PA12CC

Koud was het. –5 gr. C. overdag! Dit was de werktemperatuur 3 dagen voor de contest. Woensdag 8 februari gingen Jille en ik naar het antenne terrein achter de motorclub. We begonnen met het opzetten van de 80m mast. 2 lange alu-pijpen plaatsten we tegen een bestaande alu-profiel zodat er een lengte ontstond van 14 meter. Bovenin de top werd een katrol geplaatst voor het ophijsen van de dipool. Hierna gingen we een steiger bouwen van 10m hoog. Deze was nodig voor de Fb13. Binnen een uur stond de steiger mooi te blinken in de zon. Verder hielden we het voor gezien deze dag vanwege de kou en bovendien was alles in de motorclub bevroren. De WC, fontein, leidingen, alles was veranderd in ijs. Snel de kachel aangezet en de thermostaat op 10 graden laten staan.

Donderdag 9 februari de FB13 geplaatst samen met Wicher. Flink doorwerken dan bleef je wel warm. Het begon langzaam te ontdooien binnen in de motorclub en wij ook!
De 80m dipool opgehangen en getest met de analyzer. De dipool moest 20 cm langer worden omdat het resonantiepunt te hoog lag. De FB33, FB13 en de dipool werden getest met de antenne analyzer en de Alico Dx-70. Alles was in prima conditie. Snel naar huis omdat de temperatuur weer flink aan het dalen was. (-15 tot –20 graden C.)

Vrijdag 10 februari kregen we hulp van Henk PA0HFT, Hans PA0WYS en Ben PA0I. het doel van vandaag was de 40m mast met dipool ophangen. Met zoveel man was dit zo gebeurd. Een driekantige alu-mast werd tegen de afrastering geplaatst en daartegen aan een mast van 12 meter met bovenin een katrol zodat ook hier een “gemakkelijk” hijssen mogelijk werd. Met 3 kapiteins op een schip is het wat moeilijk sturen maar op den duur was het voor elkaar. De 40 meter dipool werd haaks op de 80m geplaatst zodat ze onderling het minste last hadden. Ik had thuis nog een 10m dipool gemaakt voor het geval deze band open mocht gaan. We hadden deze dipool opgehangen tussen de steiger en een boom. Wel erg dicht bij de FB13. Alle tafels van de motorclub op de juiste plaats gezet, filterpotten geplaatst, kabels vanuit de C.v. ruimte naar de tafels gebracht en gereed waren we. Zelfs de watervoorziening was weer in orde. Murphy bleek op wintersport te zijn!!
Zaterdag 11 februari verliep uitstekend. Boodschappen op tijd gedaan. Nog even naar de bakker voor wat bij de koffie en om 09:30 was ik ter plekke. Het vroor nog steeds dus snel de kachel op 20 gr. C. Alle deelnemers kwamen het komend uur binnen. Peter, PA3AZN had geen stem meer wegens een infectie aan de luchtwegen maar is toch gekomen. Het gehele week-end heeft hij dienst gedaan als logger. Alle spullen werden klaargezet en getest. Alle antennes gaven een goede s.w.r.
FB13:         21.17 MHz  s.w.r. 1,2
10m dipool:  28.3 MHz  s.w.r. 1,1
80m dipool:  3.74 MHz  s.w.r. 1,2
FB33:          14.25 MHz  s.w.r. 1,5
40m dipool:  7.13 MHz  s.w.r. 1,3


De contest begon om 12:00 uur UTC. Op dat moment was actief op 20m Leo PA0LMD,  40 m Ben PA0I, 10 m Hans PA0WYS, 80m Henk PA0HFT. Peter PA3AZN zou 15 m doen maar vanwege zijn stem werd dit een station met veel wisselende operators. Ook was Marco PD1WBS en Yvonne uit Nijverdal aanwezig zodat we nergers een tekort hadden. Later kwam ook Jeroen PD1JSH er bij en was het team compleet (zie ook tab infoschema). Het is altijd even “dringen” in het begin. Een ieder moet even zijn plekje vinden maar dan gaat het ook goed. De  Icom 7700 (met linears) van Ben en Leo deden het prima. Mag het een ietsje meer zijn…..??? 80,40 en 20 deden het goed. 15 meter was wat minder omdat hij beperkt open was. Was hij eenmaal open dan was VK en K stations geen uitzondering. 10 meter was helaas sporadisch open. Slechts 22 qso’s in het log. De enige storing hadden we van 10 meter. Als Hans (WYS) begon met CW dan  werd de ruisdrempel op 15 m met 20 db vergroot.  We moeten toch een uitdaging hebben voor volgend jaar. Tegen etenstijd kwam Yvonne met een pan boerenkool (met worst) uit Nijverdal. Was even tijd voor pauze. (kost wel wat punten maar dat hadden we er wel voor over) Het was ook het tijdstip dat 20m dicht ging en 80m steeds beter werd. De meeste gingen om 23:00 naar huis. Ik bleef met Wicher actief tot 01:15 uur. Daarna werd het op 80m ook minder. Ik had mijn matras al van het zoldertje gehaald  en de electrische deken aangesloten (het werd –10). Toch nog een paar uur geslapen. Om 07:30 opgestaan. Kachel op 20 g.C. Thee en koffie gezet en om 08:00 uur kwam Leo binnen. Vrij vlot kwam ook de rest binnen druppelen. Een kwartiertje later kon je de rapporten weer door de motorclub horen galmen. Henk en ik zaten de laatste 2 uur op 15 meter en dat ging steeds beter. Zeker na Henk wat “SSB water” te hebben gegeven kon ik het loggen niet meer bijhouden. Ik heb de meest vreemde calls en kreten gehoord. In de laatste minuut kwamen de K stations goed door en moesten we noodgedwongen ophouden. Jille kwam met de voorlopige score van 1545 qso’s en dat is niet slecht te noemen. Tijdens het opruimen van de antennes heeft Jille de lunch gemaakt voor 10 man zodat na de werkzaamheden de boterhammen werden weggespoeld met een kratje bier. Om 15:00 uur ging iedereen weer naar huis. Speciale dank gaat uit naar Marco en Yvon voor het bereiden van de warme maaltijd. Ook de motorclub bedankt voor de gastvrijheid en natuurlijk Albert voor het ter beschikking stellen van de materialen voor het opzetten van de masten en steiger.
Zie ook de foto’s en het filmpje.

 

 

Klik op FILM voor de video van 5 minuten

 

73 Hans PA7HPH.

BACK