INDEX
 

                                         PC19STAYSAFE en PC19HOPE

 

Toen ik op 21 mei 2020 startte met PC19STAYSAFE wist ik nog niet wat er ging gebeuren met dit evenement en hoe zich dat ging ontwikkelen. De wereld stond in brand en niemand wist hoe de brand geblust moest worden. Enorme economische en sociale problemen. Chaos in de wereld.
Zo nadenkend kwam ik op het idee om iets te doen in deze bizarre tijd.
Wat zou het mooi zijn om een bijdrage te leveren, en empathie te tonen, aan onze medemens. Daar kon onze hobby een betekenis in hebben. Toen ik de beelden van de zorg zag in Italië was dat de trigger om in actie te komen.
Tot mijn verbazing waren er wel 100 stations met hetzelfde karakter. Dat gaf steun en saamhorigheid. Van de 3000 qso’s waren er 90% in PSK en RTTY gemaakt. Met deze mode kon je letterlijk je verhaal vertellen. 10 % werd gewerkt in CW/SSB mode. De meeste amateurs zagen dit ook als een uitlaatklep om hun verhaal te doen.
Ik kreeg veel mail (comments) van amateurs die in de zorgsector werkten en hun verdriet en machteloosheid opschreven en zo deelden met anderen. Veel berichten gingen over het verlies van hun dierbaren maar ook berichten dat ze de Corona overwonnen hadden. Alle berichten zijn opgeslagen in een gastenboek en zijn voor iedereen toegankelijk.   https://pa7hph.com/guestbook/
De call had 3 activaties en eindigde op 24 december 2020.

De 2e golf kwam eraan, de wereld stond nog steeds op zijn kop. Het vaccinatie programma kwam op gang. De horeca en scholen dicht. Avondklok, lockdown. Toch kwam er een verandering. De mensen namen het niet meer zo nauw met de regels en er ontstond maatschappelijke onrust. Op dat moment was het tijd voor de 2e actie.
PC19HOPE werd geboren en ging op 14 januari van start. Ook deze call had een lading en een boodschap. In mijn teksten (psk/rtty) riep ik de hoop uit dat de vaccinatie ons uit deze misère zal halen en snel weer terug naar het oude vertouwde normaal zal brengen. Jammer genoeg was de activiteit op het PSK segment behoorlijk gedaald. Ik ben toen overgegaan naar FT-8. daar was de respons veel groter. Een nadeel was dat ik nu minder “comments” kreeg. Dit was wel een evenement die je niet loslaat. Ook al was ik even buiten om de benen te strekken of naar de supermarkt, het laat je niet los. Je komt tot het besef dat je zelf onderdeel bent van dit evenement. Ook in eigen familie kring heb ik de Corona ellende meegemaakt. Wat doet een amateur in coronatijd als er geen bijeenkomsten en markten meer zijn? Eindelijk kon ik de shack eens goed opruimen en reparaties uitvoeren! Alle onderdeelbakjes opnieuw sorteren. Veel aan zelfbouw gedaan. Diverse linears en lowpass filters gemaakt. Antennes repareren enz. Er was immers tijd genoeg! Maar de sociale contacten was wel het grootste gemis. Terugkijkend was dit een bijzonder evenement met veel emoties, angst en onzekerheid in de qso’s. Hopelijk dat we weer snel over gewone dingen kunnen hebben zoals de impedantie of de frequentie van een antenne.
6000 qso’s zijn er gemaakt met beide calls. Dit werd gedaan met een Icom -7700 en een gpa-30 voor de 10/15/20m band en een end-fed voor 40 en 80 meter band.
Met dank aan Wicher PD0WR, Jille PA1DV, Jeroen, PD1JSH, Hans PA0WYS en Gert PA5TS voor hun bijdrage. Jordi voor het ontwerp van de qsl kaarten.
Houd vol en stay safe en snelle vaccinatie.

73, Hans PA7HPH / PC19HOPE.  Regio 05 Apeldoorn.