Jeugddag Cavente / Veron 16 augustus 2006                                                                       door Hans PA7HPH

In samenwerking met “Cavente” heeft de Veron een jeugddag georganiseerd in Vaassen.

De stichting Cavente is een stichting welke jaarlijks het Cavente Kinderdorp organiseerd. Tijdens dit 4-daagse festijn worden er in het kinderdorp voor de kinderen allerlei activiteiten georganiseerd. Van hutten bouwen tot knutselen, van fietscrossen tot playbackshow, tekenen, schilderen, de VenteKrant maken en ga zo maar door.

Toen Albert Vos van Cavente ons vroeg een invulling te geven voor het Cavente –kamp was het nog niet duidelijk wat de Veron daar kon betekenen. Het heeft geen Jota status. Naar de kortegolf konden ze alleen maar kijken. Theorie heeft geen zin en nut voor deze kinderen dus moesten het doe dingen worden. Dat was in februari, en sinds die tijd is er over nagedacht. De “aanbiedingen” kwamen spontaan binnen vallen. Dennis (PD4R) kwam met het idee om een mobiele ATV te gebruiken als speltak. Later bleek dat een schot in de roos te zijn. Toch hebben we een PSK station opgezet voor de 12-jarigen. Er werd voor ons een 12 meter hoge steiger gebouwd en daarop werd een mini-beam voor 20 meter geplaatst. 40 meter coax aan een FT920 en we hadden een PSK/RTTY station.

Ook hadden we een PC met daarop “Morse-cat” draaiend, zodat de kids met de seinsleutel hun naam konden seinen. Voor sommigen was dat geen probleem voor andere bleven het punten en strepen. En als het dan gelukt was kregen ze een “diploma” voor het correct seinen van hun naam. Er werden ongeveer 25 diploma's uitgeschreven. En nu maar hopen dat ze over 5 jaar echt met de techniek bezig gaan.

Als speltak hadden we (van Dennis PD4R) een helm met daarop gemonteerd een videolens en als tegenwicht de zender. Het zendertje werkte op 23 cm en kon gemakkelijk het hele terrein bestrijken. Een kind verstopte de “schat”op het terrein en stuurde met een porto de camera-man/vrouw naar de schat. Dit was een grote spoel maar dat maakte voor de kinderen niets uit Voor de voeding hadden we een accu van 6,5Ah. De accu zat in een rugtasje wat de kinderen ook mee moesten zeulen. Maar ze hielden het allemaal vol. De accu ook. Opnieuw laden was niet nodig. De TV stond in een tent en als ontvanger hadden we een analoge satelliet ontvanger. Al snel ontstond er een grote wachtrij voor het mobiele ATV station. Tegen het middag uur was Wicher (PD0WR) helemaal “versleten”. Bij het PSK station dat bediend werd door Jille (PA1DV) was het wat minder druk. Er zijn 40 verbindingen gemaakt in Europa en Azië. Via het DX cluster op Internet hadden we ons bekend gemaakt als “special event station PI4APD” wat natuurlijk respons opleverde.

Voor wie alle foto's van Cavente wil zien kijk dan op www.cavente.nl

Toch is het opmerkelijk dat de eenvoudige zaken het meest in trek zijn. Ze stonden werkelijk te dringen om met de “helm” te mogen lopen. ATV zelf is niet eenvoudig maar als spel kun je het simpel laten lijken.

En met die achtergrond kunnen we volgend jaar mogelijk de korte golf iets anders brengen. B.v. foto's van zichzelf overseinen naar een andere tent op het terrein. (SSTV). Je zou er weer een spel tak van kunnen maken. Zo ontstaan vanzelf de ideeën om de techniek over te brengen aan een zeer jeugdig publiek.

Ongeveer 400 kinderen waren op het terrein. Ik schat dat er 100 in de Veron tent zijn geweest. Ook waren er diverse amateurs die even kwamen “buurten”, waaronder onze voorzitter Hans PA2BIN. Met veel plezier kijken we terug op deze dag, en hopend een technische bijdrage te hebben geleverd aan de jeugd.

Namens: Jille PA1DV, Wicher PD0WR en Hans PA7HPH.

Klik HIER voor de Veron foto's. Klik HIER voor een log van de verbindingen.