Verbinding MFSK                                                                                                                                                           Door Hans PA7HPH

Hoe soms een verbinding kan ontstaan en aflopen getuigd het volgende.

Als liefhebber van digitale transmissieoverdracht mag ik graag wat uitproberen. Ik gebruik veel het programma MIXW dat vele modes in zich heeft. Met name het overzenden van foto’s is een aardig tijdverdrijf. In mixw kan je dit doen met SSTV en MFSK. SSTV is enkel het overzenden van foto’s met grote kwaliteit (pixelwaarde) Na het overzenden even een mondelinge “evaluatie” in SSB en dat was het dan. Meerwaarde heeft MFSK (Multi Frequentie Shift Keying) het is eigenlijk een combinatie van PSK en SSTV.

PSK heeft een bandbreedte van 60 Hz. MFSK heeft een 316Hz bandbreedte. In MFSK kan je foto’s tussen je tekst overzenden zonder veel kwaliteit te moeten verliezen. Op het moment dat de foto ‘ de deur uit moet” moet daarvoor wel wat gebeuren.  Om te zorgen dat je tegenpartij niet in slaap valt als jou foto komt moet de pixelwaarde aangepast worden. Ook is de kwaliteit afhankelijk van de propagatie op het moment maar laten we er even vanuit gaan dat die “stabiel’ is

Normaal als we een foto maken met onze digitale fotocamera neemt dit al gauw een pixelwaarde van  1984 X 1488 aan. Dit geeft een prima plaatje voor SSTV maar voor MFSK met 316 Hz bandbreedte ongeschikt voor overzenden. Het is hetzelfde als je een film wil downloaden met een analoge lijn. ( te traag dus)  Wat ik doe is de foto’s voorzien van grote letters bv call of 73. Daarna laad ik ze in het fotoprogramma “ulead impact” waarbij ik de pixelwaarde terugbreng naar, voor deze mode, acceptabele waarden. Dit bepaald tevens de tijd van overdracht. Als je gaat zitten tussen de 225 x 180  pixels dan gaat dit prima. Natuurlijk worden de foto’s kleiner maar de kwaliteit  blijft  redelijk tot goed.

Nadat de foto’s in de goede directory geplaatst zijn en tussen de macrotoetsen staan  ging ik van start met een CQ op 20 meter en een power van 50 watts. Uitteraard in MFSK.

Ik had bijna de moed opgegeven toen zich een station meldde. Dit was Seli (TF3AO) Seli woont bij Reykjavik in Ijsland. Ik vertelde hem dat hij de eerste was die de foto’s ging ontvangen en was natuurlijk reuze benieuwd hoe hij dat ontvangen had! Een klein nadeeltje van MIXW is wel dat je wel echo hebt van de tekst maar niet van de foto! Dus je bent afhankelijk van je tegenstation. Nu had ik het geluk dat ik een station had die ook gek is van deze mode dus ging het over en weer van foto’s. Nu weet Seli ook dat ik de kwaliteit niet kan beoordelen omdat ik er niets van terug zie! Dus vroeg hij mijn E-mail adres voor terugkijken van de plaatjes. Na dit zeer leuke experimentele QSO kreeg ik de plaatjes retour op mijn E-mail adres en moest constateren dat deze zonder enige vervorming overgekomen waren. Hier volgt een klein stukje tekst van Seli!

What a good picture, came here without any distortion, I might e-mail it back to you, if you give me your e-mail address. Hw about that?  Enz enz.

En nu zijn er nog amateurs die niets moeten hebben van deze mode. Mogelijk bent u wakker geschud en gaat u er mee aan de slag. Alles is te vinden op MIXW.net.

73,    Hans