VHF-UHF Contest 2009

 

VHF-UHF-SHF Contest 4 en 5 juli 2009. Afdeling Apeldoorn. Call: PI4APD.

Begin juni vond de voorbereiding plaats voor de VHF contest in juli.
Henk, PA5VK opperde het idee om weer een contest te organiseren. Het probleem was een locatie die geschikt was om onze activiteiten te ontplooien. 2 jaar geleden waren we op de zusterflat in Apeldoorn en met een hoogte van 40 meter was dit een prima locatie voor VHF activiteiten. Helaas konden we niet meer gebruik maken van deze unieke locatie. Henk kwam met het idee om het (platte) dak te gebruiken van zijn qrl (Finstral kozijnen in Zutphen) Dit bedrijfsgebouw heeft een hoogte van ongeveer 20 meter. Na toestemming van de eigenaar werd een plan gesmeed. De bedoeling was uit te komen op 2, 70 en 23 cm. Tegelijkertijd werd ook op 6 meter meegedaan met de Veron 50 MHz contest.
De operators die zich aanmelden waren Clement PD4CK, Wicher PD0WR, Jim PA2JIM, Dennis PD4R, Henk PA5VK, en ondergetekende Hans PA7HPH.
Nu kon niet iedereen, door persoonlijke omstandigheden, tegelijkertijd starten met de opbouw maar dat hadden we ingecalculeerd. Met 4 man moest het gemakkelijk gaan vanaf 10uur ’s morgens. Echter....... er ging wat mis.
Bij aankomst zaterdagmorgen zaten Dennis en Clement stilletjes op een bloembak voor het bewuste pand. Bij navraag bleek dat de heren bij het in en uitlopen van het pand de deur achter hun netjes in het slot (beveiliging) is gevallen en de sleutel keurig aan de binnenkant van de deur zat. En zo stonden ze weer buiten en konden er niet meer in.
De tijd tikte door. Henk ging als een speer achter een tweede sleutel aan. Tenslotte (2e poging) kwam hij met een goede sleutel.
12:00 uur. We waren binnen en direct werd de beveiliging van de deur gedeblokkeerd.
Na een snelle hap de antennes opzetten maar direct hadden we weer een probleem.
De pallet met het ijzeren frame kon niet door het luik naar buiten. Dit was nodig voor de 2 meter antenne. Een zaag bood uitkomst en na wat zweetdruppels kon hij er eindelijk door.
13:30 uur. Op een plat dak zijn geen voorzieningen voor het tuien van de antennes en dus moest er creatief nagedacht worden. Er werden statieven gebruikt voor de antennes. Een geluk was wel dat het mooi weer bleef. Geen regen en wind. Wel zweten bij 25 graden op een reflecterend dak. Voor 2 meter hadden we een schuifmast met 4 klaverbladen die gestekt aangesloten werden. Voor 70 hadden we 2 x 21 el. beams die ook gekoppeld werden. Voor 23 een 44 el. Beam. Voor 6 meter was er een HB9CV. Gelukkig kwam Koen PA3BKO, en Hans PA2BIN, ons assisteren bij de opbouw waardoor het iets vlotter verliep.
Ook de 220V voorziening was nog een probleem. Maar een haspel van 50 meter bracht uitkomst zodat we ook op de 4e verdieping spanning hadden. Ook ontstond er spanning in de groep. Bij de 1e test van de 2 meter antenne bleek de swr 1:4 te zijn en dus onbruikbaar.
Na onderzoek (het was inmiddels 16:00 uur) bleek een N connector los te zitten en de stekpijp van 2 meter had een los contact. Dit werd ter plekke gerepareerd zodat we toch alle klaverbladen konden gebruiken.
Eindelijk was alles goed maar wel een uur te laat begonnen met de contest.
De spullen die gebruikt werden voor de contest waren: 2 xYaesu FT847, 2 x IC 910H. Vermogen: 23 cm 15 W, 70 cm 80 W, 2 meter 100W en 6 meter 100Watts.
Nu is een VHF contest heel wat anders als een HF contest. Persoonlijk moest ik daar wel aan wennen, dat dit een heel andere aanpak had was wel duidelijk. Dennis had het VHF-cluster open en kon door middel van skeds afspraken maken voor de genoemde banden. Soms lukte dat maar vaak ook niet. Al met al moest men flink zijn best doen om te scoren. Dit geldt zeker voor de 23 cm band. Je bent meer bezig met de rotor, vfo, en cluster dan met een qso. Voor 70 en 2 was dat wat minder. Om 23:00 uur ging een ieder huiswaarts. De activiteiten werden zodanig dat er zeer weinig gescoord werd.
Zondagmorgen 08:30. De deur was en bleef open. We waren allemaal weer aanwezig om het punten totaal te verhogen. Henk PE1PJM kwam ook nog even langs om de contest stress te ervaren. Aan alles komt een eind en zo ook aan deze contest. We zijn zeker niet de eerste maar deze lol en ervaring pakt niemand ons af. Na 16:00 uur werd alles in een hoog tempo afgebroken en een uur later stonden we klaar om te vertrekken. Henk en Dennis bedankt voor de catering en uiteraard een ieder die zijn steentje heeft bijgedragen. Speciale dank gaat uit naar Patrick de Jonge en Remco Slijkhuis van Finstral Kozijnen. Zonder hen zou deze contest niet mogelijk zijn geweest.

De resultaten:
23 cm: 14 verbindingen, 1.870 punten. Beste DX: G5LK/P in JO01OC. Afstand 363 Km.
70 cm: 36 verbindingen, 118.56 punten. Beste DX: OL7M in JO80FG. Afstand 743 Km.
2 m: 129 verbindingen, 28.864 punten. Beste DX: OE9G in JN47VN. Afstand 567 Km.

Vergeet niet te kijken naar de foto’s en het filmpje.

73 Hans PA7HPH.

 

BACK