PA17CC

 

Er zijn1314 qso's gemaakt tijdens de contest. Dat is 400 minder dan vorig jaar.
Oorzaak?
Aan onze spullen en motivatie kon het niet liggen dus gaven we de zonnevlekken de schuld.
Wel is het zo dat we in een minimumcyclus zitten en met de opmars van een nieuwe cyclus zijn gestart. Dus over 5 jaar beleven we een maximum. Nog even doorbijten dus.
Onze nieuwe locatie is CVO in Vaassen. Onze afdelings locatie, is nu ook onze contest locatie geworden. Enkele maanden geleden waren we gestart met de voorbereidingen van de antenne ophangpunten. Aan de 4 lichtmasten (15m) hebben we 4 katrollen geplaatst zodat we 5 antennes omhoog kunnen hijsen vanaf de grond. Dus geen ingewikkelde steigers meer monteren of grote ladders beklimmen. Dit alles is niet meer nodig. Wel was een paar honderd meter coax nodig maar daarin is voorzien. In de zomer waren er door mij al nieuwe baluns gemaakt voor 2 kW. Dus het opblazen van deze baluns is verwaarloosbaar klein.
Op 10 februari 's middags om 13:00 uur ging een grote ploeg de antennes ophangen. Leo pa0lmd, Hans pa0wys, Henk pa0hft, Wicher pd0wr, Jille pa1dv, Jeroen pd1jsh, Henk pa5vk, Henk pc7e en Peter pa3azn waren aanwezig om de antennes omhoog te hijsen. We hadden voor 5 banden een dipool gemaakt en voor de 10m band een 2 el. Beam. Van 2 antennes hebben we de hoek wat groter gemaakt zodat er meer DX gewerkt kon worden. Nadat alle antennes geplaatst waren werd er door Leo getest met de IC 7700. We konden rustig koffie drinken omdat alles in orde was.
Zaterdag 11 februari 2017.
Om 10:00 kwamen de eersten  binnen. Tafels goed zetten en de binnenkabels aansluiten . 220V paddenstoel plaatsen voor de verdeling van de stroomvoorziening. Na een foto met alle apparatuur op 1 tafel werden ook die aangesloten op de 6 tafels. Hoezo draadloze hobby? Ik heb nog nooit zoveel kabels gezien. Alle laptops werden gekoppeld tot 1 netwerk. Je kon nu op iedere PC de totale score zien. In het begin gaf dat nog wel problemen maar tijdens de rustige uren kreeg ik het toch voor elkaar om alles goed zichtbaar te maken. Om 13:00 ging de contest van start. Al snel bleek dat er op 40m punten waren te behalen. De andere banden vielen erg tegen. 10m en 160m was nagenoeg dood. 80 en 15 m matig. 20m redelijk. In de avonduren werden 80m en 160m een stuk beter maar wel veel QRM. Toch weer 2 bandfilters defect. De condensators gingen in rook op. Ondanks 2 filters minder hadden we er weinig last van. De onderlinge QRM (harmonische) viel erg mee. Te meer omdat nu de antennes verder uit elkaar stonden. Zelf constateerde ik, dat de 2e harmonische van 20m ( 28Mhz), iets te horen was op de 10m beam. Maar dat kon je met het VFO wegdraaien. En aangezien de 10m band  tijdens de contest nagenoeg dood was, was dit minder belangrijk. Hans pa0wys zorgde voor de juiste software van N1MM. De onderlinge koppelingen en de score. Jille zorgde voor de koffie en de catering wat uitstekend ging. Tegen 19:00 uur aan tafel voor de nasi en bami. Daarna kwamen de 160m en 80m band aan de beurt, maar dat viel toch tegen. Pas tegen 22:00 uur kwam de 80m goed los en hadden Wicher en ik wat te loggen. Helaas was de propagatie maar van korte duur. Tegen middernacht was iedereen naar huis behalve Henk pa5vk met Jasper. Zij bleven slapen om de boel te bewaken. Zelf moest ik mijn auto uitgraven omdat er een flink pak sneeuw was gevallen. Heel voorzichtig naar huis gereden (gegleden) maar het ging goed.
Zondag 12 februari 2017.
9 cm sneeuw was er gevallen. Er lag zoveel sneeuw op de weg dat ik de afslag naar de contest locatie miste. Maar ik ben er toch gekomen. Leo pa0lmd was er al om 07:00 uur. Langzaam kwamen we weer op gang. Ook nu viel de propagatie tegen, maar het is niet anders. Het netwerk liep nu mooi synchroon en konden we de score goed overzien. De antennes bleven goed functioneren dus daar lag het niet aan. Tegen het einde van de contest hadden we 1314 QSO'S gelogd, en dat was een stuk minder dan vorig jaar.
Alle kabels,antennes en apparatuur werden weer afgebroken, (alle coax schoongemaakt) en binnen 2 uur was iedereen gereed om naar huis te gaan. Bezoekers waren er ook geweest. Clement pd4ck, Guiddo, Ed pc1e, Henk pe1pjm en Aart pd1aja. De "gouden microfoon" ging dit jaar naar Leo pa0lmd. Hij had de meeste qso's gemaakt op de 40m band. Voor een totaal overzicht klik dan HIER.
Rest mij een ieder te bedanken voor zijn inzet en hopelijk tot volgend jaar. Dan hoop ik ook dat Gert pa5ts en Ben pa0i en Peter pa3azn weer van de partij zijn. Zij waren door ziekte en vakantie niet aanwezig.

Vergeet niet naar de foto's te kijken.

73, Hans PA7HPH.key pa7hph

PA17CC

 

PA17CC

BACK