PA70VERON

 

Een bijzonder geslaagd evenement mag je dit wel noemen. In 4 dagen tijd hebben we de VERON wereldwijd bekendheid gegeven. 1203 qso’s zijn er gemaakt in diverse modes.
Op 21 oktober 1945 werden de N.V.V.R, N.V.I.R en V.U.K.A samengevoegd tot één
vereniging de VERON. Tijd dus voor een feestje.
Begin dit jaar werd, door de afdeling Apeldoorn, bedacht hoe dit aan te pakken.
We besloten dit in verschillende termijnen te doen. Eenmaal in de zomer en eenmaal in de jubileum maand oktober. Onze contestlocatie is bijzonder geschikt voor dit evenement.
Er werd een planning gemaakt en een oproep voor de nodige operators. Dit laatste viel wat
tegen in verband met de vakanties. Toch kregen we nog vijf man extra erbij verdeeld over vier
dagen. De bezetting was wat mager maar kon toch doorgaan. De bedoeling was zoveel mogelijk Nederlanders te bereiken in verband met het karakter van de call. De FB33 is standaard aanwezig maar voor landelijke dekking is gekozen voor de 40 en 80 meter dipool.
Vrijdag 3 juli werden de 2 dipolen omhoog gehesen en waren de antennes klaar voor gebruik.
Voor het wel slagen van de verbindingen ben je van verschillende factoren afhankelijk.
De opstelling van de antennes, de propagatie, de spullen en je eigen ervaring.
Het werd een mix van alle factoren.

Maandag 6 juli 2015.
Als operators waren Hans PA0WYS, Wicher PD0WR, Jille PA1DV, Ed PC1E en PA7HPH
aanwezig voor de start van dit evenement. Als snel bleek de 80m band volkomen dicht te zijn en wij ons moesten concentreren op 40 en 20 meter. Ed had een linear van 300 Watts meegenomen en dus goed bruikbaar. Hoe grillig kan de propagatie zijn! Vandaag was dit niet best en hadden we grote pauzes tussen de qso’s.
We besloten er een aparte 15 meter dipool erbij te plaatsen, en bleek later, een goede keuze. Als logging hadden we N1MM. Aan het
eind van iedere middag werd er door mij een adi file gemaakt en geupload naar clublog.
Zo kon een ieder zijn eigen verbinding controleren. Bandfilters waren niet nodig omdat er geen QRO gebruikt werd. Om 16:30 gingen we weer huiswaarts.

Dinsdag 7 juli 2015.
Vandaag kwam Henk PA3BPZ ons verwelkomen. Na de koffie ging Henk aan de slag met CW. Ook nu was 20 en 40 weer favoriet. Er werden diversen PA stations gewerkt. Soms heel druk op de frequentie maar ook momenten van stilte. Ook vandaag bleef 80m dicht Er werden 500 qso’s gelogd. Af en toe kwam er bezoek.
David PA3HS kwam langs op de (race) fiets. Hij stopte wel even voor de koffie. Op 40 ging het een stuk beter maar tot een pile-up kwam het niet.

Woensdag 8 juli 2015
Jeroen PD1JSH was er vandaag bij en ging wisselend van 20 naar de 40 meter band. Henk PA3BPZ ging verder met CW. Weer 350 qso’s gelogd en de reacties van de tegenstations waren positief. Wel vonden ze het een “lange call”en vroegen regelmatig om herhaling.
Jille was voornamelijk bezig met PSK-63 en daar ging het ook uitstekend. Zeker de digitale mode leent zich goed voor speciale calls. Ook waren er veel vakantiegangers die /P op de camping zaten zoals OZ/PA5TS.

Donderdag 9 juli 2015.
De laatste dag alweer. Vandaag kwam Henk PA5VK en qrp Jasper als gast operators
Jasper is 14 jaar maar kan (onder begeleiding) zelfstandig qso’s maken.
Besloten werd om tot 21:30 uur door te gaan in verband met de 80m band  Deze band was al de hele week dicht en mogelijk dat hij open ging zodra de zon ging verdwijnen. Het zou heel anders uitpakken. Op 10,15 en soms 20m  konden we mooie dx werken. Na een snelle hap van de chinees gingen we luisteren op 80m. Dat viel tegen. Er werden wel PA’s gelogd maar
geen grote aantallen. Om 20:30 ging Henk PA5VK naar huis. Met Wicher PD0WR gingen
we op 40 meter roepen. En daar kwam de eerste pile-up (en ook de laatste). Dit was toch weer even genieten. Vele PA’s gelogd Dat duurde tot 21:15 en vonden het toen wel genoeg. Het was een mooie hekkensluiter van dit evenement.
Rest mij een ieder te bedanken voor zijn inzet en mocht u ons niet gewerkt hebben dan komt er een tweede kans in oktober. Kijk t.z.t. op Veron.nl (evenementenkalender)
Er zal dan ook een avond ingepland worden.

Vergeet niet naar de foto’s, film en log te kijken.

73, Hans PA7HPH.key pa7hph