Jota 2006

Ook dit jaar jamboree on the air vanuit de locatie “de punt” bij het Loo. Oftewel de Stadhouder Willem 3 / Lady Baden Powell groep. Na zoveel jaren draai je eigenlijk op routine wat ook weer ten nadele kan werken.Tijdens de jota bleek toch maar weer dat je de spullen goed moet testen en gedegen moet voorbereiden. Behalve de verbindingen op VHF en HF hebben we geprobeerd er een andere inhoud aan te geven. Het doel van de jota is contact te maken met andere scoutinggroepen, en voor de jeugd maakt dat niet uit, hoe dat gebeurd. Het draadloze is slechts een hulpmiddel. De taak van de operator is, behalve de verbindingen opzetten, ook een opvoeder in de techniek te zijn. Je moet het zo smeuïg mogelijk maken! Een PC bij de zender is een herkenning en ze zijn sneller geneigd te typen dan de microfoon te hanteren. Natuurlijk zijn er leuke verbindingen gemaakt op 80 en 2 meter maar het ATV gebeuren was ook zeer in trek In verband met het 75 jarig jubileum is er een mooie QSL-kaart gemaakt. Van iedere verbinding wordt er een kaart uitgeschreven.

Dit jaar misten we Adriaan PE2KP wel. Hij kon dit jaar niet aanwezig zijn vanwege gezondheidsproblemen. Maar Frank PE1IEX en ondergetekende waren in staat het deze keer met z'n tweeën te doen.

Frank nam VHF voor zijn rekening en ik HF. Afwisselend kwamen de groepen “buurten” en hadden we het even gezellig druk. Helaas waren er toch enkele benauwde momenten. Zoals in het begin van de rondes viel de 220 V meerdere malen uit en zat het hele gebouw in het donker. Na verwoede pogingen van hopman Ruben om wat scheiding in de elektra groepen aan te brengen lukte het eindelijk om een stabiele spanning te maken. De soldeertafel trok toch te veel energie uit het net. Ook een benauwd moment was het falen van “morsecat”. Dat had ik gebruikt om een “seindiploma”te laten halen. Het programma liep iedere keer vast en was hierdoor onbruikbaar. Maar ik liet ze seinen op de FT920 ( vox uit) voor de toon en nam op het gehoor op. Als ze hun naam goed hadden kwam er een stempel op hun “diploma”. Ongeveer 40 diploma's zijn er uit geschreven. Ook de installatie van het ATV signaal ging niet vlekkeloos. Het bleek dat een snoertje solderen niet mijn sterkste kant was. Maar aangezien Frank bijzonder thuis is met video techniek was dit zo in orde. We hadden een ATV signaal op 1280 MHz.Dit werd in een ander scoutinggebouw ontvangen.

Met behulp van 2 portofoons werd er gecommuniceerd of de video-inhoud correct was. Ook waren er diverse ontvangers aanwezig waarop de jeugd kon luisteren op de korte golf. Aan de soldeer tafel was het ook erg druk. Er werd een printje met leds en een microfoon gemaakt. Bij het spreken gingen de leds branden op het spraakritme

Na de stampot “rauwe andijvie met worst”werd het wat rustiger en gingen de scouts hun avondspel doen. Tijd voor mij om wat te luisteren naar DX. Dat viel behoorlijk tegen. Het enige bijzondere station was SN6JOTA in CW. We zaten kennelijk nog in de cyclusdip. Zondagmorgen was het niet veel beter. Wel even een W station gezien maar daar hield het mee op. PSK was ook aardig in trek. Beter nog dan SSB. En toen moesten we weer opruimen. Alles afbreken en weer naar huis. Toen zag ik pas dat de dipool van de 23cm antenne volledig los hing en ik verbaast stond te kijken dat het toch nog gewerkt heeft. (vermoedelijk als rondstraler). Een goede leer voor de volgende keer. Rest mij (en Frank) de leiding te bedanken voor de gastvrijheid tijdens de jota en hopelijk tot volgend jaar.

Voor de foto's Klik HIER. Voor de gemaakte verbindingen klik HIER.

73, Hans