PACC 2014.

 

Er stond een stevige wind op woensdag 5 februari. Je moest je goed vasthouden op de steiger, zeker als die 8 meter hoog is. Bij de opbouw van de antennes hadden we vandaag redelijk weer. Op de steiger kwam de FB13 en de 160 meter dipool. Een helft van de dipool konden we nog niet uitspannen omdat deze over een fietspad liep. Dit jaar hadden we een 160 meter dipool er bij betrokken dus we waren actief op 6 banden. Al weken geleden zijn we begonnen met de voorbereidingen van de pacc contest. Dit hield in dat alle antennes gecontroleerd werden op goede werking inclusief baluns op hoog vermogen. Ook het jaarlijks terugkerend probleem van de losse connectors (pl-pluggen) was (bijna) uit de wereld. Op 5 kabels zijn crimp-PL pluggen geknepen door Leo PA0LMD. Bij de opbouw bleken toch nog 4 kabels met oude PL pluggen aanwezig te zijn maar dat komt over een paar weken in orde.
Vrijdag 7 februari: Het was bijzonder slecht weer. Het water kwam met bakken uit de lucht. Ondanks vele handjes werden de regenpakken flink getest. Er moest nog een kabel getrokken worden van 50 meter in verband met de 160 meter dipool. Het viel niet mee tijdens de stortregens onder een schuin dak te werken. We waren blij dat alle antennes stonden. Alle tafels in de motorclub werden in de contestpositie geplaatst en de kabels er bij gehangen.
Zaterdag 8 februari: Eerst nog langs de bakker voor vers brood en gebak en toen op weg naar de motorclub met alle spullen. Tussen 10:00 en 11:00 uur waren de meesten aanwezig. We hadden dezelfde operators als vorig jaar namenlijk Leo PA0LMD, Gert PA5TS, Ben PA0I, Hans PA0WYS, Henk PA0HFT, Jeroen PD1JSH, Jille PA1DV, Peter PA3AZN en Hans PA7HPH.
Wicher PD0WR kon door (feestelijke) omstandigheden niet aanwezig zijn.


Als antennes hadden we:
10 m: FB13 met Ranger 811H
15 m: Dipool met Acom 1000
20 m: FB33 met Acom 1000
40 m: Dipool met Yaesu FL-2100Z
80 m: Dipool met Acom 1000
160 m: Dipool met home-made HF 160m versterker.

Bij de start was 20, 40, 15 en 10 meter goed open. De meeste verbindingen werden ook die middag gemaakt. De 10 meter band bleef achter met de score. Ook de 160 meter band werd achtervolgd door pech. Niet door de antenne maar de operator (Peter) werd nagezeten door Murphy. De man die alles laat mislukken! Peter heeft een Flex radio Flex-3000. (digitale ontvanger). De software liep vast en zijn zelfgebouwde HF versterker wilde niet meer funcioneren. Peter was meer thuis dan achter de set. Uiteindelijk deed de software het weer en konden we verbindingen maken op 160 meter. Ondanks deze handicap werden er toch nog 60 verbindingen gelogd. Toen de 10 meter band dicht ging werd de Ranger 811H door Leo omgezet (technische ingreep) naar 160 meter. Zondagmorgen werd dit nogmaals gedaan maar dan voor 10 meter. Of het nu kwam door de SSB fles, of de inzet van de operators, we hadden een hogere score dan vorig jaar. Uiteindelijk bleef de teller steken bij 1670 verbindingen.
Ondelinge QRM:
De gemaakte band-pass filters werkten prima. Er was maar 1 klacht. Als het 40 meter station in de lucht kwam (7,12 MHz) dan had het 10m station daar flink last van. Precies op 28.48 MHz hadden we een dijk van een signaal. ( 4e harmonische) De filterpot van 40 meter krijgt een update. Gecontroleerd wordt of de onderdrukking voor het 10 meter deel juist is. Gelukkig konden we wel in het CW gedeelte terecht maar daar was de respons gering.
Als uitschieter was het 40 meter station die de hoogste score had. Ruim 600 qso’s. Voor analyses klik op “LOG”. Daar vind je alle individuele scores per operator en per band.
Alles werd gelogd met N1MM log programma. Na afloop werden door mij alle adif files verzameld en geïmporteerd in een N1MM log programma. Na een controle (suspect calls) werd er een cabrillo file geladen in de robot van de PACC-site. Opmerkelijk was dat er weinig tikfouten werden gemaakt (slechts 30). Het programma haalde dat er keurig uit. Na de contest gezamenlijk de steiger afgebroken en de 40 meter antenne verwijderd. Alles weer achter slot en grendel en “schoon” achter gelaten. Na de lunch bleef er een leeg lokaal over waar je, als je goed luisterde, de signalen nog kon horen. Maar het kan ook aan mijn oren liggen. Die hadden 3 dagen nodig om weer tot rust te komen. Rest mij om een ieder te bedanken voor zijn inzet. Wicher voor het ter beschikking stellen van de motor-toer-club ruimte en Albert Vos voor het beschikbaar stellen van het terrein en de steiger materialen. In juli wordt de deelname bevestigd met een lintje. En hopelijk doen we het volgend jaar nog beter!
Vergeet niet naar de foto’s en het 4 minuten filmpje te kijken

73, Hans PA7HPH. key pa7hph

 

PA14CC PA14CC


........................................BACK