PACC 2019

     PI4APD

Tijdens deze contest was het buiten regenachtig en veel wind, maar binnen was het een bedrijvigheid van veel HF en plezier. De pacc contest was, gezien de propagatiedip, best nog redelijk gegaan. Geëindigd met 1307 qso's.

Woensdag 6 februari 2019.
Voorbereiden kost nu eenmaal veel tijd. Afgezien van de papieren voorbereiding moet er ook daadwerkelijk gepland worden zoals de antennes ophangen en testen op swr. Vandaag de dipolen opgehangen met extra handjes. Peter PA3AZN, Aart, Herman, Gert PA5TS, Jille PA1DV, Leo PA0LMD, Henk PC7E en Hans PA0WYS gingen in de touwen om de dipolen op de juiste wijze op te hangen. Gelukkig hadden we een droog moment dus ging het allemaal vlot de lucht in. Veel gemak hadden we van de hijstouwen die al jaren in de lichtmasten zitten. Om 15:00 uur waren we gereed en na de koffie weer richting huis.

Vrijdag 8 februari 2019
Deze middag is er extra bijgekomen vanwege de Moxon antennes van Henk PA0HFT. Ik had deze antennes thuis al voorzien van fieldwire wat dus een betere symmetrie gaf. Getest op mijn binnenplaats met een goede swr. Echter in de vrije ruimte bleek het resonantiepunt 500 KHz  hoger te liggen. De 15 en 10 m Moxon bleef redelijk bruikbaar. De operators van 15 en 20m kregen 2 antennes om het verschil in versterking te testen. Ook deze keer precies tussen de buien door de klus geklaard. Nu was Jeroen PD1JSH er bij om te assisteren.  Chef catering Jille zorgde voor de koffie en na wat overleg weer naar huis.

Zaterdag 9 februari 2019.
Vandaag erg veel wind. De moxons bewogen flink in de wind maar het ging allemaal goed. De contest ruimte ingericht met tafels en apparatuur. Een aparte voeding voor de 220V. Veel kabels door de raampjes naar buiten. Netwerk aanleggen voor centrale logging van N1MM. Bandfilters en filterpotten plaatsen enz. Hans PA0WYS had een appeltaart meegenomen en daar wisten de operators wel raad mee. Heerlijk hoor. Hans je staat weer genoteerd voor volgend jaar! Om 12:30 uur gezamenlijk eten en om 13:00 uur starten. Om alles goed te begeleiden hadden sommige deelnemers een dubbele taak. Zo is Hans PA0WYS de bandmanager geworden en Wicher de antenne coördinator. Jille had al de taak van chef catering en energie. Op deze wijze gaat de sturing van de contest beter. Toch zijn er altijd bijzondere situaties die zich spontaan voordoen.
3 operators hadden veel last van EMC. Deze beïnvloeding van magnetische velden is moeilijk op te lossen. De ene laptop had er meer last van dan de andere.Vermoedelijk door het LAN (UTP) netwerk ontstond er ongewenste instraling. Soms was het ook de CAT kabel die problemen veroorzaakte. Door wat te schuiven met linears en  laptops bleef het beperkt maar blijft een punt van aandacht! De 80m band was redelijk goed open en kon tot in de kleine uurtjes gewerkt worden. 40 m was ook redelijk open maar ging al in de namiddag dicht. 20 m was een stuk minder. Om 19:00 uur was er op 20 m niets meer te doen.  Na een heerlijke Chinese maaltijd weer er tegen aan. Nu kwam 160 m er bij. Henk PC7E was voornamelijk met CW bezig wat ook uitstekend ging. Jeroen PD1JSH ging van set naar set en tot in de kleine uurtjes met Wicher PD0WR op 80 m actief geweest.
Er waren diverse bezoekers geweest. Tom PA0TRR, Koen PA3BKO, Ben PA0I, Peter PA3AZN en Damiët.
Jille bleef slapen op de locatie ter bewaking van de spullen. Er werden ongeveer 1000 qso's gemaakt op deze dag.

Zondag 10 februari 2019.
iedereen was weer vroeg aanwezig en bezig qso's te maken wat niet mee viel aangezien we in een zonnevlekkendip zaten. Hopelijk gaan we de komende jaren weer stijgen in de K-index. Alle antennes bleven heel en functioneerden prima. De operators met de moxon constateerde een versterking in de ontvangst ten opzichte van de dipool. Afgezien van de HF inwerking bleef verder alles heel. De baluns, bandfilters en filterpotten deden het prima. Leo PA0LMD had een nieuw bandpass filter aangeschaft met een betere demping voor de harmonische. Deze beviel prima zodat we besloten hebben er ook een aan te schaffen voor de 40m band. In de evaluatie werd er voor gesteld de Moxons niet voor de contest te gebruiken aangezien er veel werk aan vast zit. Deze antennes kunnen natuurlijk ingezet worden in andere evenementen. De antennes zijn gedoneerd aan de afd. Apeldoorn door Henk PA0HFT. Jammer dat 10 en 15m dicht was. Het gaat nog een hele tijd duren voordat daar weer enig activiteit mogelijk is.
Rest mij om een ieder weer te bedanken voor zijn vrijwillige inzet en financiële donaties en hopelijk tot volgend jaar.
Eindscore: 1307 qso's
Gert PA5TS:     511 qso's       1e prijs       1 glaasje SSB water
Henk PA0HFT: 419 qso's       2e prijs       1 glaasje SSB water
Leo PA0LMD   230 qso's       3e prijs       1 glaasje SSB waterDit jaar gaat de trofee naar de man die het meeste pech had.

De Gouden microfoon gaat dit jaar naar.......
Jeroen PD1JSH vanwege zijn grote inzet voor en tijdens de contest.
Jeroen, je mag hem een jaar houden. (wel af en toe oppoetsen!!)

73, Hans PA7HPH.key pa7hph