PACC2015

 
Er zijn 1775 qso's gemaakt,105 meer dan vorig jaar, en dat is een mooie score.361.200 (bruto)punten. Wel grillige condities maar dat gaf een extra uitdaging.
Voorbereiding:
Woensdag 11 februari
Op deze dag gingen Jille, Wicher en ondergetekende aan de slag op het antenne terrein achter de motorclub. Doel was vandaag een steiger op te zetten voor de 10m beam en de 160m dipool. Dat ging in rap tempo, zeker toen Peter er bij kwam. Besloten werd om ook de 80m en 15m dipool op te hangen aan een speciale balk met 2 baluns. Opmerkelijk was dat de dipool vrij kort was en besloten werd dat thuis eerst na te meten voordat hij omhoog ging. Eenmaal thuis bleek dat hij iets te kort was en dus te hoog resoneerde. Voor alle zekerheid 2 nieuwe draden gemaakt.
Donderdag 12 februari.
De 80m en de 15m dipool gingen nu aan de katrol omhoog en aan een speciaal balkje met 2 baluns. Het kostte toch heel wat kracht om het geheel naar boven te hijsen maar het ging goed. Wel moest de 15 meter dipool weer even naar beneden om op de juiste frequentie te knippen maar uiteindelijk was hij perfect in de band. Wat opviel was dat de dipool in een kleine hoek moest hangen om een goede s.w.r te verkrijgen Bij een grotere hoek werd het vrij snel slechter. Op zich was dat al verdacht. De 80m dipool was 1:1 op 3.7 MHz . Wij lieten het maar zo. Dat de 15m dipool ons later nog zou verrassen wisten we toen nog niet. Ook werd de rotor voor de 10m beam bevestigd aan de steiger.
Vrijdag 13 februari.
Al vroeg aan de slag met de beam voor de 10m. De elementen werden in elkaar gezet en op de boom gemonteerd samen met de 4:1 balun. Elektrisch was het perfect met als enige nadeel dat, als de beam over de steiger draaide, invloed uitoefende op de s.w.r. Hij ging dan van 1:1.2 naar maximaal. 1:1.7 . De 160m dipool werd op de andere zijde van de steiger gemonteerd. We konden het voedingspunt niet hoog monteren omdat anders de elementen van de 10m beam tegen de 160m dipool aan zouden komen. Een test met de analyzer liet zien dat de balun van 160m dipool defect was. Gelukkig hadden we reserve baluns en dat gaf een positief resultaat. Binnen de motorclub alle antennes nog een keer getest op goede werking en bleek er nog een slechte soldering op een connector te zijn. Dit werd zaterdagmorgen verholpen. In de middag kwamen Leo, Gert, Ton, Hans en Jeroen er bij voor het plaatsen van de 40m dipool. Ook dat ging prima met een goede s.w.r. In de motorclub werden alle tafels op de juiste plek gezet en een kabel aangebracht en via een filterpot op de connector-rail aangesloten
Zaterdag 14 februari.
Eerst langs de bakker voor de laatste boodschappen. Er stonden al mensen te wachten om naar binnen te kunnen. Snel de boel van slot en toen kon het inrichten van de tafels beginnen.
Als operators waren aanwezig: Leo PA0LMD, Ben PA0I, Henk PA0HFT, Wicher PD0WR, Jille PA1DV, Gert PA5TS, Hans PA0WYS, Jeroen PD1JSH, Peter PA3AZN, Henk PA5VK, David PA3HS. Een groot aantal deze keer. Dit betekende dat er veel tafels waren met een logger ernaast. Na de koffie met gebak en de gezamenlijke maaltijd was het tijd voor het testen op de band. Peter kon mooi zijn zelfgemaakte linear uittesten. Het moest wel door 2 man naar binnen worden gedragen zo zwaar was het! Alles leek goed te gaan.

