PACC 2018- PA18T

Dinsdag 6 februari 2018
De test met de Moxon antennes van Henk PA0HFT. Hij had er 3 gemaakt voor de 10,15 en 20 meter band. Alle moxons hebben een straler en een reflector. Henk had er ook bijbehorende baluns bijgemaakt. Eerst werd de 10m moxon in elkaar gezet met behulp van 4 hengels die in een kruis gemonteerd werden. Dit ging snel en in een korte tijd stond de beam op een klein mastje te pronken tegen de diep blauwe lucht. Tijd dus om te meten. De waarden die de antenne analyzer liet zien waren bedroevend. De "dip" was nauwelijks te zien dus ook een hoge s.w. r. Na een paar ingrepen aan de reflector leverde dat geen resultaten op. De 20m beam werd in elkaar gezet. Deze gaf een goed resultaat. Hij was in de band met een redelijke s.w. r. Maar omdat de antenne geen stabiele indruk maakte bliezen we het hele project af. Dat doen we over bij 25 graden en een krat bier. De temperatuur was op dat moment tegen het vriespunt.
Vrijdag 9 februari 2018.
Bijna de gehele pacc ploeg was aanwezig om de 6 antennes klaar te zetten voor de PACC. Alle dipolen gingen vlot de lucht in aan de aanwezige katrollen in de lichtmasten. Hans PA0WYS en David PA3HS hezen de 80 en 15m antenne op. Ze waren vlot klaar vonden ze. Ze hadden echter vergeten de antennes zelf mee te hijsen aan de balun. Begrijpelijk dat er af en toe flink werd gelachen. Wicher, PD0WR en Jan verzorgden de 10m beam. Deze werd gemonteerd op een (leger)mast die Jan had meegenomen. Dat ging prima met goede resultaten. Alle kabels werden bij elkaar gelegd voor het invoer raam. Om 15:00 uur ging een ieder huiswaarts.
Zaterdag 10 februari 2018.
Om 10:00 uur kwam ik met een heleboel boodschappen aan op locatie. Jille PA1DV was al bezig met de doorvoer in het raam. Eerst even koffie met gebak en bijpraten hoe we alles zullen inrichten. De coax werd ingevoerd en de tafels op de plek gezet. 6 tafels voor 6 banden. Een ieder zorgde voor zijn apparatuur en testen dit op de antennes. Hans PA0WYS zorgde voor het netwerk. Op iedere pc was het complete log te zien tijdens de contest. Na 2 uur contesten had Leo PA0LMD een probleem. Weer bleek het bandfilter voor 40m defect te zijn. Deze keer niet doorgebrand maar verliepen de condensators zodat het filter uit zijn band liep en daardoor weer warm werd. Bandfilter eruit en weer doorgaan. Tot ver in de middag geen problemen tot dat Henk PA5VK riep dat de s.w.r. erg hoog op ging lopen. Na een snelle controle van het voedingspunt bleek de balun niet goed meer te functioneren. De gehele antenne werd eruit gehaald en opnieuw opgehesen aan de vlaggenmast voor het gebouw. Tevens werd er direct een nieuwe balun door mij gemonteerd. Hierna waren alle problemen verholpen dachten we. Nu is het zo dat met vele sets bij elkaar lokale QRM ontstaat. De 2e harmonische van 7 MHz is 14 MHz en de 3e is 21MHz. Dit betekend dat de sets voor 15 en 20 meter uit de buurt moeten blijven van deze frequenties en dus 'langs elkaar moeten werken" Over het algemeen lukt dat redelijk alleen met de set van Henk PC7E ging de vlieger niet op. Waar Henk ook zat, hij was te horen op alle  banden. Na wat analyses  bleek de set van Henk te veel ongewenste harmonische te produceren. Later kreeg Henk de antenne voor 10m en Ben PA0I de 160m band. Nu waren deze banden toch haast onbruikbaar omdat de propagatie bijzonder slecht was. Na deze test was het tijd voor de boerenkool. Jille maakte 12 borden gereed en voorzag het van alle ingrediënten. We gingen de avond in met slechte condities. 20 meter viel al snel stil en 15m was al niets meer. Dus de punten werden binnen gehaald op 40 en 80 meter. Vooral de 80m band werd steeds beter. Wicher, Jeroen, Henk en ik bleven nog een tijdje doorgaan. Ook in de kleine uurtjes ging het redelijk tot goed. Maar over het algemeen was het slecht. Om 01:00 besloten wij te stoppen en morgenvroeg weer verder te gaan. Henk PA5VK bleef slapen om de boel te bewaken.
Zondag 11 februari 2018.
Om 08:00 werd de boel weer opgestart en verbindingen werden gemaakt. Maar zeer moeizaam. Op 15 meter werden er nog maar 25 qso's gemaakt en op 20m wat meer. 40m en 80m ging beter. 10m en 160m nagenoeg niets. Henk PC7E weet nu wel waar de squelch zit op zijn FT2000. Vraag er maar eens naar! Om 13:00 was het einde contest en begonnen we met de lunch en daarna de antennes afbreken. Dat duurde maar 1 uurtje. Gelukkig was alles droog en dus minder onderhoud. Tijd voor de evaluatie. De volgende punten kwamen naar voren:

De call PA18T wijzigen in een vaste contest call. De cijfercombinatie 18 wordt niet door iedereen begrepen. Henk PA5VK zoekt dit uit.
De 15 meter dipool niet meer bij de 80m dipool aan 1 hijspunt vastmaken. Deze krijgt een zelfstandige plek.
De onderlinge qrm (harmonische) blijft wel een punt van aandacht.
De propagatie was over het algemeen slecht. En daardoor was de score 1007 qso's.
De moxons voor 10,15 en 20m worden door Henk PA0HFT verder uitgetest.
Het netwerk loggen werkte wel maar de synchronisatie bleef soms achter. Het heeft niet veel toegevoegde waarde.
De defecten, balun en bandfilter, wordt door mij weer gerepareerd. Zie aparte bijlage/taakbalk hiervan.

Voor het log klik HIER.

Rest mij iedereen te bedanken voor zijn getoonde inzet en tot de  volgende pacc. Alle bezoekers bedankt voor hun komst. Jille natuurlijk voor het inwendige welzijn en de overige activiteiten zoals schoonmaken, opruimen en zorgen dat alles weer is zoals we het hebben aangetroffen.

De wisseltrofee gaat, deze keer, naar een persoon die het meeste pech had. Dit wordt op de eerst volgend Veron avond uitgereikt. 

Voor de foto's klik HIER of via de taakbalk.

73, Hans PA7HPH.key pa7hph