![]() |
![]() |
Immuniseren.
Ben je net bezig met contesten en hoor je een vreselijk geluid uit de PC luidsprekers komen. Menig radioamateur kent dit probleem. Directe instraling met LF detectie. Gewoon uitzetten die luidsprekers is mijn reactie. Maar als de herrie van de buren komt is het een ander verhaal. Een aantal maanden geleden werd ik hiermee geconfronteerd. Het is jaren goed gegaan wat betreft LF detectie maar door de komst van nieuwe buren had ik ook nieuwe problemen. Nu kan ik goed overweg met de buren en ze klagen zelfs niet. Maar zelf heb ik er een hekel aan als ik weet dat ik een apparaat stoort met mijn elektromagnetisch veld. Vorige week had ik een Luidsprekersetje gekocht bij een computerzaak voor € 7, - Gewoon simpele luidsprekertjes met een versterkertje en 220V voeding. Ik was benieuwd naar de resultaten wat betreft immunisatie. Het resultaat was LF detectie op iedere band met bijna alle modes. Positie van het lp-setje. Recht onder (3 meter) een resonante dipool met max. 100watt output. Een mooie uitdaging was geboren. Allereerst ben ik begonnen met de inventarisatie van het probleem. De meeste detectie doet zich voor met SSB. Met de overige modes RTTY, CW, FM is dit stukken minder. (vrij stabiel signaalgedrag) Hoe komt het (stoor) signaal binnen?
Het bleek dat ik alle 3 genoemde problemen in mijn lp-setje zat. Ik ben begonnen de luidsprekerdraden te vervangen door afgeschermde draden van goede kwaliteit. De aarde van deze draden heb ik aan een kant gesoldeerd aan de massa zijde van de printplaat . Dit is gedaan om aardlussen te voorkomen en waar geen circuit is, is ook geen stroom. Bij iedere verbetering teste ik het geheel maar zonder resultaat maar achteraf is dit ook verklaarbaar. Het (stoor) signaal komt gewoon via een andere ingang. Dus alles aanpakken wat technisch mogelijk is. Uit de rommelbak kwamen wat ferriet staven en deze wikkelde ik op ieder luidspreker snoer en wel zo dicht mogelijk bij de printplaat. Ik was toch bezig de draden te vervangen en hield gelijk rekening met de lengte. Ik heb de ferrietstaven op een zodanige lengte gezaagd dat hij in het kastje past. Zie hiervoor ook de foto's. Het toepassen van ontkoppel condenstors geeft ook resultaat. Over ieder diode (van de gelijkrichter) een C van 0,4 microfarad en over de voedingsspanning ook een C van 0,4 microfarad. (kerco's) Ook een probleem is directe instraling op het printplaatje. Bijna alle lp-setjes hebben een kunststof behuizing, dus ideaal voor (stoor) signalen. Inblikken zou een goede oplossing zijn maar in mijn geval kon dit praktisch niet. Ik had nog wat aluminium folie over van mijn laminaat vloer. Dit soort folie heeft een plakzijde en prima geschikt voor dit doel. Het is wel een geduld werkje maar het geeft resultaat. Nu het netsnoer. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Je kunt dit doen met een kant-en-klaar handels filter, ferrietstaaf of ringkern. Mijn keuze was de ringkern. Het netsnoer zoveel mogelijk door de ringkern wikkelen en zo dicht mogelijk bij het apparaat. De resultaten.
Conclusie: met wat geknutsel zijn de (stoor) signalen voor 98% weg te halen. Bij positie wijziging (2 meter naast de antenne steeg de kwaliteit naar 99%. Het testen deed ik met 2 PMR portofoons en de HF set op “vox” Bovenstaande is natuurlijk geen vast “recept”en de resultaten zullen per situatie verschillen. Maar mogelijk dat dit artikel u zult aanzetten om een probleem op te lossen of te verbeteren. Hans, PA7HPH
|
![]() |
![]() |