PA16CC.

 

De week voor de PACC, en de week na de PACC,  is een drukke tijd.
Druk in de zin van voorbereidingen en, na de contest, de nazorg. Maar met een goed team is dit te realiseren en enkel de resultaten tellen. En toch zijn er elementen waar je geen vat op hebt. Zoals het weer. De woensdag voor de contest begonnen wij, zoals we dat al 10 jaar doen, de steiger op te zetten voor de 10m beam en de dipool voor 160 meter. Het zag er al dreigend uit die middag en we begonnen (Jille PA1DV en ik ) met goede moed te slepen met steiger onderdelen. We waren al een heel eind toen we toch nattigheid gingen voelen. De wind ging aantrekken en we moesten wel ophouden vanwege de veiligheid. Ook de overige (buiten) werkzaamheden gingen even niet door.
De volgende dag (donderdag) was het droog en we konden de werkzaamheden voortzetten. Binnen werden de 6 tafels in gereedheid gebracht en de coax kabels werden aangelegd vanuit de CV ruimte. Ook het netwerk voor centrale logging werd aangesloten.
Vrijdag 12 februari 2016.

De extra handjes kwamen eraan. Leo PA0LMD, Hans PA0WYS, Henk PA0HFT, Jeroen PD1JSH, Peter PA3AZN en Gert PA5TS.
De 40m antenne werd geplaatst en de dipool werd aangesloten. De 80 en 15m dipool ging de lucht in. De 15 meter dipool bleek te lang te zijn en werd ter plekke ingekort. De beam voor 10 meter werd in de steiger geplaatst en deze keer een meter boven de steiger gemonteerd. Binnen was Leo al aan het testen met de antenne analyzer. Nadat de 15 meter dipool was aangepast kregen we van Leo de goedkeuring voor het gebruik van alle antennes.
Zaterdag 13 februari 2016.

Eerst langs de bakker voor gebak bij de koffie. Daarna om 10 uur naar de motorclub waar Leo, Henk en David al stonden te wachten. Er werd een vracht aan apparatuur uitgeladen en op de tafels geplaatst. Langzaam werd de ruimte gevuld met operators en vooral veel kabels, losse draden, hulp apparatuur en laptops. Hoezo draadloze hobby? We wilden nog een NVIS antenne plaatsen voor 80 meter maar er kwam “iets” tussen. Er gingen bijna tegelijkertijd 2 bandpass filters en een filterpot defect. Ook ging er een SWR meter defect. We konden alles maken behalve de bandpass filters en die waren echt wel nodig om onderlinge storing te voorkomen. Het heeft niet tot echte problemen geleid tijdens de contest. Ook had ik mijn zelfgemaakte linear en voeding meegenomen voor wat QRO en natuurlijk een duurtest.
Een uur voor de contest waren we gereed voor het HF geweld. Eerst nog snel een broodje wegwerken en dan de banden opwarmen.

Start PACC zaterdag 12:00 uur UTC.

Dat ging prima. De eerste uren werden er 200 qso’s per uur gemaakt. Geen enkel probleem en dat hield zo aan. Tot de propagatie roet in het eten strooide. De 10 en 15 meter gingen al snel dicht en de 20 meter volgde wat later. De 40 meter band bleef doorgaan met wel wat inzak momenten maar er werd nog steeds gelogd. Om 21:30 uur gingen de meesten huiswaarts en ik bleef met Jeroen PD1JSH nog actief bezig op 160, 40 en 80 meter. Om 23:00 uur stonden er 1000 qso’s in het log. Na het vertrek van Jeroen bleef ik nog tot 02:00 uur qso’s maken. Vooral op 80 meter ging het soms heel goed. 1245 qso’s vond ik wel genoeg en zocht mijn luchtbed op.

Zondag 07:00 uur UTC.

Henk PA5VK en David PA3HS waren de eersten die binnen kwamen. Ik had voor die tijd alle apparatuur weer van 220V voorzien en de lineairs opgewarmd.
Direct viel mij al op dat de propagatie anders was als zaterdag. Alle banden kwamen moeilijk op gang maar er werd gelogd. Toch liepen we 200 qso’s achter op de score van vorig jaar. Opvallend was dat de 160 meter dipool ineens 500Khz lager resoneerde en de linear daardoor protesteerde. Vermoedelijk kwam dat door de sneeuw die er die nacht was gevallen. Maar er was toch niets te doen op 160 meter en bovendien was er een enorm ruisniveau merkbaar. Om 11:00 uur werd de propagatie weer beter. Vooral op 40 meter met CW ging het prima. Er werd tot de laatste seconde qso’s gemaakt en de teller bleef op 1693 qso’s steken.
Weer zaten de weergoden dwars. Het sneeuwde al de hele dag. Het afbreken van de steiger was niet veilig en werd uitgesteld. Wel hebben we de 40, 80 en 15 meter antenne weggehaald en voorlopig in de container gelegd. Na deze activiteiten werd de balans opgemaakt.

  1. Score was iets minder dan vorig jaar.  
  2. Er ging teveel defect in de testfase.
  3. Geen kleine sets in een contest omgeving.
  4. Centrale logging verdient nog de aandacht.
  5. De 15 meter dipool wordt vervangen.
  6. Meer CW op alle banden.
  7. Sets aansluiten met CAT aansluiting.

De actiepunten zijn als volgt.

  1. De condensators in de bandpass filters worden vervangen door betere exemplaren. (hogere spanning)
  2. Alle operators maken een CAT verbinding met hun eigen set.
  3. De filterpotten worden gecontroleerd op goede werking.
  4. Nadenken over een betere score. Meer CW op alle banden.
  5. Maken 15 meter beam.

Hierna volgde nog en officiële gebeurtenis.
De uitreiking van de “gouden microfoon” Dit is in het leven geroepen door Leo PA0LMD. De bedoeling hiervan is dat de operator met de meeste qso’s dit pronkstuk een jaar mag bezitten en daarna mag verdedigen op de volgende PACC contest.
Op de 3e plaats is geëindigd Henk PA0HFT met 382 qso’s.
Op de 2e plaats is geëindigd Leo PA0LMD met 400 qso’s.

Dit jaar naar Gert PA5TS


Op de 1e plaats staat, ver boven alle anderen, Gert PA5TS met 600 qso’s.

Uiteraard mag Gert de komende jaren niet meer op 40 meter uitkomen.
Eens kijken of hij dat ook op 10 meter gaat presteren.
Na een broodje en koffie werden de spullen weer opgeruimd en ging ieder weer huiswaarts.
Rest mij een ieder te bedanken voor zijn inzet, humor en gezelligheid.
Dit was weer een geslaagde contest. Volgend jaar weer opnieuw.


Vergeet niet naar de foto's en de video te kijken.

73, Hans PA7HPH.key pa7hph

BACK