GUESTBOOK
INDEX
 

PC19STAYSAFE


Een bijzondere call in een bijzondere tijd. Corona of ook wel Covid-19 pandemie. Toen in maart dit virus uitgroeide tot een grote ramp op sociaal en maatschappelijk gebied had niemand voorzien en dat dit grote gevolgen had op ons dagelijks leven. Alles stond stil.
Een ramp voltrok zich over onze wereldbol. Nederland ging in (intelligente) lock-down.
Nadat we van de schrik waren bekomen bedacht ik ineens dat we met onze hobby de sociale aspecten konden activeren door middel van een evenement. Met deze contacten die we maakten had ik 2 doelen gesteld. De eerste doel was, de verbinding zelf  met een sociaal karakter, en het tweede doel was er achter komen wat het (crisis)verhaal van het tegenstation was. Wat had hij, of zij, meegemaakt  tijdens deze crisis, en had onze hobby een toegevoegde waarde? Ik heb een gastenboek gemaakt dat geopend kon worden via qrz.com. 35 amateurs namen de moeite om hun verhaal te delen met anderen. Onder de knop “guestbook” kunt u ze lezen.
Met nog vier amateurs, Wicher PD0WR, Jille PD1DV, Gert PA5TS en Jeroen PD1JSH  gingen we van start op 21 mei 2020. Er was geen planning gemaakt zodat ieder zijn eigen tijd en mode kon bepalen. In de eerste weken waren er veel contacten. Logisch iedereen zat thuis. Voornamelijk de Italianen en de Spanjaarden waren QRV! De modes waren phone, cw, en digimode. FT8 was niet mogelijk omdat de call teveel karakters had. De beste qso’s werden  in psk31/63 gemaakt. Met deze mode waren bijna geen fouten mogelijk tenzij er qrm was. In phone ging het ook wel maar toch minder effectief. In CW ging het afwisselend door variërende condities. Vaak werd er “stayhome” van gemaakt. Zeker in een contest met hoge snelheden. De slechte condities hadden een grote invloed op het evenement. Het zonnevlekkenindex stond dramatisch laag! Toch waren er goede verbindingen mogelijk al was het soms heel kort. Op 20 meter ’s avonds laat met LU, W en VE  waren geen uitzondering. Wat ook opviel waren de enorme ruisbulten die optraden op verschillende banden. Met psk kon je dit goed waarnemen omdat je met deze mode het 3 KHz spectrum kan bekijken. Waar dit fenomeen vandaan kwam is mij onbekend. Bijzonder was ook dat er meerdere staysafe/home stations waren die, vooral in de maand  mei/juni, actief waren. Vooral OH1 t/m OH0 waren nadrukkelijk aanwezig op de banden. Veel stations gaven ook een award uit van deze activiteit. Ik heb er inmiddels diverse mogen ontvangen. Er zijn in totaal 1665 qso’s gemaakt. De analyse van de score heb ik vertaald in een paar grafieken die zijn onder de knop “analyse” zichtbaar. Op het moment van schrijven, begin augustus, steekt het virus weer de kop op. Het is niet te hopen dat dit weer een herhaling wordt voor de zorg. Als we samen de regels naleven moet het virus langzaam uitsterven. Rest mij iedereen te bedanken voor zijn bijdrage aan dit evenement. Nu nog de qsl kaarten schrijven en hopen dat iedere kaart een kleine pleister is op deze bizarre gebeurtenis.

Stay Safe, Hans PA7HPH.