PH60PH op Terschelling

 

PH60PH op Terschelling.                                  Door Hans PA7HPH

 

Begin dit jaar vroeg ik evenementen call aan bij het AT. Dat werd PH60PH. Omdat ik dit jaar 60 ben geworden vond ik dat een belangrijke mijlpaal in mijn leven. En aangezien de hobby een belangrijk onderdeel daar van was ontstond dit “event”. Het doel was zoveel mogelijk amateurs laten weten dat je 60 bent geworden. Hiervoor werd een speciale qsl kaart gemaakt. Kijk op www.qrz.com. In februari gestart met deze call en de mode die ik gebruikte was PSK/RTTY/CW. Dat gaf veel respons op de banden. De 1e periode (28 dagen) gaf dit 600 qso’s waarna ik 3 weken moest wachten voor de volgende periode inging. Naarmate het zomer werd, werden de condities slechter en kwam ik amper Europa uit. Terschelling kwam in zicht. Ik besloot dit jaar eens mijn set mee te nemen om te kijken wat de resultaten waren als je dicht bij het (zoute)water zat. Ik had van te voren een koffer verbouwd met daarin een Alinco DX-70 met ingebouwde voeding voor 220V en ingebouwde accu’s voor op het strand. Ook had ik een PSK modem (interface) ingebouwd voor aansluiting met de laptop. Uiteraard moest ook de laptop mee. De software was Mixw en voldeed prima. Als antenne had ik een telescoophengel met in de top een 20 en 40 meter dipool. Dit bleek achteraf een prima keuze te zijn. Op 3 augustus gingen we naar het mooiste eiland van ons land. De call was weer geldig en de spullen in orde dus ik kon weer starten. Nu hadden we dit jaar een geheel vrijstaand huisje met een mooie vlaggenmast in de voortuin. Het huisje stond voor het laatste duin in Midsland aan zee. Je kon de zee horen ruisen. 300 meter van het water dus beter kon het niet. De antenne (hengel) langs de vlaggenmast gebonden en de twee dipolen uitgespannen. Plek genoeg en je zag er totaal niets van. Wel had ik de coax 50cm boven de grond moeten laten lopen in verband met het grote aantal konijnen dat daar rond liep. Maar er waren struiken genoeg om hier aan te voldoen. Nu lag het huisje in een dal en ik voorzag problemen met ontvangst. Dat viel 100% mee. De eerste verbinding (met 10 watts) was met 4Z4TL en gaf mij 599. Nu gebruikte ik de PSK mode en kon goed zijn signaal beoordelen. Ik schakelde over naar 50 watts en vervolgens kwam Europa “binnen”. Het ging dus prima. Wel was het zo dat de meeste verbindingen gemaakt zijn op 40 meter. Het waren 2 hele warme weken en kon ’s morgens vroeg al buiten zitten in het zonnetje. Wel met een parasol anders kon ik het display van de laptop niet zien. ’s Avonds de koffer weer naar binnen voor de avondcondities.
Leuke kontakten gehad. Op 40 met PA5VK (was met vakantie in Limburg). PA0HFT, PA5TS, en nog vele andere PA stations. Ook Henk gewerkt in Schokland tijdens het LH-weekend met de call PA150SLH. Dit laatste ging wat minder omdat het team van Schokland te dichtbij zat maar toch een geslaagd qso. De verbindingen werden meestal ’s morgens vroeg of ’s avonds laat gemaakt en voornamelijk op 40 meter. Overdag gingen we meestal fietsen of het natuurgebied in. Ook de museums zijn de moeite waard zoals het wrakkenmuseum bij Formerum en niet te vergeten het Heartbreak Hotel (paviljoen) wat geheel in de stijl van Elvis Presley is gebouwd. Hier vind je allemaal spullen uit die tijd zoals radio’s, foto’s, platenspelers, jukeboxen enz. enz. Natuurlijk werd er uitsluitend muziek van Elvis gedraaid.
De laatste dag besloot ik ’s morgens vroeg naar het strand te gaan met de koffer en de laptop.
Het hele spul in de bolderkar gedaan en om 07:00 uur stond ik op een verlaten strand maar met een strak blauwe lucht bij het water. Nu wil het geval dat er een stevig briesje stond waardoor er stuifzand tot ontwikkeling kwam. Slecht voor de spullen en zocht naar een geschikte plek. Die vond ik 50 meter van het water. Het bordje “bewaakt strand”was zodanig verankerd dat ik er mijn koffer en PC op kwijt kon. Een handdoek om de spullen voor het zand en de pc zodanig draaien zodat ik nog net wat kon zien op het display. De antenne (hengel) bond ik langs de mast van het bordje. De dipolen uitspreiden en met een tentharing in het zand vastzetten. De qso’s (RTTY) liepen vlot en zonder enig qrm of qsb. Na 2 uur was de accu van de PC op en moest ik overschakelen op SSB. Het aantal qso’s nam flink toe en ik had moeite om het bij te houden en op papier te schrijven. Vermoedelijk kwam dat door de bijzondere positie op dat moment. Ik was behalve IOTA 038 ook een LH station met NR 0943. Bijzonder is het als je Europa hoort roepen naar XE1MW (Mexico) en die bij het 1e signaal voor jou terug komt. Zo zijn er diverse DX-en gewerkt. Om 10:00 uur de boel weer ingepakt en richting vakantiewoning gegaan. De stroom strandgangers tegemoet die juist het strand opgingen Totaal 600 qso’s gemaakt op Terschelling. Het was een bijzondere ervaring om met beperkte spullen toch goede resultaten te halen. Inmiddels 2100 qso’s met deze call gemaakt en het jaar is nog niet om. Ik verwacht dat de teller tot 3000 komt en dat wordt dus heel veel labels plakken. Maar het levert ook veel QSL (verjaardag) kaarten op!
Op naar PH65PH..........

73, Hans PA7HPH.

BACK