Voorbereiding PACC 2010.

Al in oktober 2009 gestart met de voorbereiding van de PACC 2010. Zoals ieder jaar probeer je verbeteringen toe te passen en bruikbaar te maken voor de contest. Zo ook deze keer. De beam(FB33) die we opgehaald hebben uit Eerbeek willen we gaan toepassen op onze contest locatie in Vaassen. De FB is een grote antenne en heeft de nodige aandacht nodig. Als snel werd er een lijstje gemaakt met de wensen voor deze antenne.

1. Draaibaar op een steiger of op een kantelmast.

2. Maken kantelmast op het terrein van de motorclub.

3. Vaste coax aanbrengen op het antenne terrein.

Er werd een gat gegraven achter de motorclub van 1m x 1m x 1m. De grond die hier uit vrij kwam is netjes uitgespreid over het terrein en na een regenbui was er niets meer van te zien. De bedoeling was dat we voor de winter beton gingen storten maar dit werd niet gehaald. We hebben deze klus opnieuw gepland voor de zomer in 2010. Tegen inwateren en wegspoelen van de grond is er een houten damwand bevestigd.

Van Ben PA0I kregen we coax aangeboden (200m) om het cavente terrein te voorzien van "vaste aansluitpunten". Door Gert (PA5TS) werden waterdichte kastjes aangeboden voor de coax te connecten met de antenne kabels. Dit punt is uitgevoerd.

Maandag 8 februari starten we om 09:00 uur. Henk PA0HFT stond al reeds te wachten bij het clubhuis. Het was -4 graden dus snel naar binnen. Hete luchtkanon aan en het werd een stuk aangenamer. De elementen van de FB33 werd in elkaar gezet en samen met de rotor constructie naar buiten gedragen. Tegen de middag (na een warme lunch) kwam Wicher PD0WR, Cor PA1COR en Ben PA0I opdraven. Na de nodige koffie (met gebak van Henk) werden de handjes uit de mouwen gestoken. Om 14:00 uur waren 3 steigers gereed waarvan 1 met een FB33 roteerbaar opgesteld. Natuurlijk ging er wat mis maar met veel creativiteit kwam de boom toch vast te zitten aan de mast. Ook Gert PA5TS en Henk PD0EDB kwamen buurten. Al met al was deze 1e dag van opbouw goed geslaagd.

Dinsdag 9 februari om 13:00 uur gestart. Hans PA0WYS stond al te wachten. Snel naar binnen, de kachel aan, buiten was het -4 graden Celsius met een snijdende koude Oostenrwind De hele dag bleef het ijskoud zodat we hard moesten doorwerken om een beetje warm te blijven. De 80m en de 40m dipool op de steigers gezet. De laatste antenne moest toch nog 10 cm ingekort worden in verband met een te lage resonantiepunt. De FB33 gaf een SWR van 1: 1.8 wat iets te hoog is. Hij is op alle banden wel goed op frequentie. Vermoedelijk staat de straler te dicht op de steiger. Hier kijken we donderdag naar. Ook Cor PA1COR was weer van de partij zodat het geheel vlot verliep. 's Avonds thuis nog de analyzer gemaakt. Er waren twee losse schroeven die niet meer goed aan aarde vast zaten. Ook nog een PL plug vervangen van een rol coax.

Donderdag 11 februari gestart om 10:00 uur. Deze dag stond in het teken van de FB33. De SWR was niet goed. Samen met Hans PA0WYS de straler gemeten met de analyzer boven op de steiger maar gaf een slechte SWR aan. (hoger dan 1:2) Besloten werd om de straler naar beneden te halen en ter plekke te meten. De SWR was op de grond prima! Ook werd het bouwschema van de FB er bij gehaald en die bleek niet te kloppen met wat wij gedaan hadden. De straler terug geplaatst en de maten gecontroleerd en de elementen hersteld. Ook deze meting gaf een slechte SWR (1: 2.4) Daarna de gehele rotorcontructie 1 meter omhoog geschoven. Hierdoor kwam hij hoger boven de steiger te draaien. Conclusie: Wat we ook deden de SWR werd slechter! Tijd voor een nachtje slapen. Morgen verder.

Vrijdag 12 februari. Nu stond Leo PA0LMD te wachten voor het clubhuis. Direct aan de slag met de FB33. Wat we ook deden, hij bleef een zeer (onbruikbaar) slechte SWR geven. Op het laatst de director verwijderd en zie daar! Een prachtige SWR!! Van dit element werden de spoelen open gemaakt. Ze bleken goed gemonteerd te zijn. Toch werden ze opniew gewikkeld door Leo en Jille. Het resultaat was bedroefend. De director werd terzijde geschoven. In de zomer van 2010 wordt er opnieuw naar gekeken. verder met de FB13. Ook hier een slechte SWR. Maar dit probleem kwam van een defecte coaxplug. Snel een andere rol en het probleem was weg. Toen de 160m antenne. Bleek een verkeerd resonantie punt te hebben. Er moet nog 4 meter draad bij! Dat komt morgenochtend.Tijd voor de boerenkool voor te bereiden. Zie ook de foto's en de filmpjes.

                               

 

 

 

 

BACK