 

12:00 UTC
Start van de contest. Het 1e uur 290 verbindingen. Henk PA0HFT heeft een s.w.r van 1:3 op de 15m dipool. Na een snelle analyse bleek de antenne defect te zijn. Vermoedelijk de balun stuk. Snel kwam de antenne ploeg in actie. Jille en Jeroen vervingen de balun voor een zwaarder exemplaar. Binnen 15 minuten was het leed geleden en kon Henk verder gaan met de contest. Nu is het zo dat alle radioamateurs zeer nieuwsgierig zijn als er iets stuk gaat, zeker als het geen eigen spullen zijn. Dus in dit geval werd de balun opengemaakt en zie daar, een mooi stukje bakwerk, geheel aan elkaar versmolten pvc met draad. Dit was dus de 2e balun die de geest gaf. Dit was gelukkig het laatste defect op deze dag. De verbindingen werden gemaakt met af en toe een propagatie-dip, (rustpauze) en koffie op zijn tijd. Tegen 18:00 uur de maaltijd (bami). Daarna ging het steeds minder met 10, 20 en 15 meter. 80m en 160m. werden beter en Ben kon met een inhaalslag beginnen. Om 23:00 uur gingen de meesten huiswaarts. Ik bleef in de m.c  slapen om de boel te bewaken. Tot ongeveer 03:00 bezig geweest met SSB op 80m. Daarna zakte ook deze band in, net als de operator. De teller stond toen op 1150 qso’s. Het luchtbed opgezocht en slapen.
Zondag 15 februari.
08:00 uur.
Na een snel ontbijt alle apparatuur, (incl. hete lucht kachel) opstarten en op 40 meter begonnen. Direct een qso met VA3 en een K2 station. (vermoedelijk nog schemerzone propagatie) Het ging nog even door maar werd weer snel Europa verkeer. Geleidelijk kwam iedereen weer binnen. De koffiemachine werd ook opgestart zodat iedereen er weer fris tegen aan kon. Je zou vermoeden dat er nu weinig kon gebeuren maar niets is wat het lijkt.
Ik besloot over te gaan op cw. Ik sloot mijn sleutel aan op de IC-7600 van Henk en stelde de mode cw in. Wat ik ook deed geen output. Maar met zo veel kapiteins op één schip was de fout snel gevonden. De plug van de sleutel was verkeerd aangesloten. Op 15m was er niets te doen. Dan maar naar 80m en aangesloten op de IC7700 van Ben. De dipool van 80m was resonant op 3.7.Mhz. Voor het cw gedeelte moest ik naar het begin van de band en daar was de s.w.r veel hoger. Zo hoog dat de Acom afschakelde. Maar de set zelf kon dat wel aan en zodoende werd het uitgangsvermogen 200 Watts. Wat er over het hoofd werd gezien was de bandfilter dat tussen de set en de antenne zat en niet meer dan 100 Watts aankon. Dus was dit een zeer kort qso. De C’s in het bandfilter konden de hoge spanning niet aan en sloegen door.
Eerst werd er nog gedacht dat de 3e balun was opgeblazen maar dat was niet zo. Een condensator is (thuis)snel vervangen. Ben kon rustig doorgaan op 80 meter maar wel met meer qrm.
12:00 UTC
Einde contest. Tot in de laatste minuut werden er qso’s gemaakt. 1775 qso’s. Alles bleef verder heel. De linear van Peter heeft de duurproef goed doorstaan. Alles opruimen en toen  met 10 man het antennepark afgebroken. Daarna de evaluatie, koffie en brood. Als verbeter punten kwamen eruit:
5 nieuwe QRO baluns maken.
Bandfilter repareren.
10m beam 2 meter hoger plaatsen
220V wandcontaktdozen aanleggen met randaarde.(6 stuks)
80m dipool ook geschik maken voor CW.

Rest mij een ieder te bedanken voor zijn inzet. Wicher voor het gebruik van de m.c. ruimte en Albert Vos voor het gebruik van het antenne terrein.

Vergeet niet naar de foto’s, film en scores te kijken.

73, Hans PA7HPH.key pa7hph