PACC 2020

    

                                      PACC 2020.        Call: PI4APD

Deze PACC stond in het teken van slechte propagatie. Veel qrm en weinig verbindingen. Het log laat zien hoe slecht het was op de banden. Bovendien hadden we pech met de stroomvoorziening en het log-netwerk en bovendien werd het weer steeds slechter! We hadden wel meer tijd om gezamenlijk koffie te drinken en verhalen uit te wisselen.
Het verslag van het PACC weekend.
Donderdag 6 februari.
Ook hadden we de pech dat het handbal terrein geheel op de schop werd genomen door de gemeente. Het was nu een grote zandbak zonder omheining maar wel met aanwezige lichtmasten. Het voornemen van de aannemer was ook dat de masten deze week verplaatst werden, maar door vertraging werd dit uitgesteld! Goed nieuws voor ons dus. Deze dag gingen de antennes de lucht in en zoveel mogelijk uitgespannen en gecontroleerd met de SWR meter. Aanwezig waren Jille PA1DV, David PA3HS, Peter PA3AZN, Hans PA0WYS, Wicher PD0WR en Hans PA7HPH.
Zaterdag 8 februari.
Het begon al stevig te waaien maar het was stilte voor de storm!! Code “oranje” was al afgegeven. Alle antennes stonden nog. De gehele ploeg was compleet om 11:00 uur. En daar was direct het 1e probleem! Het door Gert PA5TS meegebrachte paddenstoel (220 V voorziening) gaf geen spanning wat leidde tot lichte paniek. Na 30 minuten knutselen in de meterkast kwam er spanning maar dat was van korte duur! De aardlek ging er iedere keer weer uit. Dit kwam ook door de werkzaamheden op het terrein. Alle lichtmasten waren immers ontkoppeld en daardoor was ook in de meterkast alles ontregeld. We besloten dan maar om alle individuele stopcontacten te gebruiken. En dat ging gelukkig goed.  Door deze vertraging konden we niet meer het log-netwerk op tijd installeren. We starten wel precies op tijd. Om 15:00 uur meldde zich het 2e probleem. Iedereen had storing van Leo PA0LMD. We vermoeden dat de balun van 40m was opgeblazen en ik ging direct naar buiten met de analyzer om de antenne te meten. Tot mijn verbazing was dat keurig in orde en bleef de kabel als verdacht over. Het bleek dat er een koppelstukje PL-PL losgeschoten was en geen massa meer maakte. Dit was vermoedelijk gebeurd tijdens het uitrollen van de kabel. Na dit kleine incident kon iedereen weer verder met de contest. Het log-netwerk  bleef niet goed functioneren. Het systeem zag 2 PC’s niet in het log verschijnen. Dit hebben we maar meegenomen als aandachtspunt voor volgend jaar. We hadden geen last gehad van EMC of andere hinderlijke storingen. Alleen de verbindingen…… die kwamen mondjesmaat.
Om 18:00 uur alle tijd voor het (chinees) eten! En dat ging niet mondjesmaat! Na het eten was er nog wel activiteit op 40m en 80m maar dat was om 22:00 uur vrijwel weggezakt.
Zondag 9 februari.
Om 09:00 zat iedereen weer achter zijn set met koffie en appelgebak (van Hans WYS). Henk PC7E werkte toch nog enkele W stations op 15m maar de openingen waren zeer kort. Gert was op 20m actief en daar was het niet veel beter. Het weer werd ook steeds slechter en om 11: 00 besloten we de 160m antenne weg te halen en daarna volgde 15m. Er was immers toch niets te werken op deze banden. Om 13:00 uur was de contest afgelopen en kon een ieder zijn spullen opruimen. Wij begonnen direct de overige antennes weg te halen, omdat er storm op komst was! Het regende nog niet maar dat was een kwestie van tijd. Na dat alles weg was vlug een gezamenlijke lunch en niet te vergeten het SSB water op te maken. Leo en Ben wisten er wel raad mee! Als laatste werd door Hans WYS de adif-jes uit de laptops gehaald voor een compleet log te maken.  De eerste ruime schatting van 1100 qso’s moet worden bijgesteld naar ongeveer 800. De definitieve score vind je elders op deze pagina. Bekijk ook de foto’s en het filmpje van deze contest.
Iedereen weer bedankt voor zijn inzet en hopelijk weer tot volgend jaar met betere condities.

73, Hans PA7HPH.key pa7hph