JOTA PAGE PA5VK/J

 

 

Verslag 50 e Jamboree on the air 2007 Bij de Paulus en Petrus donders groep (PPD) in Apeldoorn

Al enkele weken voor de Jota zijn er plannen gemaakt om op de nieuwe scoutinglocatie aan de Egerlaan in Apeldoorn weer om te toveren tot een mooie jota locatie. PA2JIM, PA7HPH, PD4R en PA5VK zijn samen met Gijs en Mark van de scouting om tafel geweest om de lijnen uit te zetten voor de jota 2007. Dit is de 18 e keer op rij dat de PPD meedoet aan de jota

Op woensdag 17 oktober zijn Dennis en Hans al in de blokhut aan de slag geweest om daar een Rotary dipole te maken voor de 20 meterband. Van 2 telescoop vishengels is een mooie constructie gemaakt voor deze antenne.

Op donderdag18 oktober zijn de belangrijkste antennematerialen naar de blokhut gebracht, en `s avonds hebben we de internetverbinding in orde gemaakt. Op vrijdag 19 oktober zijn we met vele handjes aan de slag gegaan. Dennis, Jim en Henk zijn die ochtend begonnen met het monteren van het top gedeelte van de antennemast welke later die dag op de hijskraan geplaatst zal worden van Burghout Kranen uit Apeldoorn.

In de top zijn 2 klaverbladantennes voor 2 meter, een verticale rondstraler voor 2Meter en 70CM, de Rotary di[pole voor 20 meter, een heuse atv repeater, 2 camera`s en nog een aantal kleine zaken.Later op de ochtend kregen we hulp van Remco De Vos van de scouting, na het middageten was het antennepark op het kabelwerk na klaar voor de kraan. Om 14.00 uur arriveerden Hans PA7HPH en Wicher PD0WR op de scoutinglocatie om ons verder te helpen met de montagewerkzaamheden. Niet veel later kwam de kraan er al aan (de kraan was ruim een uur te vroeg hi hi) hierdoor moest er toen op eens wel heel snel verder worden gewerkt omdat de kraan nog de lucht in moest, en de kraanmachinist op ons stond te wachten. Het is mooi om te zien als er even doorgepakt moet worden, dat dan ook iedereen in eens weet hoe dat moet! Rond 16.00 uur stond de kraan zoals het de bedoeling was. Bijna 40 meter hoog! Daarna zijn we aan de slag gegaan met het ophijsen van de draadantennes. Er is een dipool voor 80 meter en een dipool voor 40 meter opgehesen, Ook een fd 4 windom ging mee omhoog. Precies voordat het donker was hadden we het buitenwerk klaar.

Binnen was het daarna opbouwen geblazen met de apparatuur en de computers. Ondertussen liep het al lekker vol met scoutingleden.

Ruim voor de opening waren we “on the air”. Jammer is dat we de openingsuitzending niet konden meekrijgen, maar de pret was er niet minder onder. Daarna zijn we nog een lange tijd qrv geweest. Op zaterdag 20 oktober zijn we tegen 09.00 uur weer verder gegaan op de diverse banden, met vele mooie verbindingen over de diverse continenten. Ook Clement, PD4CK heeft zich inmiddels bij het team gevoegd. We waren zowel analoog als digitaal qrv op de Hf banden en in phone op de 2 meterband.

De scouts konden mee doen aan de cw workshop. De bedoeling was dat je na een tijdje oefenen foutloos je naam kon seinen met Morse. Als dit was gelukt, dan kreeg je een officieel certificaat uit handen van Hans PA7HPH. Ook was er de videospeurtocht. Hierbij is het de bedoeling dat een scout een bouwhelm op kreeg met ingebouwde camera en atv zender. In de hijskraan zat ook een camera welke recht naar beneden keek. Binnen in de blokhut stond een beamer met het beeld in vieren verdeeld op een whiteboard gericht. Binnen zag je een plattegrond ( eigenlijk het scoutingterrein vanuit de lucht gezien ). Op het whiteboard was met een stift een parcours uitgetekend. De scout met de helm moest met een portofoontje naar buiten gaan. Binnen in de blokhut konden de anderen op de beamer zien wat de persoon die buiten liep met zijn of haar ogen zag (Helmcam). Vanuit de kraancam kon je zien of hij of zij de exacte koers liep. Je had dus overzicht vanuit de lucht en ook kon je met de ogen van de persoon die buiten liep kijken.

Binnen zat een andere scout, die moest via een portofoontje aanwijzingen geven hoe de scout buiten moest lopen. Als de missie was geslaagd, dan werd er buiten iets gevonden dat mee naar binnen moest.

Ook is er een vossenjachtspeurtocht gehouden door Wicher. Ergens in het bos lag een zender, de Scouts moesten de zender opsporen met een vossenjachtontvanger en een richtantennetje. `S avonds heeft de PPD ook mee gedaan aan de Jaaf aprs speurtocht.

Zondagochtend zijn we weer vrolijk verder gegaan met het maken van verbindingen tot ongeveer 13.30 uur. Daarna is een ieder weer aan de slag geweest met het afbouwen van de jota.

Om ongeveer 17.00 uur zat alles weer bij iedereen in de auto en was Jota 2007 weer geschiedenis.

We kunnen terug kijken op een zeer geslaagd jota weekend, mooie verbindingen. Zeer druk bezocht. Zowel vanuit de scoutingwereld als vanuit de radioamateurs was er veel belangstelling.

Wat ons betreft weer voor herhaling vatbaar.

Namens het hele jota team,

Henk PA5VK