JOTA/JOTI 2008

Jota 2008.

Dit jaar te gast bij de Maarten van Rossumgroep in Vaassen. De voorbereidingen starten de vrijdag ervoor. Op 17 oktober werd de toren gebouwd van 15 meter hoog. Het was de eerste keer voor deze groep dus rustig aan was het motto. ’s Avonds laat stond de toren, maar nog zonder antennes. Die kwamen er pas de andere dag in. Zaterdagmorgen  werd de GPA-50 en de dipool voor 80 geplaatst. De verlichting er in en klaar was de communicatie toren. Ondertussen had ik alle spullen klaar gezet voor gebruik op alle HF banden. Ik had meegenomen de Alinco dx-70 met het psk interface. Laptop met mixw en een laptop met morsecat. Besloten werd om digitale modes toe te passen zodat een ieder achter het toetsenbord kon tikken. Dit bleek later een prima keuze te zijn. Ook konden de scouts een “seindiploma” halen en met de ATV helm lopen. Ook het spiraal ontbrak niet. De start was om 14:00 uur en kwam de 1e groep om een verbinding te maken.
Het eerste Nederlandse station was PE2VAV/J. De scouts konden om de beurt even op het toetsenbord tikken. Het zijn wel lange verbindingen maar dat geeft niet. Er zijn ook buitenlandse stations gewerkt zoals OZ4JMK/J en CT7SBF. Ook een jota station maar niet alle calls zijn /J. De beste DX/J was met KB1MGI. In de mode psk waren er veel stations actief. Het koste dan ook geen moeite om ze te vinden. Gelukkig was Wicher, PD0WR er ook om te assisteren. Om 17:00 uur werd het rustig en gingen we even met de contest (rtty) meedoen. Toch nog vlug 111 verbindingen gemaakt. Na de BBQ om 21:00 uur begon het avondspel in combinatie met porto’s op 27Mhz. Er moesten vragen beantwoord worden met behulp van andere scoutingstations wat prima lukte. We vonden PA3BVY/J bereid 45 minuten met ons de vragen te beantwoorden. En dat op 80 meter met een zeer stabiel signaal. Tegen middernacht snel naar huis om de volgende dag om 09:30 weer aanwezig te zijn. De scouts sliepen nog maar na een stevig portie muziek werden ze wakker. Er was niet echt een programma meer dus de GPA uit de toren gehaald en naast het gebouw geplaatst met de radialen op de grond. Dit gaf maar weinig misaanpassing maar de tuner maakte dit goed. Dan maar even nog wat gecontest op 15 meter met rtty. De band was kort open en toch werkte ik met E21, ZC4, TR8. Ook 20 meter ging goed met CK9, VE3, TF2, V51, JF1.
Hierna de scouts geholpen met afbreken en opruimen. Diverse amateurs die langs kwamen zoals Henk, PD0EDB Frank, PE1IEX en vele andere. We kunnen terugkijken op een geslaagd jota weekend dat zonder de leiding van Vincent en Henry niet geslaagd zou zijn.

Hans PA7HPH.