt in verschillende modes. Zie LOG

Onze tweede dag was voor het publiek. Zeer rustige dag. Een enkeling waagde het de seinsleutel te bedienen. Opmerkelijk was wel dat het vooral de meisjes waren die het “besturen”van de sleutel snel onder de knie hadden en vaak foutloos hun naam seinden.

Al met al een paar prachtige dagen. Het was weer een unieke gelegenheid om de jeugd met de radio techniek in aanraking te laten komen. Martijn bedankt voor de gastvrijheid en de goede zorgen.

Hans Jansen (PA7HPH)

Radio Gelderland kwam ook even kijken. Voor Geluid Klik op de player (nog niet voor Firefox)Voor meer foto's klik HIER.

Radio Gelderland kwam ook even op bezoek.