MIXW en CW toepassing.

Tijdens contesten was er behoefte aan een snelle manier van verbindingen maken met de sleutel. Het moet snel en foutloos te nemen zijn en een mogelijkheid hebben om dit direct te loggen. MIXW heeft dat in zich. Na enkele dagen ben ik er achter gekomen hoe het een en ander ingesteld moest worden. Belangrijk is dat er een CAT aansluiting met de PC aanwezig is. Dit verkleint de foutkans in het log. Ik kwam er ook achter dat er verschillende mogelijkheden waren om dit te bewerkstelligen. De manier die ik toepaste was de manier die resultaten gaf. Er zijn natuurlijk nog meer softwareprogramma's die morse kunnen nemen en uitzenden. Aangezien ik een licentie heb voor MIXW was de keuze niet zo moeilijk. Ik moest wel wennen aan het idee dat de sleutel het keybord is. Meegaan met de ontwikkelingen denk ik dan maar. Thuis kan ik altijd nog met de hand seinen en opnemen met het gehoor.

Hoe het een en ander in te stellen op de PC?

Zeer weinig, wel in het mixw programma. (V.3.2)

Begin met de mode op CW te zetten..

Ga via hardware (configure/secondary PTT port) naar PTT port settings. Kijk in (PC-SET) hoe de instellingen moeten staan op deze com poort. Ik heb com 7 gebruikt maar dat kan natuurlijk iedere vrije uitgang zijn. Met deze uitgang maak je een poort die een CW uitgang geeft en via een serial/usb kabel doorgeeft aan je key ingang van je set. Waarom een serial/usb kabel? Omdat op de huidige computers geen serial uitgang meer zit. Op de uitgang van de serial plug (DB9) zitten een paar componenten die de cw signalen doorgeeft naar de key-ingang van je set. Het is eigenlijk een optocoupler met nog 3 onderdelen die een scheiding vormen tussen PC en SET. Je zou de onderdelen ook in het kapje van de 9 polige (female) kunnen monteren. Aan het eind van de kabel monteer je een stereo plug voor de key ingang.

De set stel je in op CW en break-in positie. Eventuele filters naar smaak. Ik heb parallel op de ingang ook de "echte" sleutel geplaatst zodat ik met de hand in kan grijpen als de sofware faalt. De delay instellen op je set en het is bijna gereed.

Het is handig om een directe TX te hebben bij gebruik van het keybord. Dit doe je in het dialoogvenster van "mode " mode CW settings. Vink het vakje "auto TX" aan.

Nog enkele wijzigingen: In het dialoogvenster PTT en CAT ( configure/trcvr-cat/ptt ) Hier vink je aan, Save frequency on exit en AFSK in place of FSK aan. De overige 4 vakjes leeg laten.

Je kan nu seinen met het toesenbord en ontvangen op je waterval. Bij gebruik van een contest is het handig om in de contest mode te gaan en een macro file te maken. Voordeel is dan een automatische (volg)nummer herkenning en daardoor de kans op fouten zeer gering.

73 Hans PA7HPH key pa7hph