Landelijke NVIS Oefening op 11 april 2010.

Bewolkt en 10 graden Celsius met een straf windje. Niet bepaalt lenteweer maar toch hadden wij vandaag een Dares oefening.
Dit werd gehouden op de parkeerplaats VMI (Veluwe Machine Industrie) te Epe. Om ongeveer 10 uur arriveerde alle deelnemers te weten: Gert PA5TS, Leo PA0LMD, Ben PA0I, Marc PD4MN, Peter PA3AZN en Hans PA7HPH.
De bedoeling was van deze landelijke oefening de gemaakte NVIS antennes te testen in het veld zonder de aanwezigheid van 220V. Als coördinator station was PI9D actief vanuit Warmond. Om 10:00 uur werd de NVIS van ondergetekende opgezet en aangesloten op de Dares HF-koffer. De voeding voor de Alinco kwam uit de zelfde koffer en dat waren 2 accu’s van 12Ah dus 24 Ah voor een middagje testen. De voeding voor de laptop kwam via de DC-DC adapter uit de sigarettenaansteker van de auto. Totaal voor ongeveer 6 uur spanning. Geen 100 watt natuurlijk maar tussen de 10 en 40 watt output was genoeg.
De test met PI9D in Warmond ging prima en de signalen waren 59++ met 40 watts output.
De NVIS die ik hiervoor gebruikt heb staat beschreven in mijn vorige artikel. Het is een simpele 2 banden halvegolfdipool  laag opgespannen en gevoed door 1 coax. Antenne tuner was niet nodig. De antenne was nagenoeg resonant. De 1e test was met Winmor op 7.045 MHz.
Dit stond niet in het programma van vandaag, maar toch wilde ik proberen een digitale verbinding op te zetten met Marc PD4U. Direct een connect op 40 en met een power van 4 watt. Het maakte geen verschil of ik 4 of 40 watt gebruikte. Daarna nog verschillende connects gemaakt met Marc en 100% goed. En 599 signalen.
Op 80 meter ging het ook goed met PA0WYS en PA0HFT die in Hoog-Soeren zaten.
Bij Peter PA3AZN ging het minder goed. Hij kreeg de NVIS niet voor elkaar. Steeds was de antenne te kort. Op het laatst nog een andere antenne geprobeerd maar toen was het al ruim in de middag. Er waren ook 2 aggregaten voor de voeding van de sets. Duidelijk was dat de omvormer van Gert totaal niet stoorde op de band. De andere was vermoedelijk een ouder type wat behoorlijk qrm op de band bracht in de vorm van pulsen.
Regelmatig kwam Gert langs met koffie zodat we weer wat warme vingers kregen.
Al met al een leerzame dag. De signalen waren zo goed dat ik opstelling niet veranderd heb.
Met de antenne van Peter moet er nog wat gebeuren. Vermoedelijk ombouwen naar de HPH-NVIS antenne. Tegen de klok van 14:00 uur ging een ieder weer huiswaarts. De gegevens worden door Gert verzameld en die het weer door stuurt naar de RC.
Mogelijk de volgende (veld)oefening een Winmor test op 40/80. Kijk ook naar de foto's

73, Hans PA7HPH.